Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 листопада 2020, 12:19

Купувати не можна продавати

За повідомленням аналітика компанії TeleTrade, а може це все надумано? Можливо всі ці майже невловимі зміни в настрої ринку, якась приреченість, якась патологічна байдужість і одночасно переконаність, упевненість в подальшому зростанні насправді і не заслуговують на особливу увагу.

Може і немає ніяких підстав для повторення весняного обвалу. І тоді не покидає відчуття неминучої кривавої розв'язки — це не більше ніж професійна параноя. А значить про них потрібно просто забути і шукати точки для покупки дешевих акцій з банківського сектора або фармацевтики.

Технічні фактори говорять про те, що індекс широкого ринку S&P500 може спокійно рости хоч до 4000 пунктів. Фундамент поки теж за подальше зростання, досить поглянути на основні макроекономічні індикатори в США та інших найбільших країн щоб переконатися в цьому.

Ось і міністр фінансів США мабуть теж так вважає. Вчора Стівен Мнучін зобов'язав ФРС повернути більше $ 400 млрд, які виділялися для програм антіпандеміческого екстреного кредитування бізнесу і муніципальних утворень. Велика частина коштів залишилося невикористаної, та й економіка відновлюється, значить пора відкликати всі ці гігантські кошти.

Мінфіну США видніше, що відбувається з американською економікою, адже не можуть же вони навмисне створювати умови для обвалу фондового ринку. Напевно, 31 грудня всі ці кошти спокійно повернуться. Друга хвиля пандемії буде близька до свого піку, нового пакету допомоги американській економіці демократам і республіканцям узгодити мабуть так і не вдасться, але нічого страшного, ще буде можливість. Джо Байден незважаючи на покладені на нього функції, які передбачають величезну кількість зустрічей і консультацій, ймовірно, зможе захиститися від COVID-19.

Так чому ж тоді рука не піднімається купити? Може все-таки в запалі внутрішньополітичних розборок, особливо з огляду на затаєну смертельну образу на демократів, Дональд Трамп вирішив влаштувати прощальний обвал ринків. Адже говорив же він в ході своєї передвиборної компанії, що якщо він програє, то фондові індекси впадуть, на них чекатиме справжній крах. А як ми знаємо, що-що, а обіцянки Трамп виконує.

Якщо це так, то можна припустити, що обвалу не станеться до тих пір, поки ще чинний президент США бореться за збереження своєї посади. Формально це може тривати до 20 січня 2021 року, цього дня Байдена повинні привести до присяги. Тут, звичайно, можна сказати, що одна людина не може рухати цілий ринок, але якось же виходило у Трампа це робити все президентство. Так що десь в кінці січня фондовий ринок може позбутися своєї головної опори останніх 4-5 років і все-таки зірватися вниз.

Не виключено, що весняний обвал повториться. ФРС доведеться витягти з рукавів все що залишилося, а американському Конгресу розщедритися на нову програму підтримки з обсягом понад $ 2 трлн. Що буде далі сказати складно, але, мабуть, за законами жанру буде повторне весняно-літнє «рекордне» зростання.

Шкода, що на цьому всі заходи купірування криз будуть вичерпані і світова економіка залишиться беззахисною. Але поки до цього далеко, а попереду ще цілий грудень, можна продовжувати ризикувати, короткостроково купуючи недооцінені акції з варіантом швидкого відскоку, на випадок якщо обвал станеться раніше.

За матеріалами TeleTrade

Коментарі - 1

+
0
1112VFRFH
1112VFRFH
20 листопада 2020, 22:05
#
Такому поставитиНЕможливо
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися