Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 листопада 2020, 11:26

Прем'єр-міністр назвав найбільш перспективні для інвестицій галузі української економіки

Найбільш привабливими сферами для інвестицій в Україні є агропромисловий комплекс, енергетика, інфраструктура та IT-галузь. Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу на 17-му Віденському економічному форумі «Діалог майбутнього 2020», передає пресслужба уряду

Прем'єр-міністр назвав найбільш перспективні для інвестицій галузі української економіки
Фото: kmu.gov.ua

Що є стимулами відновлення

Як зазначив прем'єр, створення сприятливих умов для розвитку та ведення бізнесу в Україні є незмінним пріоритетом уряду.

«Чіткі і прозорі правила гри на ринку, справедлива і передбачувана поведінка регуляторів, усунення регуляторних бар'єрів дуже важливі для повноцінного розвитку підприємництва в Україні та залучення інвестицій», — вказав Шмигаль.

Це особливо актуально в умовах пандемії, коли Україна потребує нових потужних стимулів для економічного відновлення. Такими повинні стати поступове розширення доступу до внутрішнього ринку ЄС в сферах, де Україна вже досягла значного прогресу, а також зняття інших обмежень, які існують для нашої торгівлі.

«Ми також очікуємо підписання Угоди про спільний авіаційний простір між Україною та ЄС, початок інтеграції ринків газу та електроенергії та інтеграції в цифровий ринок Європейського Союзу», — підкреслив прем'єр-міністр.

Читайте також: Шмигаль: $ 1 трильйон ВВП за 10 років — нереалізований потенціал України

Які реформи в пріоритеті уряду

Як підкреслив Денис Шмигаль, незважаючи на пандемію, Україна рішуче налаштована на продовження системних реформ, які повинні стати основою для виходу з кризи і подальшого зростання економіки.

Серед таких реформ прем'єр назвав:

  • лібералізацію ринку земель сільськогосподарського призначення;
  • медичну реформу;
  • розвиток електронного урядування та цифровизацию державних послуг;
  • забезпечення прозорих і справедливих правил ведення підприємницької діяльності.

Як зазначив Шмигаль, Україна є однією з кращих у світі для аутсорсингу IT-послуг. За його словами, IT-галузь щорічно зростає на 20-25%.

Крім того, Україна є одним з провідних світових виробників й експортерів сільськогосподарської продукції з великим і невичерпним потенціалом. «Вважаю, що країни Центральної та Східної Європи можуть бути джерелом інвестицій, ноу-хау і кращих практик в Україні", — зазначив Шмигаль.

Вектори економічного розвитку

  1. розвиток фінансового сектора;
  2. зменшення регуляторного навантаження на бізнес;
  3. сприятливий податковий та правовий режим для інноваційних і дослідницьких компаній;
  4. цифрова економіка;
  5. зменшення частки держави в економіці;
  6. репутація країни в світі і посилення торгової дипломатії;
  7. створення економічної основи для розвитку освіти, медицини, культури та соціальних послуг.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США

Аналіз економічного потенціалу

  • 20 жовтня під час щорічного послання про внутрішнє та зовнішнє становище України президент Володимир Зеленський заявив, що Кабінет Міністрів найближчим часом повинен представити стратегію розвитку України до 2030 року, а також результати аудиту управління економікою.
  • За словами президента, на основі проведеного економічного аудиту держави буде створено Національну економічну стратегію до 2030 року, яка має стати не декларацією, необов'язковою для виконання, а головним планом і дорожньою картою для всіх гілок влади України.

За підсумками року Мінекономіки залишає незмінним прогноз по скороченню ВВП на рівні 4,8%, в тому числі скорочення ВВП в 4-му кварталі на рівні 3,0%.

  • 4 листопада 2020 року прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив про те, що Кабмін 6 листопада 2020 роки презентує результати економічного аудиту України.
  • 6 листопада уряд представило результати аудиту вітчизняної економіки і вектори економічного розвитку до 2030 року.

Хочете знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі.

Коментарі - 2

+
0
bonv
bonv
17 листопада 2020, 11:46
#
- И за борт её бросает в набежавшую волну...
- Ты это о чём?
- Об экономике в период второй волны коронавируса.
+
0
bonv
bonv
17 листопада 2020, 11:47
#
48% опитаних іноземних інвесторів вважають, що інвестиційна привабливість України в 2020 році значно знизилася, 42% взагалі не бачать ніяких позитивних змін і лише 9% відзначили поліпшення.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися