Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 листопада 2020, 14:15

Китай створює найбільшу у світі зону вільної торгівлі

Китай і ще 14 країн збираються в неділю, 15 листопада, підписати угоду про створення зони вільної торгівлі «Всебічне регіональне економічне партнерство» (Regional Comprehensive Economic Partnership, або ВРЕП). Це буде найбільша в світі угоду про вільну торгівлю, повідомляє Bloomberg.

Китай створює найбільшу у світі зону вільної торгівлі
Фото: 112.ua

Хто увійде партнером

Крім Китаю, угоду підпишуть Бруней, В'єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М'янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея та Японія. Сумарне населення цих країн — 2,2 млрд осіб, а сукупний ВВП — $26,2 трлн. У рамках угоди повинні діяти знижені торговельні мита.

Міністр торгівлі Малайзії Азмін Алі назвав цю угоду кульмінацією «восьми років переговорів з кров'ю, потом і сльозами».

Мета угоди

Ця угода — результат прагнення Китаю до тіснішої економічної інтеграції з регіоном, на який припадає майже третина світового валового внутрішнього продукту, зазначають у Bloomberg. Таким чином Пекін може поширити економічний вплив на своїх сусідів. Останнього побоюються і деякі члени угоди, зокрема Японія.

15 жовтня Bloomberg повідомив, що Китай захопив рекордну частку світового експорту. У вересні експорт Китаю виріс на 9,9% у доларовому вираженні рік до року, а імпорт — на 13,2%.

Країни ВРЕП збираються зміцнити ланцюжок поставок з використанням загальних правил для визначення країни походження. Країни також планують встановити нові правила електронної торгівлі.

«Китай здійснив дипломатичний переворот. У той час як ВРЕП невеликий порівняно з TPP (Trans-Pacific Partnership, або Транстихоокеанське партнерство), він широкий, охоплює багато економік і товари, і це рідкість в наші досить протекціоністські часи», — заявив Шон Роуч, головний економіст S&P Global Ratings по Азіатсько-Тихоокеанському регіону.

Читайте також: У вересні відновлення китайської економіки сповільнилося

Які мінуси бачать аналітики

Підписання угоди про ВРЕП може негативно вплинути на деякі американські компанії і транснаціональні корпорації. Їх конкурентоспроможність у регіоні може погіршитися. Саме від реакції і можливого повернення США в регіон залежить, яким буде вплив Китаю в регіоні, вважає Вільям Райнш, старший радник Центру стратегічних і міжнародних досліджень у Вашингтоні.

Читай також: Чи може Китай обвалити економіку США в будь-який момент

Транстихоокеанське партнерство — угода 12 країн про створення зони вільної торгівлі. У 2016 році була підписана США, Японією, Новою Зеландією, В'єтнамом, Канадою, Австралією, Малайзією, Перу, Брунеєм, Сінгапуром, Чилі та Мексикою. Договір охоплював 40% світової торгівлі і був найбільшою торговельною угодою за останні 20 років. У 2017 році США вийшли з договору.

Нагадаємо

Пандемія коронавіруса вдарила по економіці Китаю раніше, ніж по інших країнах. Були введені жорсткі обмежувальні заходи. Через них у першому кварталі ВВП Китаю скоротився на 6,8% (р/р).

Однак і відновлюватися економіка КНР почала раніше, ніж в інших країнах. Наприкінці липня Fitch підвищило прогноз зростання китайської економіки на цей рік до 2,7% з очікуваних у червні 1,2%.

На частку КНР припадає 19% світового ВВП і 28% глобального виробництва. Довгий час країна була відповідальна за більш ніж 40% світового зростання. При цьому в останні роки Китай зіткнувся з уповільненням економіки.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі - 1

+
+47
brigadirius
brigadirius
13 листопада 2020, 15:28
#
Сьогоднішній економічний злет Китаю це прямий наслідок політики Трампа.  Коли Трамп вийшов з Trans-Pacific Partnership то стало зрозуміло чиї інтереси він відстоює.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися