Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 листопада 2020, 11:56

За 9 місяців банківський сектор отримав на 22,2% менший прибуток, ніж торік — НБУ

У 3-му кварталі банківський сектор отримав на 22,2% менший прибуток, ніж за аналогічний період 2019 року. При цьому 56,6% прибутку всього сектору становив прибуток Приватбанку. Такі дані наводяться у листопадовому Огляді банківського сектору, оприлюдненому Нацбанком.

За 9 місяців банківський сектор отримав на 22,2% менший прибуток, ніж торік – НБУ
Фото: banki.ru

Ефективність роботи сектору

Прибуток банків у 3-му кварталі був у 1,8 раза вищим за прибуток у 2-му кварталі, проте на 20,2% меншим, ніж у 3-му кварталі минулого року – 13,8 млрд грн.

За дев’ять місяців 2020 року прибуток становив 37,6 млрд грн (-22.2% р/р).

Фінансовий результат і рентабельність капіталу банків

Збиткових банків було 12 (у першому півріччі – 16), операційно збиткових – 10.

Операційна ефективність погіршилась: CIR (Cost-to-Income Ratio, або відношення операційних витрат до операційних доходів) у 3-м кварталі був 54,7% проти 47,4% у 3-м кварталі 2019 року.

Операційні доходи та операційна ефективність банків

Операційний дохід банків за 9 місяців зріс на 7,8% р/р, операційні витрати – на 14,1% р/р, чистий операційний прибуток до формування резервів – на 1,9% р/р.

Складові операційного доходу банків за період, млрд грн

Порівняно з 2-м кварталом операційний дохід скоротився на 6,0%, хоча чистий процентний та комісійний дохід зросли. Це відбулося через нижчий результат переоцінки індексованих ОВДП у держбанках.

Темпи зростання чистого комісійного та процентного доходів залишалися найнижчими за останні чотири роки. Після падіння за результатами першого півріччя на 1,5% р/р чистий комісійний дохід відновився до рівня аналогічного періоду минулого року (+0,01% р/р).

Чистий процентний дохід за дев’ять місяців зріс на 4,2% р/р порівняно з 3,9% р/р за перше півріччя 2020 року.

Відрахування до резервів сектору були у 2,5 раза вищими, ніж за дев’ять місяців 2019 року. Проте третина резервів була сформована Приватбанком під юридичні ризики ще у 2-му кварталі. Доформування резервів під клієнтські кредити у 3-му кварталі було вдвічі меншим, ніж у попередньому.

Квартальні відрахування у резерви

Капітал сектору

Адекватність регулятивного капіталу сектору залишалася суттєво вищою за мінімально необхідний рівень. Регулятивний капітал за 3-й квартал зріс на 4,9%, статутний – на 1,5% (з початку року – на 19,2% і 2,1% відповідно).

Регулятивний капітал та норматив адекватності РК

Структура регулятивного капіталу банків, млрд грн

Прогнози

Досі криза мала помірний негативний вплив на операційну діяльність банківського сектору. Водночас відрахування до резервів зросли через зниження якості кредитного портфеля. Тож, НБУ очікує подальшого зростання відрахувань у резерви, проте на сьогодні все ще складно надати точні оцінки можливих кредитних збитків банківського сектору внаслідок поточної кризи. Достовірну оцінку, ймовірно, можна буде отримати до кінця поточного року, а подекуди лише протягом першого півріччя 2021 року.

Читайте також: Банківський сектор України перебуває у групі максимального ризику — S&P

Хоча облікова ставка НБУ залишається незмінною, очікується подальше зниження ставок за кредитами, оскільки потенціал для їх зниження ще не вичерпано. Водночас очікується поступове відновлення чистого процентного та комісійного доходу, зокрема завдяки відновленню кредитування.

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
12 листопада 2020, 12:45
#
Жирують на бєшених кредитах та ОВДП..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися