Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 листопада 2020, 16:24

Європа впровадила нові мита на американські товари — на $4 мільярди

Країни Європи завдали удару по США у торговельній війні й впровадили мита на американські товари у розмірі 15% на сільськогосподарську продукцію і 25% на промислову продукцію, зокрема товари авіабудування. Загальна сума становила $4 млрд. Відповідне рішення опубліковано в Офіційному журналі Європейського Союзу.

Європа впровадила нові мита на американські товари – на $4 мільярди
Фото: news.24tv.ua

Що сталося

Загалом рішення урядів ЄС пов’язано із суперечкою навколо американського виробника літаків Boeing та його європейського конкурента Airbus, яка триває з 2004 року.

«У Брюсселі звинувачували Вашингтон у надмірній держпідтримці американської компанії. США у відповідь заявляли, що ЄС необґрунтовано субсидує місцевого виробника», – йдеться у повідомленні.

Обмеження почнуть діяти з 10 листопада 2020 року.

Історія взаємин

У 2019 році Світова організація торгівлі (СОТ) винесла перше рішення у рамках розгляду, надавши США право вводити мита щодо деяких категорій європейських товарів на загальну суму $7,5 млрд на рік.

У жовтні 2020 року вона дозволила Євросоюзу вжити контрзаходів у вигляді мит щодо товарів, але на меншу суму – $4 млрд на рік”.

Вперше обопільні мита були введені ЄС і США влітку 2018 року, коли Європа фактично приєдналася до торговельної війни між Сполученими Штатами та Китаєм.

Читайте також: Уперше за 20 років: США і ЄС домовилися знизити мита

Велика Британія вносить зміни

Тим часом через Brexit Велика Британія вносить зміни в маркування продуктів харчування та напоїв з 1 січня 2021 року, повідомляє Bakery and Snacks. «Особливий акцент зроблено на продукти харчування, що продаються у Північній Ірландії», – наголошує видання.

І додає, що до 1 січня 2021 року перехідний період Brexit підійде до кінця. «Для британських виробників продуктів харчування та напоїв, які експортують в ЄС, закінчення 11-місячного перехідного періоду також знаменує собою граничний термін для змін у маркуванні харчових продуктів», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у Департаменті навколишнього середовища, продовольства та сільського господарства Великобританії (Defra), з 1 січня виробники продуктів харчування повинні маркувати продукти з Північної Ірландії і такі, що продаються у ній як «Великобританія (NI)» або «Сполучене Королівство (Північна Ірландія)», якщо цього вимагає законодавство ЄС.

Читайте також: Трамп програв Пекіну. СОТ визнала порушення США

«Усі чинні у Великій Британії продукти, зареєстровані за схемами географічних вказівок (GI) ЄС до кінця перехідного періоду, залишаться під захистом у рамках схем GI Великобританії. Продукти, що вироблені в Ірландії, будуть захищені як у Великобританії, так і в ЄС», – зазначили у відомстві.

Оформіть депозит з бонусом від «Мінфіну»

Коментарі - 3

+
+60
bonv
bonv
10 листопада 2020, 18:06
#
І це рішення аукнеться самій Європі...
+
0
mary27
mary27
11 листопада 2020, 1:26
#
Евродегенераты решили продолжить веселую торговую войнушку с США?)
Пилят сук, на котором сидят.
+
0
R S
R S
11 листопада 2020, 18:39
#
Ничего подобного, европейцы поступили очень мудро и очень вовремя, введя пошлины против штатов.

Замена в США сумасшедшего старика на нового старика - противника пошлин. Теперь у ЕС есть козырь по отмене амер. пошлин: через некоторое время Байден начнёт договариваться с ЕС о взаимной отмене пошлин, и если договорится - то выставит это своей победой в торговле с ЕС. Ему будет «плюс» в карму.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися