Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 листопада 2020, 8:30

Що буде з доларом? Думка експертів Alpari

За минулий тиждень курс долара до гривні помітно знизився на всіх сегментах валютного ринку на 0,3-1,1%.

Фото: Alpari

Так, з минулої п'ятниці офіційний курс долара США, встановлений НБУ, знизився з 28,44 грн до 28,36 грн (-0,3%). Середні курси купівлі / продажу готівкового долара в банках знизилися за тиждень з 28,38 / 28,58 до 28,17 / 28,43 (-0,7% / — 0,5%). На найближчий тиждень ми очікуємо зниження курсу долара до гривні. Долар на міжбанку може торгуватися через тиждень близько 28,0 грн, а готівковий долар в банках може торгуватися близько 28,0 / 28,2 грн.

Після того як державний борг США наблизився до позначки 100% ВВП, дехто з аналітиків, блогери і телевізійні коментатори почали пророкувати крах долара. Наводити паніку стали не тільки вони, а й провідні банки світу, відомий фінансовий оглядач і автор популярних книг по інвестуванню Роберт Кіосакі. Він справив величезний фурор своїм висловлюванням про те, що криза в Америці вже почалась, і економіка тримається лише на обмані хлопцями з Уолл Стріт. Все насправді далеко не так, давайте розберемося.

За останніми даними в передвиборній гонці між Трампом і Байденом результат вже є для всіх очевидним. Виграє Байден. Хоча Дональд Трамп — людина імпульсивна і амбіційна, він буде судитися, щоб оскаржити результати. Але навряд чи у нього щось вийде, як ми всі розуміємо.

У нарощуванні державного боргу в США немає нічого незвичайного, це нормальна практика, особливо зараз, коли в світі вирує коронавірус, будь-яка країна з добре розвиненою економікою буде готова на все, аж до включення друкувального верстата, аби тільки вийти з кризи з малими втратами.

Фото: Alpari

Дональд Трамп — бізнесмен, і знає, як працює економіка, він прекрасно розуміє, що навіть якщо держборг продовжить зростати, то завжди є компроміс. Простими словами — завжди є держоблігації та інші ліквідні американські фінансові інструменти, які вже на протязі не то що років, а століть, є найнадійнішими для вкладень. Важливі і низькі процентні ставки. Коли темпи зростання економіки вище, ніж процентні ставки, країна і фінансові інструменти цієї країни стають дуже привабливими для вливань з боку великих інвесторів. Ну і не забуваємо про те, що долар є основною резервною валютою для всього світу і добре продається як «товар» на фінансових ринках.

В основному політика Трампа була націлена на те, щоб зробити Америку знову великою, створити велику кількість нових робочих місць, допомогти бізнесу розвиватися, а якщо Америці добре — то і долара добре.

Політика Байдена — повна протилежність. Перше, що не сподобається дуже багатьом, це збільшення податків на корпоративні і особисті доходи. Друге — він хоче повернути все виробництво назад в США. Також Байден хоче розвивати «зелену енергетику» і має намір направити в нові технології більше 2 трильйонів доларів, що дуже сильно не сподобається нафтовим магнатам, так як в першу чергу такі рішення позначяться на попиті нафти. У будь-якому випадку, якщо Байден почне реалізовувати свої плани і обіцянки, то курс долара, та й акції американських компаній, будуть перебувати під тиском і можуть просісти в ціні.

Але таке падіння, навіть якщо воно відбудеться, буде носити тимчасовий характер.

Як показує статистика більш ніж за 200 років, вкладення в американські облігації стали найнадійнішими, а долар — світовою резервною валютою.

США переживали дуже багато криз і потрясінь, особливо в 2008 році, коли обвалився ринок нерухомості, але жодного разу не оголосили дефолт за своїми боргами. Навіть з урахуванням того, що ФРС дуже активно допомагає американській економіці і вже влила величезну кількість надрукованих і нічим не підкріплених грошей в ринок, інфляція в Америці становить 1,5% на рік і є не тільки прийнятною, але навіть занадто низькою.

Роблячи висновки з вищесказаного, зараз на негативі від політики Байдена долар буде дешевшати. Але це падіння буде носити психологічний характер. Кращим і самим надійним варіантом для інвестування буде розумно дочекатися, поки все заспокоїться, і хвиля негативу згасне, а ринок почне адаптуватися до нової політики.

Фото: Alpari

А поки можна підготувати все необхідне, щоб не упустити можливість добре заробити і купити долари на цьому ринку за найвигіднішим курсом. Для цього потрібно вибрати надійного брокера і підготуватися до торгів разом з досвідченими трейдерамиі фахівцями валютного ринку. Зараз такий брокер тільки один — це Alpari, компанія з бездоганною репутацією, яка вже понад 20 років перебуває на ринку фінансових послуг України.

Джерело: Мінфін