Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 листопада 2020, 16:06

Мінфін розглядає варіант скорочення витрат бюджету

Є два варіанти: або за рахунок скорочення видатків, або за рахунок збільшення джерел доходів. Про це в інтерв’ю «Мінфіну» повідомив міністр фінансів Сергій Марченко.

Зближення показників

Зі слів Сергія Марченка, скорочення витрат бюджету розглядається у зв'язку із необхідністю зменшити дефіцит бюджету. Його показник зараз обговорюється з МВФ.

«В «маяк», який закладений в травні на 2021 рік, орієнтир по дефіциту бюджету для України складав 5,3% ВВП. Ми заклали в бюджет 6%. Але зараз ми рухаємся на зближення по показниках», – проінформував Сергій Марченко.

Читайте також: Новий проєкт бюджету: кому підвищать зарплату і що чекає бізнес

За рахунок чого зменшуватимуть дефіцит

Яким шляхом скорочення дефіциту бюджету піде Мінфін, міністр поки не розповідає.

«Про це зарано говорити. Ми отримаємо проект бюджету з парламенту після першого читання, далі вже зможемо запропонувати наше бачення», – наголосив Марченко.

Читайте також: Кабмін створив робочу групу для координації переговорів з МВФ

Держбюджет-2021

Верховна Рада схвалила законопроєкт про державний бюджет України на 2021 рік у першому читанні. Відповідний проєкт закону №4000 на засіданні 5 листопада підтримали за основу та в цілому 275 депутатів.

Раніше комітет запропонував збільшити доходи держбюджету на 20,2 млрд грн і здійснити певний перерозподіл видатків.

14 вересня Кабінет міністрів на позачерговому засіданні затвердив проект закону «Про Державний бюджет України на 2021 рік».

Повний текст інтерв'ю з міністром
читайте тут

Коментарі - 4

+
+14
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
5 листопада 2020, 16:24
#
Уже известны первые «маяки» — увеличение ренты и ввозных пошлин! Гигант фискальной мысли Гетманцев ( попавший в «Википедию») нашел способ решения проблемы с бюджетом. Но надо отдать должное «попередникам» с 2015 года финансирование чиновников только увеличивалось. Для всех кто с этим не согласен — изучайте бюджеты Украины за последние 5 лет И «Лига» и «Гугл» вам в помощь!
+
+30
Сергей emerald
Сергей emerald
5 листопада 2020, 16:51
#
Не уж то,  не прошло и года, а за счет чего, и указывать не нужно, все все давно поняли, не за счет президентского офиса.
+
0
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
5 листопада 2020, 18:49
#
Вже про 2021 думають... а як зводитимуть цьогорічний бюджет? Десь допозичити треба понад 100 лярдів гриверь.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
9 листопада 2020, 1:30
#
О проекте бюджета на 2021 год...

Для того щоб хоч якось компенсувати зростаючий податковий тягар для реального сектору, парламент пропонує також збільшити фінансові зобов’язання НБУ перед держбюджетом з 33 млрд грн до 45 млрд, а держпідприємства зобов’язати сплатити до держбюджету не 30% чистого прибутку у вигляді дивідендів, а всі 90%. Ця частина доходів зросте на 4,3 млрд грн. Додатково Мінфіну радять до другого читання розглянути можливість збільшити доходи держбюджету за рахунок плати за проїзд автодорогами та додаткових надходжень від бюджетних установ та управління об’єктами державної власності. Але навіть якщо всі дороги України стануть платними, цього не вистачить на те збільшення видатків, якого чекають у парламенті.

Показово, що насамперед парламент хоче підвищити фінансування роботи самого себе наступного року, мабуть, таки не виключають можливості дострокових виборів. Зокрема, недофінансованими, на думку нардепів, були видатки на здійснення законотворчої діяльності ВРУ (+137 млн грн), матеріально-технічне та інформаційне обслуговування ВРУ (+109 млн) і висвітлення діяльності ВРУ у медіа (+893 тис. грн).

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися