Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 листопада 2020, 13:34

Найбільша у світі копалина рожевих алмазів припинила існування

Аргайл, найбільша у світі копалина рожевих алмазів, закрилася після вичерпання запасів дорогоцінних каменів. Про це повідомили представники гірничодобувного гіганта Rio Tinto на порталі phys.org.

Найбільша у світі копалина рожевих алмазів припинила існування
Фото: okaratah.com

Що це означає для ринку

За останні два десятиліття вартість рожевих діамантів зросла на 500%, повідомила представник Rio Tinto Шинед Кауфман. Закриття копалини Аргайл може призвести до ще більшого зростання цін. Зараз орієнтовна вартість цього дорогоцінного каменю становить до $3 млн за карат.

Алмази на копалині Аргайл набувають рожевий колір через сильну спеку і тиск під час їх створення. Ці умови деформують їх кристалічні решітки та змінюють віддзеркалення світла, що проходить крізь тіло алмазу.

Очікується, що роботи з виведення з експлуатації та демонтажу об’єкта займуть близько п’яти років.

Читайте також: Блискучий варіант: кому і навіщо інвестувати в діаманти

Дещо про копалину Аргайл

Копалина розташовується у віддаленому районі Кімберлі в Західній Австралії. Тут було видобуто понад 90% усіх рожевих алмазів на планеті.

Алмазне родовище було відкрито в 1979 році, і через чотири роки англо-австралійська фірма почала там видобуток. За даними Rio Tinto, з того часу було вироблено понад 865 млн карат необроблених алмазів, включаючи невеликий, але стабільний потік особливо цінних рожевих каменів.

Купити ОВДП від ICU: до 2,85% в доларах США

«Тепер почнеться нова глава, оскільки ми почнемо процес закриття Аргайл і відновлення землі, щоб повернути її традиційним зберігачам», — зазначив менеджер копалини Ендрю Вілсон.

Бажаєте знати про фінанси та інвестиції більше? Стежте за ексклюзивними матеріалами «Мінфіну» в телеграм-каналі

Коментарі - 1

+
0
82845392
82845392
5 листопада 2020, 15:57
#
> мы начнем процесс закрытия Аргайл и восстановления земли, чтобы вернуть ее традиционным хранителям

Все правильно: сначала берем землю, потом добываем оттуда все алмазы, а уж потом возвращаем традиционным хранителям :) «Не перепутай!»
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися