Мінфін - Курси валют України

Встановити
29 жовтня 2020, 11:58

В Україні суд вперше визнав фізичну особу банкрутом

Господарський суд Києва вперше визнав в Україні фізичну особу банкрутом. Про це повідомляє Опендатабот, платформа для роботи з відкритими даними.

В Україні суд вперше визнав фізичну особу банкрутом
Фото: someecards.com

Що це означає

«Суд створив прецедент, згідно з яким українці отримали можливість врегулювати свої фінансові проблеми. Боржник може за комфортним графіком погасити борги і не втратити своє майно», — коментує співзасновник юридичної компанії VRTS (BezBorgiv) Георгій Григорян, який супроводжував справу першого банкрута-фізичної особи в Україні.

«В українців з'явилася легальна можливість обнулити свій борг. Раніше збанкрутувати в Україні могли тільки юрособи та ФОП, фізичні особи залишалися наодинці з банками та іншими кредиторами. Люди, які не могли погасити борги, могли залишитися в прямому сенсі без нічого», — додав він.

Як усе було

У жовтні 2019 року набув чинності новий Кодекс України про процедури банкрутства. З моменту введення в дію нового Кодексу було відкрито 142 справи про банкрутство.

27 липня 2020 року перша справа дійшла до завершення: суд визнав українця банкрутом і призначив план реструктуризації боргу по валютній іпотеці. Про це є відповідне рішення в Єдиному державному реєстрі судових справ.

Ключові моменти

Відповідно до Кодексу справу про неплатоспроможність може ініціювати виключно боржник — фізична особа або фізична особа-підприємець.

Підставою для відкриття справи може бути одна з таких умов:

  • розмір прострочених зобов'язань боржника становить не менше тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;
  • боржник за останні два місяці припинив погашати кредити або здійснювати інші планові платежі в розмірі понад 50% місячних платежів по кожному із зобов'язань;
  • в рамках виконавчого провадження винесено постанови про відсутність у фізичної особи майна, на яке можна звернути стягнення;
  • в разі наявності загрози неплатоспроможності боржника (наявність обставин, які свідчать про неможливість виконання боржником своїх зобов'язань).

Читайте також: Банкрутство фізосіб: важливі нюанси нового Кодексу

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися