Мінфін - Курси валют України

Встановити
28 жовтня 2020, 16:41

Європа йде на жорсткий карантин — ЗМІ

Новини останнього тижня рясніють повідомленнями про закриття європейських країн або впровадження в них жорстких обмежувальних заходів через підвищення рівня захворюваності коронавірусом, пишуть ЗМІ.

Європа йде на жорсткий карантин – ЗМІ
Фото: pixabay.com

Ще пів року тому, зіткнувшись з першою хвилею пандемії, Європа майже одночасно пішла на безпрецедентні обмеження для своїх громадян. При цьому переважна більшість громадян ЄС сприйняли вірус як серйозну загрозу і погодилися з обмеженнями, хоча частина ще з початку пандемії поставили під сумнів її небезпеку.

Читайте також: В Україні подовжили режим надзвичайної ситуації до 31 грудня

Що коїться зараз

Число хворих стрімко зростає практично в усіх країнах, в деяких зупиняється бізнес, знову вводиться самоізоляція і комендантська година.

Про спалах нової хвилі дає уявлення таблиця, яку можна побачити повністю тут.

Ірландія першою в Європі повернула суворий «локдаун» для боротьби з коронавірусом, майже ідентичний тому, що діяв навесні 2020 року під час «першої хвилі». Про це повідомляє ВВС. «Локдаун» почав діяти з опівночі 21 жовтня. Магазини, які не продають товари першої необхідності, а також перукарні повинні будуть припинити роботу. Ресторани зможуть продавати страви тільки «з собою». У той же час промислові підприємства продовжать роботу. Також не закриватимуть школи і ясла. Людей просять не виходити з дому без крайньої необхідності. Компанії повинні перевести працівників на дистанційну роботу, якщо це дозволяє їх сфера діяльності.

Такі ж жорсткі обмеження поки ввів тільки британський Уельс. Там заходи включають закриття другорядних підприємств роздрібної торгівлі, відпочинку і готельного бізнесу, ресторанів і барів.

Франція і Німеччина мають намір знову оголосити карантин через епідемію коронавіруса нового типу: число хворих стрімко зростає.

Як повідомляє Reuters з посиланням на джерела місцевого каналу BFM TV, президент Франції Еммануель Макрон збирається ввести режим самоізоляції на місяць. Про нові заходи Макрон оголосить у зверненні до нації сьогодні, 28 жовтня. Новий локдаун швидше за все стартує в четвер і буде «м'якшим» за березневий, коли у Франції діяли жорсткі обмеження на пересування.

Слідом за Францією лайт-версію карантину на двотижневий термін розглядає канцлер Німеччини Ангела Меркель. Про це повідомляє видання Bild. Нові заходи включать закриття барів і ресторанів і заборону масових заходів. Магазини частково продовжать роботу, але в обмеженому режимі.

В Італії та Іспанії ввели суворий карантин, від якого явно постраждає бізнес.

21 жовтня Іспанія стала першою країною в Євросоюзі, яка подолала поріг в 1 млн заражених коронавірусом. На даний час в країні офіційно виявлено 1 046 131 інфікованих. За весь час померли майже 35 тис. осіб, ще понад 150 тис. вилікувалися. В Італії за весь час заразилися 525 782 людини, померли понад 37 тис., 266 тис. - одужали. Влада Іспанії ввела комендантську годину з 23 години до 6 ранку всюди, крім Канарських островів. Поки нові обмеження і заборони ввели на 15 днів. Але прем'єр-міністр країни Педро Санчес пропонує парламенту зберегти режим підвищеної готовності відразу до 9 травня 2021 року.

Прем'єр-міністр Італії Джузеппе Конте підписав розпорядження про введення обмежувальних заходів. У країні закрили спортзали, басейни, кінотеатри і театри на період до 24 листопада. Також зупинено роботу всіх точок громадського харчування, включаючи бари, ресторани і кафе після 18:00. Громадянам також рекомендують скоротити кількість пересувань. Однак при цьому уряд країни планує виділити €2 млрд, щоб підтримати бізнес.

Страхование от covid-19. Выплата до 50 тысяч

Чехія ввела нічну комендантську годину з 9-ї вечора і до 5-ї ранку, починаючи з 28 жовтня. Про це повідомляє Novinky. Винятки будуть зроблені для поїздок на роботу, для термінових поїздок для захисту життя, здоров'я або майна і для прогулянок з собакою в межах 500 м від будинку. Магазини повинні будуть закритися о 20:00 з середи, а по неділях всі точки роздрібного продажу будуть повністю заборонені. Працюватимуть лише АЗС, аптеки, а також ресторани для видачі їжі на винос. Усі зазначені заходи діятимуть до 3 листопада.

Литва посилює карантин після рекордних 700 заражень. Про це повідомляє LRT. Обмеження почнуть діяти з середи, 28 жовтня, і триватимуть як мінімум до 11 листопада. У муніципалітетах, де вводиться посилений карантин, обмежується заповнюваність громадського транспорту. У громадському просторі заборонено збиратися групами понад 5 осіб, за винятком членів сім'ї. У бюджетних установах працівники повністю або частково перейдуть на віддалену роботу. Магазинам дозволено одночасно впускати не більше 1 людини на 1 кв. м площі.

Канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що країна буде змушена повернутися до суворого карантину, якщо існуючі обмеження не допоможуть уповільнити зростання числа заражень коронавірусом. Він зазначив, що головним критерієм для введення нового локдауна є навантаження на лікарні. Така можливість передбачена і законодавством. З неділі, 25 жовтня, в Австрії набуло чинності нове посилення карантину, зокрема про обмеження зборів до шести осіб. У той же час роботу ресторанів і масові заходи ще не заборонили, хоча і встановили ряд вимог.

Данія для протидії поширенню коронавируса посилила обмеження на масові зібрання, знизивши дозволену кількість людей з 50 до 10 - але з винятками. Про це повідомляє The Local. Обмеження на 10 учасників не поширюватиметься на робочі збори, які компанії вважають необхідними. Під виняток потрапляють також заходи для дітей та молоді у віці до 21 року. Зможуть продовжити тренування і матчі також дорослі професійні спортсмени. Крім цього, вводиться масочний режим у громадських місцях і заборона на продаж алкоголю після 22:00.

У Хорватії з понеділка набули чинності нові протиепідемічні заходи для боротьби з поширенням коронавіруса, які діятимуть протягом наступних 14 днів. Про це повідомляє Jutarnji List. Наразі заборонені всі публічні збори за участю понад 50 осіб. На весіллях, а також на похоронах можуть бути присутніми до 30 осіб, а на приватних зібраннях - не більше 15 осіб. Продаж алкоголю заборонено з півночі до 6:00.

У Швейцарії в п'ятницю зареєстрували 6634 нових випадків коронавіруса, що стало найбільшим щоденним показником з початку пандемії. Про це повідомляє Swiss Info. Швейцарський уряд раніше заявляв, що не планує брати на себе управління пандемією, як це було навесні, але в неділю оголосило про деякі національні заходи, такі як обов'язкове носіння масок у громадських приміщеннях. Наступного тижня очікуються нові обмеження для ресторанів, барів і клубів, а також для приватних і громадських заходів. Але деякі кантони вже вирішили посилити заходи, які почали діяти вже з вихідних.

Влада Кіпру також оголосила про посилення обмежувальних заходів. Про це повідомляє Cyprus Mail. Використання масок з п'ятниці 23 жовтня стало обов'язковим по всій країні, в тому числі на відкритому повітрі. Крім того, вводиться комендантська година з 23:00 до 5:00 в Лімассолі і Пафосі. Всі заходи діятимуть до 9 листопада. Ресторани, бари, кафетерії, в тому числі в готелях, повинні закриватися до 22:30, але вони можуть продовжувати доставку і після цього часу. Всі спортивні та громадські заходи дітей до 18 років припиняються. Заборонено всі спортивні чемпіонати серед молоді віком до 18 років, клуби яких розташовані в районах Лімассола і Пафосу.

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс на тлі чергового антирекорду оголосив у четвер нові заходи зі стримування другої хвилі пандемії. Про це повідомляє Ekathimerini.

Обмеження, про які оголосив Міцотакіс, включають обов'язкове носіння масок на вулицях. Крім того, в регіонах з високим рівнем зараження діятиме комендантська година з 00:30 до 05:00, щоб люди не збиралися вночі і не відвідували вечірки. Він звернувся до молодих людей, серед яких останні дні фіксують значне зростання інфекцій, закликавши їх підкоритися новим правилам. Міцотакіс також оголосив про посилення перевірок на підприємствах, які порушують Коронавірусні протоколи охорони здоров'я. Дистанційна робота повинна застосовуватися в компаніях там, де це можливо.

До країн «червоної зони» потрапили 25 європейських країн.

Всі міста Словенії одночасно закривають на карантин. Також з 21:00 до 6:00 у всіх населених пунктах вводиться комендантська година. Про це повідомляє телеканал RTV Slovenija. Згідно із розпорядженням уряду, пересуватися між муніципалітетами заборонено, за винятком випадків, якщо там розташована робота, на якій необхідна присутність, по догляду за родичами, при транзиті через територію Словенії, для доступу до іноземних посольств і консульств, а також екстреним службам. Також з 21:00 до 6:00 у всіх населених пунктах вводиться комендантська година. Усі масові зібрання, включаючи весілля і релігійні церемонії, якщо в них бере участь понад шести чоловік, забороняються.

У четвер уряд Швеції оголосив, що скасовує особливі рекомендації щодо поведінки під час пандемії для людей старше 70 років і представників інших груп ризику. Про це повідомляє The Local. Очікується, що всі люди керуватимуться однаковими загальними правилами, зокрема триматися на відстані від інших людей в громадських місцях, уникатимуть великих скупчень людей і залишатимуться вдома при появі будь-яких симптомів.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецькій оголосив про нові карантинні обмеження з суботи, 24 жовтня.

Вся Польща стане червоною зоною, де потрібно дотримуватися певних правил. У країні не працюватимуть кафе та ресторани. Діти до 16 років не можуть гуляти самі, їх навчання дистанційне. При цьому, починаючи з 23 жовтня, Польща потрапила в список держав «червоної зони», який встановлює МОЗ України. Це передбачає зміну правил перетину кордону для осіб, які в'їжджають в країну.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі - 18

+
+45
bonv
bonv
28 жовтня 2020, 16:58
#
Від цієї зарази важко буде позбутися..
+
0
Італій .
Італій .
28 жовтня 2020, 19:23
#
Да, истерия захватила весь мир, власти нравится её раздувать.
+
+15
optyma
optyma
28 жовтня 2020, 21:52
#
Какая еще истерия? Вирус смертоносный, и очень быстро распространяется. 70% им переболеют и 3-5% населения от него погибнет... Это очень серьезно, ВОЗ не даст соврать, это вам не ЗВРы и не курс бакса, и не президент Порошенко))
+
0
Італій .
Італій .
29 жовтня 2020, 8:16
#
Вирус смертоносный

Как все вирусы.

и очень быстро распространяется.

В сравнении с привычным гриппом — очень-очень медленно.

70% им переболеют

гриппом переболело 100%

и 3-5% населения от него погибнет

Процент смертности в сотни раз ниже
+
+30
optyma
optyma
29 жовтня 2020, 8:57
#
1) Это особенный вирус. 
2) По заявлениями ВОЗ/ШМОЗ и различных СМИ, скорость заражения вирусом, в разы превышает грипп. 
3) Не надо сравнивать божий дар с яичницей. 
4) Не надо вводить в заблуждение процент смертности 3-5%, источник: https://www.bbc.com/news/live/world-51716375?ns_mchannel=social&ns_source=twitter&ns_campaign=bbc_live&ns_linkname=5e5e95118d956f0669ae3521%26Covid-19%20fatality%20rate%20for%20reported%20cases%20is%203.4%25%20-%20WHO%262020-03-03T17%3A36%3A21.181Z&ns_fee=0&pinned_post_locator=urn:asset:f33ba103-ae01-499a-b855-42c83ee1c0bd&pinned_post_asset_id=5e5e95118d956f0669ae3521&pinned_post_type=share
+
0
Італій .
Італій .
29 жовтня 2020, 9:44
#
1) Это особенный вирус. 

Обычный коронавирус которых много.
+
0
Volodymyr Murashkin
Volodymyr Murashkin
28 жовтня 2020, 18:01
#
На первой карте есть такая страна Югославия О_о где они сей шедевр откопали?!
+
0
tzarembo
tzarembo
28 жовтня 2020, 18:13
#
Спасибо за внимание, изменили
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
28 жовтня 2020, 18:41
#
Вот сегодняшняя карта

https://reopen.europa.eu/en/map/HRV/5001
+
0
Італій .
Італій .
28 жовтня 2020, 19:22
#
Рестораны смогут продавать блюда только «с собой».

Опять тупая показуха вместо полевых кухонь и раздачи питания отправленным на домашний карантин.
+
+15
optyma
optyma
28 жовтня 2020, 21:55
#
Никому, ничего не надо раздавать, только продавать...
+
0
Італій .
Італій .
29 жовтня 2020, 8:17
#
Как люди принудительно оставленные без работы могут что-либо покупать?

Нет, имеешь смелость запрещать любую активность — имей смелость нести ответственность и обеспечивать жизнь тех кому запретил работать.
+
0
optyma
optyma
29 жовтня 2020, 8:45
#
1) «Как люди принудительно оставленные без работы могут что-либо покупать?» это их проблемы, сегодня каждый сам себя кормит.
+
0
Італій .
Італій .
29 жовтня 2020, 8:53
#
Это не их проблемы, это проблемы государства запрещающего им работать.
+
0
optyma
optyma
29 жовтня 2020, 9:01
#
Ну как не их? Государство ведь никому не запрещает работать. Хочет человек работает, не хочет не работает.
+
0
optyma
optyma
29 жовтня 2020, 8:47
#
2) Никто, никому не запрещает работать, права работать защищено законом Украины. А то что человек не работает, ну ... имеет на это право, не в совке же живем.
+
+15
Італій .
Італій .
29 жовтня 2020, 8:53
#
Ахахах, очень-очень тупо и толсто.
+
+30
optyma
optyma
29 жовтня 2020, 9:06
#
Странные вы, так не так, этак не этак. То работать им плохо и работают только лохи, а теперь видете ли государство им мешает работать.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися