Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 жовтня 2020, 15:53

Нацбанк готується до виходу на вторинний ринок ОВДП

Національний банк розробляє стратегію своєї участі в торгах на вторинному ринку ОВДП. Про це повідомив заступник голови НБУ Юрій Гелетій під час прес-брифінгу щодо рішень правління НБУ з монетарної політики.

Юрій Гелетій нагадав, що розробка стратегії участі НБУ в торгах на вторинному ринку ОВДП передбачена Стратегією розвитку фінансового сектору України до 2025 року.

«Наша позиція незмінна, НБУ не приймає участь у фінансуванні бюджетних витрат через купівлю ОВДП на первинному ринку. Водночас ми відпрацьовуємо різні моделі нашої участі на вторинному ринку», — розповів він.

За словами заступника голови Нацбанку, наразі НБУ проводить дискусії з Міністерством фінансів та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку щодо формату участі у вторинному ринку.

Інвестиції в ОВДП з ICU: до 10,5% в гривні та до 3% в доларах США

«Як ми неодноразово наголошували, участь НБУ на вторинному ринку точно не може бути в форматі прихованої емісії і фінансування дефіциту бюджету. Можливо, це буде роль маркетмейкера на вторинному ринку, щоб збільшити його глибину і ліквідність. Це мають бути операції з обмеженим обсягом і спрямовані на розвиток ринку цінних паперів», — розповів Гелетій.

Доступ до ринку відкрито

31 березня 2020 року Рада Національного банку зняла всі обмеження по операціям НБУ на вторинному ринку ОВДП, які діяли з 13 липня 2018 року.

Читайте також: Скільки можна заробити на достроковому продажу ОВДП

Як тоді пояснював член Ради НБУ Віталій Шапран, НБУ зможе проводити операції на вторинному ринку, наприклад, з метою згладжування коливань дохідності.

Читайте також: Нацбанк планує викуп ОВДП на вторинному ринку

Коментарі - 3

+
+30
Fuzzy
Fuzzy
22 жовтня 2020, 17:43
#
«Как мы неоднократно отмечали, участие НБУ на вторичном рынке точно не может быть в формате скрытой эмиссии и финансирования дефицита бюджета. Возможно, это будет роль маркетмейкера на вторичном рынке, чтобы увеличить его глубину и ликвидность.» - а как это можно определить? господа знают критерии?
«31 марта 2020 Совет Национального банка снял все ограничения по операциям НБУ на вторичном рынке ОВГЗ» - а дальше, как старший скажет, так и будет.
+
+10
987
987
22 жовтня 2020, 20:01
#
Надо нерезов, накупивших 3-х летних и 5-тилетних ОВГЗ выпустить с обещанной доходностью, держать курс под них для экономики и бюджета накладно, а так вроде как красивый выход.
+
0
tracker
tracker
26 жовтня 2020, 4:15
#
Плюсую
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися