Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 жовтня 2020, 13:46

КНР виходить з економічної кризи у кращому стані, ніж інші країни

Китай, який спровокував найсерйозніший економічний спад з часів Великої депресії і дозволив поширитися по світу вірусу covid-19, вийшов з кризи у кращому стані, ніж практично будь-яка інша економіка, повідомляє Inv.com.

Свіжа інформація з Пекіна

Цього тижня нові дані з Китаю досить оптимістичні: у III кварталі ВВП Китаю збільшився на 4,9% порівняно з роком раніше і на 2,7% порівняно з II кварталом.

«Міжнародний валютний фонд минулого тижня заявив, що очікує зростання економіки Китаю на 1,9% цього року, водночас економіка будь-якої іншої країни з групи G20 скорочуватиметься», – зазначають аналітики.

Навіть з урахуванням традиційної здатності Китаю генерувати ту статистику ВВП, яка йому потрібна, картина занадто зрозуміла, щоб її можна було ігнорувати: драконівські обмеження, накладені на суспільне життя у січні та лютому, дозволили Китаю добитися енергійнішого відновлення, ніж де-небудь ще у світі.

Читайте також: Китайська економіка зростає з початку року попри пандемію

Ситуація в інших країнах

Порівняно з КНР блідими та слабкими виглядають не тільки зрілі ринки на кшталт Європи та Японії.

«МВФ очікує, що в Індії, середньострокові потенційні темпи зростання якої можна порівняти з темпами зростання економіки Китаю, цього року буде найгірше падіння ВВП серед усіх великих країн, і все завдяки її нездатності зупинити поширення вірусу в щільно заселених містах і великих внутрішніх районах з обмеженими ресурсами. 7,6 млн хворих в Індії поступаються тільки 8,2 млн у США», – підкреслюється у повідомленні.

Цього року ВВП Бразилії також скоротиться на 5,2% і у наступному році відшкодує лише половину своїх втрат.

Індія та Бразилія посідають друге і третє місця у світі за кількістю смертей від вірусу, а недоліки у зборі даних дозволяють припустити, що фактична кількість жертв вірусу в цих країнах навіть вища, ніж припускають офіційні дані.

Різний ступінь успіху в боротьбі з вірусом також позначається на відносному добробуті фондового ринку та валютах цих країн. Попри різке погіршення відносин Китаю зі США та Індією (ще один важливий торговий партнер Пекіна) китайський юань на початку жовтня виріс до дворічного максимуму проти долара, в той час, як шанхайський індекс і індекс SZSE у Шеньчжені – єдині великі індекси у світі, які цього року випередили Nasdaq.

Загалом усі основні фондові індекси Китаю збільшилися у річному обчисленні, тоді як індійський індекс Nifty і бразильський Bovespa знизилися на 2,2% і 15% відповідно.

Читайте також: У вересні відновлення китайської економіки сповільнилося

Коментарі - 5

+
0
Volshebnik
Volshebnik
21 жовтня 2020, 14:33
#
То как быстро Китай остановил вирус, и то как быстро восстанавливается, наводит на мысль, что... а может и вправду!
+
+27
Smehue4ki
Smehue4ki
21 жовтня 2020, 15:46
#
Китай уже не первый год «рисует» статистику. Если во всем мире импорт падает, то как может расти экспорт у Китая в третьем квартале на 10%? Куда они экспортируют, на Марс?
+
0
Олександр Грицкевич
Олександр Грицкевич
21 жовтня 2020, 16:12
#
А может он потому и сокращается в обьемах оборотных средств, что замещается на более дешевый китайский?)
+
0
Smehue4ki
Smehue4ki
22 жовтня 2020, 13:15
#
Это конечно возможно, но на 10% же на каждом рынке и с каждой страной
+
0
Lolo31
Lolo31
22 жовтня 2020, 10:03
#
В стране есть правила, и устои для стабильности
https://bysikom.com/obval-ekonomiki-kitaya-mechta-kotoraya-n/
Кстати теперь они бояться иностранцев
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися