Мінфін - Курси валют України

Встановити
20 жовтня 2020, 12:32

У вересні ФГВФО виплатив 29,8 мільйона гарантованого відшкодування

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) у перший місяць осені поточного року виплатив вкладникам неплатоспроможних банків 29,8 млн грн гарантованого відшкодування. Про це повідомляє пресслужба Фонду.

У вересні ФГВФО виплатив 29,8 мільйона гарантованого відшкодування
Фото: finpost.com.ua

Просто цифри

  • Усього за січень-вересень 2020 року вкладникам виплачено гарантоване відшкодування загальною сумою 191,5 млн грн.
  • Загальна сума коштів, акумульованих Фондом на 1 жовтня 2020 року, становила 14 806,1 млн грн. Від регулярного збору до Фонду у січні-вересні 2020 року надійшло 2 975,0 млн грн.
  • Станом на 1 жовтня 2020 року у реєстрі учасників Фонду гарантування вкладів нараховується 73 діючих банки.
  • На початок вересня поточного року триває ліквідація 50 неплатоспроможних банків, завершено ліквідацію 46 банків.

Читайте також: ФГВФО продав активи п'яти банків на 93,95 мільйона

Ключові рішення за вересень

  • З 29 вересня 2020 року Фонд розпочав виплати гарантованого відшкодування вкладникам банку Аркада, незалежно від закінчення строку дії договорів банківського вкладу та банківського рахунку.
  • Подовжено процедуру управління майном (активами) банку Новий до моменту внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) запису про припинення діяльності банку як юридичної особи.
  • До моменту внесення до ЄДР запису про припинення діяльності Українського професійного банку як юридичної особи Фонд безпосередньо здійснюватиме ліквідацію банку.
  • Термін управління майном (активами) Дельта Банку, Укркомунбанку, банку Морський, Чорноморського банку реконструкції і розвитку, СП Банку та задоволення вимог їхніх кредиторів подовжено на час існування обставин, що унеможливлюють здійснення продажу майна (активів) цих банків та задоволення вимог їхніх кредиторів.
  • З метою виконання всіх заходів, пов’язаних з ліквідацією банку Преміум подовжено процедуру виведення банку з ринку шляхом вжиття заходів щодо управління його майном (активами) та задоволення вимог кредиторів.
  • Управління майном (активами) VAB Банку та задоволення вимог його кредиторів здійснюється Фондом безпосередньо на час існування обставин, що унеможливлюють здійснення продажу майна (активів) банку та задоволення вимог кредиторів.

Читайте також: Можливий дефіцит ФГВФО у 2021 році становить 8 мільярдів — Мінфін

Ризики ФГВФО

Міністерство фінансів у звіті про фіскальні ризики та їх вплив на держбюджет констатує, що Фонд оцінив ризики, які існують на сьогодні в банківській системі України, та порівняв їх зі своїми фінансовими можливостями на 12 місяців. «Вірогідність реалізації таких ризиків є помірною і реалізація їх можлива лише в умовах важкого затяжного погіршення економічного стану в країні», – зауважує Мінфін.

За даними НБУ, станом на 05 жовтня 2020 року на рахунках ФГВФО у Нацбанку було 3,67 млрд грн. При цьому динаміка залишків на рахунках Фонду протягом ІІ-ІІІ кварталів 2020 року залишалася такою:

У Меморандумі між Україною та МВФ зафіксовано зобов’язання Мінфіну та ФГВФО за погодженням з НБУ, МВФ та Світовим банком підготувати план «для відновлення платоспроможності ФГВФО до кінця 2021 року, зберігаючи стимули для максимального повернення коштів від збанкрутілих банків».

Меморандум також передбачає можливість випуску Мінфіном ОВДП на 20 млрд грн для підтримки банків і ФГВФО.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися