Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2020, 11:36

Нацбанк уже не впливає на судові процеси по Приватбанку — Рожкова

Нацбанк більше не має істотного впливу на судові процеси навколо націоналізації Приватбанку між державою і ексвласниками. Про це в інтерв'ю Liga.net заявила перша заступниця голови Нацбанку Катерина Рожкова, відповідаючи на запитання, чи вигідна Коломойському її потенційна відставка.

Нацбанк більше не має істотного впливу на судові процеси навколо націоналізації Приватбанку між державою і ексвласниками.
Фото: biz.censor.net

Про що сказала Рожкова

Рожкова наголосила, що менеджменту і наглядовій раді Приватбанку вдалося зберегти незалежність.

«НБУ був залучений активно на самому початку, коли після націоналізації, наприклад, передавав документи в правоохоронні органи, — сказала Рожкова. — Зараз Приват веде всі процеси самостійно. Головне, щоб його менеджмент і наглядова рада зберігали свою незалежність».

Читайте також: Справа Суркісів не повинна цікавити вкладників Приватбанку

Як просуваються суди по Привату

  • Справа про скасування націоналізації Приватбанку відновили. Колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський подав апеляцію на відновлення в Господарському суді процесу про скасування договору купівлі-продажу банку Мінфіну. Відповідно до системи судових реєстрів, слухання призначені на 26 листопада 2020 року.
  • 2 вересня 2020 року Печерський районний суд задовольнив вимогу шести офшорних компаній, пов'язаних з братами Григорієм та Ігорем Суркісами про стягнення з Приватбанку $ 350 млн. Компанії вимагали, щоб Приватбанк виконував умови депозитних договорів, які були укладені між ними і кіпрським філією банку до націоналізації в грудні 2016 року. Загальна сума вимог компаній — $250 млн тіла депозитів і $100 млн відсотків.
  • Після націоналізації держава конвертувала ці кошти в капітал, оскільки Суркісів визнали пов'язаними особами з ексвласниками банку.
  • 9 вересня Верховний Суд зупинив стягнення 10 млрд грн з Приватбанку на користь Суркісів.

Читайте також: У Раді НБУ пояснили правові наслідки рішення про недовіру Рожковій і Сологубу

  • Рада Національного банку скасувала засідання, заплановане на 16 жовтня. Напередодні ЗМІ повідомляли, що в ході засідання Ради НБУ 16 жовтня планували звільнити першу заступницю голови НБУ Катерину Рожкову і заступника голови Дмитра Сологуба.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися