Мінфін - Курси валют України

Встановити
19 жовтня 2020, 8:20

Лагард: М'який сценарій зниження ВВП єврозони «вже застарів»

Економіка єврозони може скоротитися на 8-12% у поточному році на фоні негативного впливу пандемії коронавірусу. Про це заявила голова Європейського центрального банку (ЄЦБ) Крістін Лаґард, повідомляє Укрінформ з посиланням на CNN.

Економіка єврозони може скоротитися на 8-12% в поточному році на тлі негативного впливу пандемії коронавірусу.
Фото: day.kyiv.ua

Прогноз ЄЦБ

Лаґард зазначила, що «м'який» сценарій прогнозу розвитку економіки в 2020 році, згідно з яким зниження ВВП єврозони становитиме 5%, «вже застарів».

За словами голови ЄЦБ, економіка єврозони скоротиться від 8% до 12% в 2020 році.

Лаґард також сказала, що не очікує в єврозоні нової боргової кризи в євро.

Читайте також: Голова Світового банку закликав кредиторів заморозити виплати для найбідніших країн

«Нові обмеження в повсякденному житті в зоні євро, пов'язані з пандемією коронавірусу, підсилюють економічну невизначеність, наголошуючи на необхідності продовження впровадження полегшеної фіскальної і монетарної політики», — заявила Лагард.

«Зрозуміло, що як фіскальна підтримка, так і підтримка грошово-кредитною політикою повинні діяти стільки часу, скільки це необхідно», — додала вона.

Тому урядам, на думку Лагард, необхідно продовжувати ослаблену фіскальну і монетарну політику.

Що прогнозують в МВФ

Криза, яка почалася через пандемію коронавірусу, надовго погіршить стандарти життя по всьому світу. Податки для багатих і компаній можуть зрости, щоб пом'якшити цей збиток. Про це йдеться в середньостроковому прогнозі МВФ «Перспективи світової економіки».

Як відзначають у Фонді, «пандемія залишить важкі шрами на глобальній економіці в формі втрат і банкрутств. А цілі сектори економіки залишаться нежиттєздатними».

Читайте також: Нова covid-хвиля може затримати відновлення економіки єврозони — Лагард

Ці втрати збережуться надовго, оскільки перехід від проблемних секторів, таких як туризм, до нових і перспективних, таких як технологічна сфера, буде неминуче повільним і болючим для багатьох людей. Головний економіст МВФ Гіта Гопінатх сказала, що період відновлення після кризи буде «довгим, нерівним і невизначеним».

Зростання глобальної економіки буде негативним за підсумками цього року. Воно буде найгіршим з часів Великої депресії 1930-х.

Читайте також: Стандарти життя по всьому світу після пандемії надовго погіршаться — МВФ

Прогнози в цифрах

  • У МВФ очікують, що глобальна економіка скоротиться на 4,4% в 2020 році. Хоча в червні в Фонді говорили про цифру на 0,8% вище.
  • Якщо пандемію вдасться приборкати в наступному році, в МВФ чекають відскік глобальної економіки на 5,2% в 2021 році. Хоча в червні цей прогноз був на 0,2% вище.
  • Для України МВФ дещо поліпшив прогноз на 2020 рік порівняно з червневим. Очікується скорочення ВВП до мінус 7,2%, раніше прогнозували мінус 8,2%.
  • Водночас Фонд очікує, що в 2021 році економіка України стабілізується, та зростання реального ВВП досягне позначки 3,0%.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися