Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 жовтня 2020, 17:11

Світ відкриває кордони: нова ієрархія паспортів — Глобальний рейтинг H&P

Безвізовий доступ перестав бути мегаособливістю багатих демократичних країн. Про це свідчать дані Індексу паспортів на IV квартал, опубліковані компанією Henley & Partners 13 жовтня 2020 року.

Світ відкриває кордони: нова ієрархія паспортів
Фото: pixabay.com

Настають великі зміни

Після шести місяців паніки і невизначеності світові кордони починають відкриватися, і навіть може вбачатися, що все повертається у звичне русло, але дані Індексу паспортів світу, що базуються на відомостях, наданих Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (IATA), говорять про те, що звична ієрархія сили і можливостей паспортів зазнає великих змін.

Наприклад, паспорт США посідав в Індексі 6-е місце в січні 2020 року з можливістю безвізового переміщення по 185 країнах світу. Відтоді багато чого змінилося і тепер з американським паспортом можна в'їхати лише в 75 країн, при цьому найважливіші туристичні та бізнес-напрямки з цього списку виключені.

Росія, Індія і Бразилія виявилися в числі країн, статистиці яких не довіряє міжнародне співтовариство, тому кордони багатьох держав для громадян цих країн так і не відкрилися. Російські громадяни мали безвізовий доступ в 119 країн до пандемії, а зараз менше, ніж у 50. За три останніх місяці Росія втратила безвізовий доступ до Гуаму та Північних Маріанських островів, але уклала безвізову угоду з Албанією, в яку фактично поки потрапити неможливо.

Читайте також: Український паспорт зайняв 11-е місце серед впливових паспортів світу. Рейтинг Passport Index

Якщо не брати до уваги фактичні заборони і закриті кордони, то формально паспорт Японії залишається на першому місці Індексу з безвізовим доступом в 191 країну. Сінгапур залишається на 2-му місці (190 країн), Німеччина і Південна Корея ділять 3-е місце (189 країн).

Громадяни України, як і три місяці тому, можуть відвідувати без візи 129 країн світу. Український паспорт посідає 41-е місце в глобальному рейтингу.

Пошуки другого місця проживання

Обмежувальна міграційна політика країн спонукала людей шукати план «Б» у вигляді другого місця проживання або навіть зміни громадянства.

За даними компанії Henley & Partners, з 2019 року до середини 2020 року інтерес до програм інвестиційної імміграції зріс у п'ять разів.

Спочатку Brexit підштовхнув британців до пошуку громадянства Німеччини, Франції, Іспанії та інших країн ЄС на основі походження або отримання виду на проживання, що веде до отримання громадянства в таких країнах, як Португалія. Тепер і американці активно користуються аналогічними можливостями в країнах від Канади до Мальти.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

«Для жителів багатьох демократичних держав - таких як Канада, Великобританія, США, країни Західної Європи - «безвіз» до коронавіруса був цілком очевидним явищем. Але пандемія все змінила. У міру того, як країни в усьому світі борються за управління новою категорією ризику - розповсюджувачами вірусу, сталися зрушення від свободи пересування, яка вважається прерогативою громадян з колись могутніми паспортами, до усвідомлення того, що тепер це необхідна розкіш для тих, хто бажає здобути першокласну освіту, можливості для бізнесу та якісне медичне обслуговування для себе і своїх сімей», - підсумовує Крістіан Келін, голова правління Henley & Partners.

Стежте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі - 4

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
17 жовтня 2020, 18:59
#
Паспорта ДНР и ЛНР почему-то не попали в глобальный рейтинг H&P.
+
0
Італій .
Італій .
17 жовтня 2020, 20:05
#
С ними можно въехать в любую страну мира (лишь нельзя показывать их пограничнику). Потому они на нулевом месте.
+
+45
Італій .
Італій .
17 жовтня 2020, 20:02
#
После шести месяцев паники и неопределенности

Наконец-то в СМИ начали называть вещи своими именами.
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
18 жовтня 2020, 12:43
#
Нужная и очень  «умная» статья! Только один вопрос - а какой толк от безвиза, если сейчас ( из за карантина) без национальной визы или рабочей (которую не все ставят в «биометрию») вьехать в ЕС не возможно? И какой толк от безвиза если с нового года заработает режим эл регистрации при вьезде в ЕС( по факту эл виза) И на счет Албании -не знал что вьехать в Албанию составляет проблему даже сейчас! Ну и карантин, вот и смысл этой статьи? И самое интересной -расскажите чем ( по наполнению) чипа паспорта отличается тот же немецкий или американский паспорт и украинский, и что как для туризма украинский паспорт это хорошо, а как для подтверждения личности при совершении сделок с имуществом или нотариальные действия или банковские операции ( в некоторых странах ЕС ) наш паспорт ни кому не интересен  и требуют «айди»  документ с данными о постоянном месте жительства в английской транскрипции или страны предьявлнния и в некоторых случаях, как носитель электронной подписи.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися