Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 жовтня 2020, 12:24

Аналітики прогнозують ослаблення ролі центробанків — Bloomberg

На світову економіку в близькому майбутньому очікує різка зміна основних правил та інструментів державного регулювання, яку можна порівняти з революцією. У такій думці зійшлися опитані Bloomberg аналітики, передає Liga.net.

На світову економіку в близькому майбутньому очікує різка зміна основних правил та інструментів державного регулювання, яку можна порівняти з революцією.
Фото: unian.net

Як зміниться роль центробанків

Аналітики пророкують ослаблення ролі центробанків, яку вони відігравали протягом десятиліть, з одночасним посиленням ролі національних урядів.

Видання зазначає, що центробанки зазвичай мають можливість підняти ставки на місцевому борговому ринку, підвищити норму обов'язкового резервування комерційних банків, тим самим скоротивши загальну кількість грошей в економіці і зупинити зростання цін.

Читайте також: На світову економіку чекає найбільше падіння з часів Другої світової — Всесвітній банк

Однак в нинішніх умовах регулятори самі зацікавлені в підтримці економіки і вживають заходів з її стимулювання.

Навіть у ситуації, коли процентні ставки близькі до нуля або знаходяться на негативному рівні, центробанки скуповують у комерційних банків державні і корпоративні облігації, тим самим знижуючи їх прибутковість.

Таким чином, дії ЦБ по всьому світу під час наймасштабнішої кризи останніх років багато в чому дублюють поведінку урядів.

Що робити центробанкам

За словами старшого радника британського інвестбанку HSBC Стівена Кінга, центробанки змушені визнати втрату значної частини власної влади. У нинішній ситуації активне стимулювання попиту необхідно, зазначає фінансист. Однак в майбутньому такий підхід може обернутися недостатньо швидким відновленням через припинення нинішніх програм допомоги.

Читайте також: У МВФ розповіли, за скільки років світова економіка оговтається після пандемії

Прогноз щодо скорочення економіки

Базовий прогноз Bloomberg Economics передбачає скорочення на 4,5% світової економіки в 2020 році, за яким послідує зростання на 4,8% в 2021 році, в результаті чого обсяги виробництва повернуться на докризовий рівень.

«Цей базовий прогноз передбачає, що зростання кількості випадків захворювання в Європі і США сповільниться, що США нададуть додаткові бюджетні стимули в І кварталі 2021 року і що вакцина буде в шидо середини 2021 року», — пише Bloomberg.

Стежте за цікавими й ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі - 1

+
0
Консультант порталу «Мінфін»
Консультант порталу «Мінфін»
13 жовтня 2020, 12:37
#
Уже 100 тысяч украинцев подключили сервис FacePay24. Как им пользоваться:

https://www.youtube.com/watch?v=4_Ol02XvzvM&feature=youtu.be

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Подписывайтесь на youtube-канал «Минфин», оставляйте комментарии с вопросами под видео
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися