Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 жовтня 2020, 10:03

Компанія Коломойського оскаржує в суді право Ощадбанку на російські активи в Україні (доповнена)

Коломойський оскаржує в суді право Ощадбанку на активи Росії в Україні на суму $1,3 мільярда. Про це повідомляє Finbalance.

Коломойський оскаржує в суді право Ощадбанку на активи Росії в Україні на суму $1,3 мільярда.
Фото: liga.net

Що відомо

Компанія «ІКБ-Інвест», пов'язана з Ігорем Коломойським, просить Верховний Суд скасувати рішення Київського апеляційного суду від липня 2019 року.

Згідно з ним стягнути кошти повинні з Міністерства юстиції Російської Федерації в якості компенсації за експропріацію активів банку в Криму. З урахуванням відсотків, загальна сума вимог Ощадбанку до РФ, з урахуванням відсотків, становить $ 1,3 млрд.

Читайте також: $1,3 млрд за Крим: Ощадбанк отримав ще одну перемогу над РФ

За даними держреєстру, засновником «ІКБ-Інвест» є КУА «Фінансовий капітал» — фірма з структур групи «Приват» Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова, які отримали рішення Арбітражного суду Гааги про стягнення $ 159 млн з Росії в якості компенсації за нерухоме майно, експропрійоване у «приватівців» в Криму після його анексії Росією.

Після публікації новини прес-служба Ощадбанку надала «Мінфіну» коментар щодо розгляду Верховним судом скарги ТОВ «ІКБ-Інвест», пов’язаної зі стягненням з Російської Федерації відшкодування за експропріацію активів Ощадбанку в Криму

«Наразі юристи Ощадбанку ознайомлюються з матеріалами справи, але вже зараз ми розуміємо, що подання такої скарги – це відверта спроба цинічного позбавлення Ощадбанку, українського банку, 100% акцій якого належать державі, права на відшкодування збитків, спричинених анексією Криму, а саме 1,3 мільярда доларів США (суми, присудженої нам міжнародним арбітражем, разом із процентами).

Дії щодо скасування дозволу на виконання рішення міжнародного арбітражу на території України спрямовано на те, щоб усіма способами не допустити реалізації законного рішення міжнародного судового органу за рахунок майна, що належить Російській Федерації, її державним компаніям та знаходиться на території України, на користь Ощадбанку.

Ощадбанк зміг захистити свою тверду позицію перед міжнародним трибуналом і отримати безпрецедентне для державних компаній справедливе рішення на свою користь. Банк буде рішуче протистояти свавіллю та всіма доступними способами захищатиме своє право виконати рішення міжнародного трибуналу і отримати належне відшкодування за втрачене майно».

Передісторія

  • Скарга «приватівців» до Верховного Суду про право Ощадбанку стягнути російські активи в Україні є фактично продовженням протистояння «приватівців» і Ощадбанку, яке триває з осені 2019 року.
  • У листопаді 2018 року Міжнародний арбітраж в Парижі ухвалив стягнути з РФ на користь Ощадбанку компенсації збитків в результаті анексії Криму і втрати банком активів на півострові.
  • У серпні 2019 Росія звернулася в Арбітражний суд Парижа за переглядом рішення про компенсацію $1,3 млрд за активи в Криму.

Коментарі - 2

+
+10
AleksandrBank
AleksandrBank
12 жовтня 2020, 11:23
#
Я говорить, с Беней нужно было решать при  Порохе. Это как тот вирус, вредит и вредит.
+
+25
Sergio25
Sergio25
12 жовтня 2020, 11:55
#
Где СБУ и остальные органы? Правильно Петя делал, что изгнал эту бородатую бабушку. Казалось, что немного жёстко но теперь ясно почему. А Зеля слишком мягкий. Хотел и вашим и нашим, стать голубем мира, но так не работает. В итоге он враг для всех. Точнее даже не враг, а пустое место, все просто его игнорируют и делают что хотят. Такой себе Ющ-2.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися