Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 жовтня 2020, 16:30

ОВДП та депозит: конкуренти чи союзники?

Депозити міцно увійшли в життя українців як доступний спосіб інвестування вільних коштів. А ось облігації внутрішньої державної позики (ОВДП) для багатьох інвесторів залишаються все ще малознайомим, складним і недоступним інструментом. «Мінфін» розбирався, в якому випадку держпапери кращі за депозит і чи так складно з ними працювати насправді.

Отже, у вас є вільні гроші, і ви хочете надійно вкласти їх з найбільшою вигодою для себе. При цьому необхідно оцінити кожний з напрямків за наступними критеріями.

Дохідність: де вища?

Мабуть, дохідність є одним з перших питань, які ставить собі інвестор, обираючи, у що вкласти гроші. Якщо говорити про дохідність гривневих ОВДП і депозитів, то і в першому, і в другому випадку, вона залежить від динаміки облікової ставки НБУ. У червні 2020 року регулятор встановив розмір облікової ставки на рівні історичного мінімуму — 6% річних. В результаті на ринку склалася рідкісна ситуація, коли дохідність за короткостроковими облігаціями і депозитами практично зрівнялася. Так, на останньому (29.09.2020 р.) первинному аукціоні з розміщення ОВДП дохідність за цінними паперами терміном на 210 днів (півроку) склала 8% річних, на рік (364 дні) — 9,5% і на 2 роки — 10, 5% річних. Український індекс ставок за депозитами фізичних осіб станом на 30.09.2020 р. показував наступні параметри дохідності: для депозитів на 6 місяців — 8,48%, на 12 місяців — 8,66% річних. Як бачимо, рівень дохідності ОВДП і депозитів на даний момент співставний.

В обох випадках існують нюанси, що знижують дохідність інвестиції. У випадку з депозитом — це оподаткування доходів за ним (18% — податку на дохід і 1,5% військового збору). На відміну від депозитів, доходи від інвестицій в ОВДП не оподатковуються.

Проте, в разі інвестування в держпапери існують додаткові витрати. Придбати цінні папери можна тільки через посередника (банк-первинний дилер або брокер), який візьме плату за свої послуги. «До додаткових витрат відносяться комісії з ведення рахунку в цінних паперах: відкриття рахунку, зарахування ОВДП і перерахування доходу, а також погашення. Крім цього може виникати комісія за брокерські послуги, якщо клієнт не йде за покупкою ОВДП безпосередньо в банк. Винагорода брокера може досягати близько 2000 грн за одну покупку цінних паперів »- пояснює Віктор Сизоненко, керівник відділу цінних паперів і зовнішніх ринків Альфа-Банку Україна.

Всі ці фактори необхідно враховувати, так як вони прямо впливають на підсумковий прибуток від інвестиції. «Після того, як ви порівняєте витрати (в тому числі і тимчасові, на відкриття рахунку тощо) і фінальну суму, зможете прийняти рішення, чи є сенс купувати ОВДП або краще покласти гроші на депозит», — говорить експерт Альфа- банку.

Поради від Альфа-Банку Україна:

  • Оскільки дохідність за ОВДП фіксована, а на банківському ринку спостерігається тенденція до зниження ставок за депозитами, цінні папери можуть стати гарним способом зафіксувати дохідність вкладень, зокрема, при купівлі ОВДП на довгі терміни (від 2 років).

  • Не варто забувати, що процедура відкриття рахунку в цінних паперах — разова. Надалі витрати на обслуговування операцій з цінними паперами будуть включати в себе лише комісію за покупку і погашення ОВДП (у разі їх наявності).

  • Зверніть увагу на вторинний ринок цінних паперів. Сьогодні там можна знайти вигідні пропозиції щодо купівлі ОВДП попередніх випусків, з вищою дохідністю.

Ризик

Не менш важливе питання для інвестора: наскільки ймовірними є втрати інвестицій і відсотків за ними?

Депозити фізосіб захищені Фондом гарантування вкладів. Щоправда, на даний момент максимальна сума відшкодування становить 200 000 грн (близько 7000$), що робить депозит не таким цікавим для великого інвестора, який оперує значно більшими сумами. Якщо йдеться про вкладення суми в $70-100 тис., то доведеться або відвідати 10 банків, дроблячи суму для забезпечення гарантії, або розміщувати всю суму в один банк, але вже на свій страх і ризик.

Що стосується ОВДП, то, незалежно від суми інвестування, всі вклади на 100% гарантуються державою.

Поради від Альфа-Банку Україна:

  • Якщо сума інвестицій вища 200 000 грн, ОВДП може стати хорошим доповненням до депозитів. При цьому, якщо ви розмістили депозит в одному з 15 банків-первинних дилерів за ОВДП, то вам не потрібно звертатися в інші банки для проведення операції з купівлі цінних паперів, що позбавить від необхідності проходити процедуру ідентифікації та верифікації і заощадить масу часу.

  • Якщо для проведення операцій з ОВДП ви обрали не банк, а брокера, ретельно обирайте контрагента, попередньо вивчивши його репутацію.

Існуючі обмеження

Мінімальна сума депозиту в банках зазвичай досить демократична — від 1 грн. Номінал однієї ОВДП становить 1000 грн. Більшість брокерів встановлюють вимоги до мінімальної суми інвестування в ОВДП в розмірі від 100 000 грн. Це робиться для того, щоб нівелювати витрати на обслуговування операцій з купівлі та погашення ОВДП. «Дохідність угоди повинна покривати комісії з відкриття та супровіду рахунку в цінних паперах. Звичайно ж, ви можете купити одну облігацію за 1000 грн, але в підсумку отримаєте тільки досвід» — пояснює Віктор Сизоненко, — Середній же чек, наприклад, в Альфа-Банку з ОВДП стартує від 1 млн грн, але це не означає, що менші суми невигідні».

Великі вклади не покриваються гарантією повністю, але за ними банки часто встановлюють підвищені ставки. Максимальну дохідність дають депозити без права дострокового розірвання. Навіть якщо можливість повернути свої кошти до закінчення терміну вкладу передбачена, найчастіше ви втратите дохід.

У власника ж ОВДП завжди є можливість продати свої облігації на вторинному ринку цінних паперів. «По суті, держоблігації — це товар, яким ви можете розпоряджатися на власний розсуд. До настання розрахункової дати ви можете продати їх або перейти на обслуговування в інший банк без будь-яких втрат. Навіть навпаки, якщо ви продасте ОВДП за вигіднішою ставкою, то зможете додатково заробити» — ділиться досвідом експерт Альфа-Банку. Однак не варто забувати і про ризик. Продаючи папери у невідповідний момент, можна втратити частину дохідності. І тут багато що залежить від брокера або банку, які обслуговують ваші операції з цінними паперами. Саме вони можуть підказати, коли і як краще продавати держпапери.

Купити ОВДП можна тільки у 12 банків-первинних дилерів Мінфіну. Розмістити ж депозит можна майже в будь-якому з 74 діючих банків. Банки, як правило, заохочують великих вкладників — при розміщенні сум, що перевищують розмір гарантованої державою, вони готові надати персональну, вищу ставку, а деякі пропонують також персональне обслуговування за програмами преміального банкінгу.

Поради від Альфа-Банку Україна:

  • Приймаючи рішення про терміни інвестування, врахуйте, достроковий вихід (розірвання депозиту) призведе до втрати дохідності. В Альфа-Банку при розміщенні депозиту радять ділити кошти між строковим вкладом і вкладом до запитання, який можна забрати в будь-який момент.

  • У разі, якщо сума ваших депозитів в банку становить 200 тис. грн. і більше, варто поцікавитися у банку про депозитні програми з підвищеною ставкою і привілеї преміального банкінгу. Наприклад, при розміщенні вкладу на суму від 250 тис. грн в Альфа-Банку Україна, клієнт отримує підвищену відсоткову ставку, персональне обслуговування та пакет послуг Black з додатковими вигідними умовами.

Висновки

І депозити, і ОВДП мають свої незаперечні переваги.

Якщо мова йде про необхідність інвестувати великі суми і фіксувати високу дохідність на тривалий термін — вибір може бути зроблений на користь інвестицій в ОВДП. Багато банків рекомендують починати працювати з ОВДП з сумами від 300-500 тис. грн. Повернення коштів за ОВДП гарантовано державою в повному обсязі незалежно від суми, а дохід не оподатковується.

Якщо ж сума інвестиції наближається до 200 тис. або трохи її перевищує, простіше розглянути варіанти вкладень коштів в один або декілька банків. Таким чином, ви отримаєте портфель з прийнятною дохідністю, велика частина якого або вся сума буде покрита гарантіями ФГВФО.

Оптимальним варіантом для інвестора стане поєднання вкладів і цінних паперів у вашому інвестиційному кошику. «Звичайно, клієнти, в першу чергу, прагнуть до максимальної прибутковості угоди. Але доцільніше розглядати ОВДП як інвестиційний інструмент паралельно з депозитами. І сьогодні все більше клієнтів приймають рішення частину заощаджень з депозитів інвестувати в цінні папери. Адже купівля ОВДП має свої незаперечні переваги, яких немає у депозитів.» — підсумував Віктор Сизоненко, керівник відділу цінних паперів і зовнішніх ринків Альфа-Банку Україна.

Коментарі - 3

+
+28
Qwerty1999
Qwerty1999
8 жовтня 2020, 18:53
#
Виктор Сизоненко, начальник отдела ценных бумаг и внешних рынков Альфа-Банка Украина, говорит, цитирую:
«Минимальная сумма депозита в банках обычно довольно демократичная – от 1 грн

Открываю тарифы Альфа-банка по депозитам физических лиц и что я там вижу, цитирую:

"Початкова сума вкладу при укладанні у відділенні Банку становить:
— для вкладу «Прибутковий», «Прибутковий Дитячий» та «Мобільний»:
від 5000 UAH, 200 USD, 200 EUR;
— для вкладу «Ощадний»:
від 1 000 UAH, 200 USD, 200 EUR;
Початкова сума вкладу при укладанні із використанням Системи «Інтернет-сервісу «My Alfa-Bank» становить:
— для вкладу «Прибутковий» та «Мобільний»:
від 5000 UAH, 200 USD, 200 EUR;
— для вкладу «Ощадний»:
від 100 UAH, 20 USD, 20 EUR"

По факту, минимальная сумма вклада в Альфа-банке, в зависимости
от типа вклада, составляет от 5000 грн до 100 грн.
Озвученной Виктором Сизоненко цифры в 1 гривну в тарифах нигде не увидел.

Так может и по другим обсуждаемым вопросам в этой публикации
уважаемый представитель Альфа-банка вешает лапшу на уши
читателям форума Минфина — как знать…
+
0
WildGutsul
WildGutsul
9 жовтня 2020, 8:52
#
Державні облігації та депозити то є ж різні фінансові продукти. То як коня з віслюком рівняти. І той, і інший мішок з картоплею потянуть, але ж то не одно і то же, щоб їх порівнювати. 
От моя бабка гроші тримала на книжці і в банку при союзі і шо? союз лопнув, банк лопнув і немає вже ні грошей, ні заощаджень. Я ж їй казав, що треба було золото купляти, а вона не слухала. Ніякої диверсифікації, ех...
+
0
bublik
bublik
9 жовтня 2020, 10:42
#
Без депозитов небыло бы за что выкупать фантики ОВГЗ так что это не конкуренты и не союзники. ОВГЗ это узаконенный способ будущего грабежа населения которое отнесло деньги на депо.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися