Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 жовтня 2020, 15:51

Чому громадяни найбагатших країн не такі вже й багаті

Авторитет ВВП як головного індикатора економічного розвитку вкотре похитнувся. Нове порівняння цін вказує на дедалі більший розрив між оцінкою ВВП країн і матеріальним достатком їхніх громадян.

«Роздути» індекс банально можуть інтелектуальні активи корпорацій, перенесені на територію країни. Втім до добробуту населення чи доходів громадян це не має ніякого стосунку. Про це пише Уніан з посиланням на Financial Times.

Недооцінені дані

В березні якраз перед тим, як світ почав занурюватися у вир пандемії, Міжнародна програма порівняння (ICP) закінчила свої найсвіжіші розрахунки. Ці сухі статистичні цифри говорили про ціни в 176 країнах, використовуючи для обчислення рівні купівельної спроможності людей у різних куточках планети.

ЗМІ не звернули на це увагу. І це стало нагадуванням, що оцінки економічної активності відходять на другий план, якщо вони напряму не загрожують життю — пише Financial Times. Однак, навіть в часи чуми порівняння міжнародних успіхів потрібне для важливих оцінок включно з визначенням ВВП, стандартів життя й рівня бідності й нерівності. І останні розрахунки, опубліковані в березні, свідчать про важливі речі.

Читайте також: Як пережили півроку пандемії різні країни світу

Хороші новини

Власне, вони несуть в собі хороші й не дуже хороші новини. Хороші новини в тому, що нові дані стосуються 2017 року. І в них особливо немає нічого такого, що могло б привернути увагу. Наприклад, економіки США і Китаю були приблизно такого ж розміру, як і в 2011-му. Тобто китайська економіка дорівнює двом третинам американської.

Не дуже хороші новини

Не дуже хороші новини полягають в тому, що глобалізація й обіг інтелектуальної власності дедалі більше відриває оцінки ВВП від традиційного взаємозв'язку між цим показником і матеріальним добробутом людей.

Видання пояснює, що «не дуже хороші новини» походять зі списку найбільш заможних країн світу, якщо вірити показникам їхнього ВВП. В цьому списку Люксембург, Катар, Сінгапур, Ірландія, Бермудські острови, Кайманові Острови, Швейцарія, АОЕ, Норвегія, Брунеї, США і Гонконг. Про що б ще не говорив цей список, навряд чи всі ці країни — це ті, де люди користуються найвищими матеріальними стандартами життя.

Читайте також: Fitch змінило прогноз щодо зниження світового ВВП в 2020 році

Ірландія може послужити хороним прикладом. Через привабливість низьких корпоративних податків, кілька великих міжнародних корпорацій перенесли свої інтелектуальні активи на територію країни. Тож прибуток, який здобувається завдяки цим активам, тепер «роздуває» ВВП Ірландії. В 2015-му це стало причиною зростання ВВП країни на 26% за рік. Для порівняння, дохід на душу населення зріс «лише» на 4,6%. Видання зауважує, що другий показник краще відображає, наскільки покращилося життя ірландців, ніж оцінка ВВП їхньої країни.

Природа розриву між показниками

Але чому з'являється такий великий розрив між показниками? 11 з 12 країн зі списку, наведеного вище, — це інвестиційні вузли або залежні від ресурсів країни. В обох випадках на споживання припадає дуже невелика частка від загального ВВП. Часткова так відбувається тому, що корпоративні прибутки складають більшу частину національних доходів, ніж зарплати.

Звісно, з часом ці гроші все ж покращують добробут окремих домогосподарств певною мірою. Але в будь-який конкретний момент ВВП на душу населення включає цифри, які ніяк не стосуються добробуту населення чи доходів громадян.
Цей факт, звісно, не означає, що потрібно відмовитися від оцінки ВВП. Тому що він все одно важливий. Однак, варто більш розумно підходити до його використання, розуміючи, чого він насправді не каже.

Читайте також: Держава, яка скасує податок на доходи, отримає джокер у новій економіці

Коментарі - 23

+
+49
Андрей Иванов
Андрей Иванов
6 жовтня 2020, 17:50
#
Уровень ВВП страны не всегда определяет качество жизни конкретных людей. К примеру то, что я знаю - преподаватель в Португалии может позволить себе снимать 4-х комнатные аппартаменты рядом с работой, а такой же препод в Швейцарии ездит за 20 км от Люцерны на работу и может позволить себе комнату на чердаке,  при этом имея зарплату 4000 евро. Португалия беднейшая страна Западной Европы, Швецария наоборот.
+
0
stas12345
stas12345
7 жовтня 2020, 0:02
#
Посмотрел среднюю зарплату учителя в Швейцарии - 6.5 тысяч франков (видимо грязными). Аренда 2-3комнатной квартиры в Люцерне 1.5-2 тысячи франков
+
+9
Андрей Иванов
Андрей Иванов
20 жовтня 2020, 16:53
#
Подоходный налог не потрудитесь посмотреть. Не удивлюсь если останется 3-3.5 тыс на руки.
+
+101
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
7 жовтня 2020, 10:16
#
Дуже яскравий приклад. Але висновок не вірний. Препод в Швейцарії може зняти квартиру в Люцерні, але їздить за 20 км. Я можу купити новий айфон останньої моделі щомісяця, але не купив ще жодного. Але є один знайомий, який живучи на зйомній квартирі, купив б.у.шний Бентлі в кредит... тому тут більше причин в голові, ніж в гаманці.
+
0
Kanarej
Kanarej
7 жовтня 2020, 12:00
#
Там нижче казали про українську ментальність :). Так от, переконання, що обов'язково треба мати власне житло - це вже українська ментальність (не можу сказати що це негативна риса в наших умовах). А нерозуміння, що не всім такий варіант може підходити - це теж українська ментальність, але вже не дуже позитивна :). На заході є дуже багаті люди, які володіють масою в тому числі нерухомості, але живуть у готелях або орендованій нерухомості. Чому? А тому що їм так зручніше. Вони не прив'язуються до однієї точки, а вільно пересуваються туди, де їм треба. Власний дім - це якір, який тримає в одному місці. Я не любитель всяких Бентлі, але на відміну від власного будинку - Бентлі може пересуватись :). Тут швидше питання, наскільки співрозмірні доходи цього знайомого до ціни Бентлі. А питання, де він живе - це вже його особисті питання.
+
0
Roma41
Roma41
8 жовтня 2020, 12:36
#
А можливо вони з дітьми не розмовляють вже 10 років, і живуть в готелі. Але в очах пересічних людей — це прогресивна поведінка.
+
+52
Артур М.
Артур М.
7 жовтня 2020, 10:58
#
4000 євро в Швейцарии це мінімально дозволена зарплатня. Вчитель має від 6000-8000. 
Для європи 20км це не відстань.
І там, і там вчитель живе добре.  Насправді діло не в самій зарплаті, і в Україні можна заробляти 4000 євро, але ви житимете з українською медициною, матимете справу з українськими ментами, сбушниками, їздити будете по українським дорогам. Країна та ВВП це значно ширше поняття ніж зп.
+
0
Maleficarum
Maleficarum
7 жовтня 2020, 17:06
#
«4000 євро в Швейцарии це мінімально дозволена зарплатня. »  Это  только   для  Женевы  так  постановили  Я  так  понял   для  разных  кантонов-  разные  параметры  определения  минзарплаты..  Ну  и  ещё   При    карантине-  даже в  благополучной   Швейцарии  очереди  за  бесплатной  хавкой  выстраивались..  Продуктов  всем  не  хватало...  Вопрос  Если  же   все  там   все   обеспечены  и  социально  защищены-  кто  ж   выстраивается  в  очереди  за     бесплатными  продуктами ?
+
0
BeTheMusic
BeTheMusic
21 жовтня 2020, 11:30
#
Странно, работал в Гамбурге и видел зарплату вьетнамского повара в 800 евро.  А Гамбург - один из самых богатых городов Европы. Неужели в Швейцарии прямо 4000? Или кто-то просто не жил в Европе и слухи распускает? ))
+
0
BeTheMusic
BeTheMusic
21 жовтня 2020, 11:33
#
Недавно, смеху ради рассматривал предложение а работу в Швейцарии, нет не в Цюрихе, где аренда зашкаливает, по-моему в Люцерне. После того, как взвесил то, что останется на руки и сколько буду платить за жилье, даже не стал подаваться. А вы говорите - богатая Швейцария!
+
+52
SkrudjMacduck
SkrudjMacduck
7 жовтня 2020, 10:23
#
Якщо ви маєте 50 баксів і не маєте кредитів, то ви багатші, ніж 75% громадян США. Чому відбуваються банкротства домогосподарств в боагополучних країнах? Десь так, людина ходить на роботу, бере будинок в іпотеку за 500 тис баксів, платить 2 тис в місяць, пів зарплати і все ОК. Але стається кака, втрата доходу і ось вже будинок відібрали, продали і виявилося, що позичальник все ще торчить банку пару десят тисяч, бо будинок продали швидко по не найкращій ціні. А коли відбувається криза, іде масова втрата доходу, нерухомість дешевшає і весь кредитний картковий будиночок валиться. А кризи бувають регулярно, раз в 10 років, тому іпотека на 30 років несе загрози, навіть якщо вона під 1%. Тому більшість американців потенційні жебраки.
+
+10
Артур М.
Артур М.
7 жовтня 2020, 11:05
#
Якщо ви не маєте кредитів, то ви дурень :) Це виключно українська ментальність, шо кредит то є зло. В сучасному світі без кредитної лінії навіть ларьок з шаурмою не відкриє ніхто. Кредит це фінансування, гроші це кров бізнесу та економіки.
+
+152
Kanarej
Kanarej
7 жовтня 2020, 11:46
#
Якщо Ви думаєте, що така ментальність — це погано, то помиляєтесь. Людей на заході за кілька поколінь привчили жити в борг. І вони вже не відчувають, що є по суті у рабстві і залежать від дяді, який може дати ще грошей, а може і ні, і будуть проблеми. А привчили ті, хто на цьому заробляють величезні гроші. Зробили це кнутом і пряником. У борги загнали не тільки людей, а й практично усі держави. Вище пояснили, чому це погано власне для людей. Але у Вас також чисто українська ментальність. Яка передбачає що те що в нас — це погано, а те що в них — обов'язково все добре. Але у всього є і темна сторона, про яку переважна більшість не думає доки не відчує її на собі.

І ще, яке відношення мають споживчі кредити та іпотека до бізнесу? Для бізнесу — так, згоден, це може бути корисним. Бізнес створюється для того щоб заробляти. І кредит для відкриття чи розвитку бізнесу — це варіант партнерства з банком, по суті отримання фінансування взамін на частину майбутніх прибутків. І це здоровий підхід. А кредити на речі як правило не першої необхідності — зло, оскільки роблять людину біднішою і вразливішою для будь-яких проблем Те саме з іпотекою. В більшості випадків без неї можна обійтись. Часто можна купити щось скромніше (я зараз про захід). Але іпотека не тільки робить людей боржниками на десятиліття, а й роздуває попит, а отже і ціни на нерухомість, що ще більше заганяє людей в іпотеку і борги.

Але так, це бізнес, тільки бізнес не тих хто бере в борг :)
+
+52
Артур М.
Артур М.
7 жовтня 2020, 12:01
#
В Україні найбільша проблема бізнесу це не корупція, чи податки, а саме відсутність доступу до капіталу.  Доступні кредити це один з варіантів вирішення цієї проблеми.  
75% американців мають не тільки кредити, а ще інвест портфель, при тому дуже часто і в акціях, і в бізнесі.
25% - це я підозрюю, ті кому не дають кредит з якихось причин.

Кредит це є абсолютно нормальний інструмент для тих, хто вміє планувати, контролювати та розпоряджатись коштами. 
А у нас понабирають кредитів під заставу житла, туди бігом понавписують дітей неповнолітніх, і потім починається, як погані колектори викидають сім"ю надвір з шоу і концертами. :)

+
+73
Kanarej
Kanarej
7 жовтня 2020, 12:24
#
1) Ще раз, не плутайте бізнес і споживчі кредити
2) Не все в нашому житті піддається контролю і можна запланувати. І навіть в тих, в кого ніби все під контролем - рано чи пізно приходить момент, коли цей контроль втрачається (а варіантів маса). І ось тут приходить розуміння, що краще б боргів не було.
+
0
vipost
vipost
8 жовтня 2020, 15:00
#
Погоджуюсь з Артур М, відсутність доступу до капіталу величезна проблема країн, що розвиваються, а це часто є наслідком поганого законодавства щодо власності. Чудову книгу читав «Загадка капіталу, Е. Де Сотто, саме там добре розкривається ця тема.
Цікаво, що я маю вищу фінансову освіту доволі пристойного університету по мірках України, але 10 років назад коли я там навчався, ніхто не тільки не рекомендував цю книгу, а навіть не пояснював цю теорію про відсутність доступу до капіталу звичайним людям. Хоча книзі вже 20 років
+
+113
Sage05
Sage05
7 жовтня 2020, 13:23
#
У меня магазины- свои, купленные не в кредит, офис- также. Когда начались приколы 2014 и дальше- те кто был в кредите или в  аренде- ушли с рынка, их просто унесло, ведь продажи везде упали, и они не смогли себе позволить ни аренду, ни поддержание кредитов. Вот же я глупый какой, не знал что деньги- кровь экономики и надо брать в кредит. Кредиты- это удобство очень богатых людей. Не богатый человек- не лезь. Вот правда пользования. Ну, есть ещё прослойка тез рисковых ребяток, которые: горит хата- гори и сарай. Но то такое, нюансы.
+
0
Kanarej
Kanarej
8 жовтня 2020, 12:35
#
Да у нас вообще такие приколы регулярно происходят уже 30 лет. И все резко поменяться может хоть завтра... Поэтому расчитывать, какие будут доходы и что-то планировать невозможно даже на несколько месяцев вперед. Какие тут кредиты? А человек рассказывает, что это «інструмент для тих, хто вміє планувати, контролювати та розпоряджатись коштами». Что у нас можно контролировать и планировать? :)
Тут разве что крупный бизнес может пользоваться без проблем, потому как если они одолжили много денег, то это уже не их проблемы :)
+
0
Sage05
Sage05
8 жовтня 2020, 12:41
#
Я себе представил людей, которые планировали расширение в 2013ом и открыли торговые точки на Донбассе и в Крыму :D оказывается- просто не умели пользоваться кредитными средствами, и планировать.
+
+9
mphet26
mphet26
8 жовтня 2020, 11:30
#
Это так, знакомая пара в США разводится и женщина мне сообщила (она американка), что ей адвокат посоветовал открыть счёт и собрать на время 5к долларов, чисто для поддержки штанов до решения суда «Gather all of those documents and about $5000.00 in emergency cash, and put them in a safety deposit box.»
я уточнил 50к? не, именно 5… у неё спустя 20 лет брака дажа 5 тысяч свободных нет, но при этом торчат по ипотеке.
вот же нелепая формула счастья: куча кредитов, а на руках ноль и чуть что на улице окажутся.
предложил ей без суда договорится, что б ещё на адвокатов не тратится, но куда там! бракоразводный процесс это целая философия в сша.
+
0
Roma41
Roma41
8 жовтня 2020, 18:06
#
Це не тільки з нерухомістю — але і зі звичайним бізнесом.
Коли криза — то перший прошарок суспільства завжди винний гроші другому. І тут залежить від того, чи другий не винний третьому, а кредитував на свої і може почекати з виплатами. На свої мало хто зараз розвивається.
На фінансових ринках справи також не кращі((.
Питання лише в тому, щоб закладати ризики в свою стратегію, а не брати все що пережують і покладуть вам в рот. Або ще й заштовхають як гусці під фуа-гру.
І кредитна історія тут ні до чого. Вона завжди вища того, що ви можете собі дозволити. Яка кредитна історія в людей які беруть гроші до зарплатні? Яка ймовірність, що вони вчасно виплатять?
+
+13
laa1999
laa1999
7 жовтня 2020, 20:06
#
Стоимость кредиту тоже очень важна
+
0
BeTheMusic
BeTheMusic
19 жовтня 2020, 16:32
#
А что раньше об этом никто не знал, что ВВП не отражает уровня жизни людей? Даже ВВП по ППП не отражает. Вон, Газпром торгуется на бирже из-за санкций с рентабельностью 60% годовых, а Эксон Мобил с рентабельностью в 3%. И соотв. ВВП тоже так же считают. ))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися