Мінфін - Курси валют України

Встановити
5 жовтня 2020, 16:20

Банк «Хрещатик» ліквідовано. Виплати завершено — ФГВФО

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) повідомив про завершення процедури ліквідації і виплат по неплатоспроможному банку «Хрещатик». Про це повідомила пресслужба Фонду.

Банк «Хрещатик» ліквідовано. Виплати завершено – ФГВФО
Фото: lb.ua

Завершуючі кроки 

Відповідно до законодавчих вимог 02 жовтня 2020 року до Єдиного реєстру юридичних осіб (ЄДР) було внесено запис про припинення діяльності банку як юридичної особи. «Тож, ліквідація банку вважається завершеною, а сам банк ліквідованим», – уточнено у повідомленні Фонду.

При цьому вимоги кредиторів до банку, що були незадоволені за недостатністю його майна, вважаються погашеними, і повноваження ФГВФО як ліквідатора банку припинено.

У межах виплати гарантованого відшкодування вкладниками банку «Хрещатик» отримано понад 2,7 млрд грн.

Крім того, згідно із законодавством Фонд завершує виплату гарантованих сум відшкодування коштів за вкладами у день подання документів для внесення до ЄДР запису про ліквідацію банку як юридичної особи. Таким чином, виплати гарантованих сум відшкодування коштів вкладникам банку «Хрещатик» завершено 02 жовтня 2020 року.

Читайте також: ФГВФО виставив на продаж банк Аркада

Хроніки ліквідації

Тимчасову адміністрацію було введено до банку 5 квітня 2016 року.

Клієнти банку «Хрещатик» в липні 2016 року звернулися до суду з позовом до Нацбанку, в якому просили визнати протиправним віднесення банку «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних, і суди трьох інстанцій задовольнили цей позов.

НБУ зазначив, що одним з аргументів для прийняття судових рішень стало те, що банк перебував у категорії проблемних тільки один день, проте проігнорували той факт, що підставою для рішення регулятора було порушення нормативів.

У зв'язку з цим Нацбанк ще в жовтні 2017 року звернувся до Верховного суду України із заявою про перегляд рішення судів, і суд вищої інстанції частково задовольнив його.

Верховний суд України 16 травня 2019 року поновив юридичний факт неплатоспроможності банку «Хрещатик», скасувавши рішення судів трьох нижчих інстанцій про протиправність постанови НБУ про віднесення банку «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних. 

Верховний суд направив справу на новий розгляд до суду першої інстанції.

Нацбанк за пропозицією Фонду гарантування вкладів від 14 червня 2019 року ухвалив рішення від 18 червня 2019 року про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку.

Читайте також: ФГВФО розпочав виплати бізнес-клієнтам ВТБ Банку

Просто цифри

  • Станом на 01 жовтня 2020 року виплачено 94,2 млрд грн відшкодування вкладникам неплатоспроможних банків.
  • Отримали відшкодування 2 млн осіб.
  • На рахунки неплатоспроможних банків надійшло 38,2 млрд грн від реалізації активів і майна цих банків.
  • 73 банки є учасниками Фонду.

Коментарі - 2

+
0
ccc2013
ccc2013
5 жовтня 2020, 18:52
#
И кого же наказали за банкротство банка?
+
0
Mindent
Mindent
17 жовтня 2020, 12:25
#
Как всегда,никого:))))
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися