Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 жовтня 2020, 12:26

Можлива W-подібна траєкторія економіки при посиленні карантину — МЕРТ

Посилення карантинних обмежень можуть повернути економіку до спадаючої динаміки і сформувати W-подібну траєкторію показників ВВП, зазначено в огляді ВВП Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства за другий квартал 2020 року.

Сценарій розвитку економіки
Фото: economistua.com

«Пом'якшення карантинних обмежень та їх подальше зняття на тлі прийнятих урядових рішень, спрямованих на пом'якшення впливу пандемії COVID-19, пом'якшення монетарної політики дозволять оживити економічну активність (...) Але якщо обмеження посилюватиметься, економіка повернеться до спадаючої динаміки, що сформує W-подібну траєкторію», - зазначили у міністерстві.

Що означає W-подібний розвиток

Це повторення поточної ситуації. Тобто коронавірус може повернутися і при послабленні зусиль з боротьби з пандемією знову доведеться вводити обмежувальні заходи, а бізнесу - тимчасово зупиняти роботу і скорочувати штат. У такому разі після відновлення може відбутися повторна рецесія.

W-подібна модель означає, що після спаду йде певний тимчасовий підйом, який помилково приймають за повне відновлення, а потім знову вступає в свої права рецесія.

Психологія поведінки людей не менш важлива, ніж локдаун. Якщо пандемія COVID-19 разом з іншими сезонними захворюваннями внесуть взимку сум'яття в голови людей, то це досить сильно вдарить по економіці, оскільки без попиту не буде і відновлення. А через це навіть без локдауна економіка замість V-подібного відновлення може окреслити W-подібну динаміку.

При сценарії пом'якшення карантинних обмежень Мінекономрозвитку очікує відновлення зростання економіки в четвертому кварталі цього року, як свідчить огляд.

Читайте також: З якими втратами Україна вийде з кризи. Три сценарії

Які ще сценарії існують

Економісти намагаються спрогнозувати сценарії відновлення світової економіки. Агентство Bloomberg вибрало кілька варіантів розвитку подій за прогнозами експертів. Крім W-подібного сценарію, ще можливі такі.

V-подібний сценарій

V-подібна модель - це коли всі хочуть, щоб відновлення було швидким.

Прогноз можливий такий:

  • країни повертаються до докризового рівня виробництва приблизно на початку 2021 року;
  • спаде безробіття, оскільки уряд вжив певних заходів;
  • впроваджено фіскальні і монетарні стимули;
  • послаблюються карантинні заходи і соціальне дистанціювання.

U-подібний сценарій

Cпад відбувається поступово, так само як і подальше зростання економіки.

Згідно з цим сценарієм, на послаблення заходів знадобиться більше часу. Незважаючи на накопичений попит, люди поки не зможуть відвідувати магазини і ресторани. Причина в тому, що виробництвам та іншим компаніям знадобиться час, щоб запрацювати на повну потужність. До того ж не всіх скорочених під час кризи працівників повернуть у штат. Деяким буде потрібно погасити борги. Відновлення економіки почнеться не раніше кінця 2020 року або навіть пізніше.

L-подібний сценарій

Це варіант, коли економіка практично не відновлюється.

За такого сценарію люди продовжать скорочувати витрати на послуги. Накопичена до або під час кризи заборгованість стане непідйомною. Це спричинить за собою хвилю дефолту і банкрутств бізнесу, що породжує побоювання щодо кредитної кризи. Фондові ринки не витримають.

Рецесія може виявитися більш тривалою, ніж передбачалося, або відновлення затягнеться.

Що кажуть експерти

На початку пандемії все сподівалися на неглибоку U-подібну рецесію. Потім швидкість падіння стала наростати, і траєкторія стала нагадувати букву V.

Економісти жартують: можливо, є ще й п'ята модель - схожа на літеру О...

Але сьогодні вже зрозуміло, що відновлення світової економіки - набагато більш складна геометрична фігура з огляду на різний стан національних економік, скажімо, США і Китаю, або наслідки фінансової кризи для економік розвинутих і країн, що розвиваються.

Читайте також: Один з найбільших інвестфондів Європи прогнозує настання «матері всіх рецесій»

Хорошим індикатором є фондові ринки: вони миттєво реагують на макроекономічні дані. Починаючи з березня, ринки зростали.

На фоні непоганих квартальних звітів у банківській сфері в інвесторів з'явилися сподівання, що якщо вже винуватці фінансової кризи рапортують про менші, ніж очікувалося, збитки, і навіть прибутки, то позначилося «дно» кризи, і далі шлях - тільки вгору.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися