Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 вересня 2020, 13:52

Обсяг послуг небанків у першому півріччі впали від 9% до 20% — НБУ

Водночас обсяг залучених депозитів зріс на 12%, а факторингові послуги – на 13%. Про це повідомив регулятор ринку небанківських фінансових установ – Національний банк України.

Послуги небанків
Фото: www.collector.ru

Дані статистичної звітності свідчать, що коронакриза і спад економічної активності мали істотний вплив на обсяги кредитування небанками.

Ринок кредитних спілок

Кредитні спілки (КС) виявилися найуразливішими до карантинних обмежень з-поміж інших небанківських установ:

  • у березні 2020 року кредитні спілки віднесено до установ, яким на певний період було заборонено приймати клієнтів. На законодавчому рівні було запроваджено обмеження щодо нарахування штрафів та пені за прострочення повернення кредитів. Звідси – погіршення якості кредитного портфеля;
  • концентрація позичальників КС на одній території посилила негативні тенденції для деяких з них, зокрема для тих, що займались агрокредитуванням;
  • спостерігалося загальне зниження фінансової активності осіб старшого віку, кількість яких серед членів кредитних спілок досить значна;
  • неготовність кредитних спілок до надання дистанційних послуг, причиною чого є орієнтація на готівкові розрахунки та відсутність електронних продуктів і послуг.

Читайте також: НБУ затвердив новий порядок фінмоніторингу небанківськими установами

Обсяг наданих кредитів у першому півріччі зменшився на 9% порівняно з аналогічним періодом 2019 року.

Загалом до Національного банку подало звітність 224 кредитних спілки із 327.

Фінансові компанії, ломбарди, лізингодавці

Ринок надання позик фінансовими компаніями, який останніми роками бурхливо зростав на 50 і більше відсотків за рік, у першому півріччі продемонстрував зниження обсягів показників діяльності.

Обсяг наданих кредитів у першому півріччі 2020 року порівняно з аналогічним періодом минулого року знизився на 20%.

У лізингових компаній та ломбардів обсяг наданих послуг у першому півріччі 2020 року порівняно з другим півріччям минулого року впав більше як на 20%.

Читайте також: Які нові закони готує Нацбанк для страховиків та фінкомпаній

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися