Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 вересня 2020, 18:47

Аналітики Citigroup: Українські євробонди з погашенням в березні 2033 року подешевшають

Аналітики Citi Research вважають, що уразливості в макроекономіці України стають дедалі очевиднішими. Про це йдеться в огляді Citi Research про Україну.

Аналітики Citi Research вважають, що уразливості в макроекономіці України стають дедалі очевиднішими.
Фото: pixabay.com

Про кредитний рейтинг суверена

Кредитний рейтинг України на рівні B від Fitch і S&P експерти вважають справедливим. До його погіршення можуть призвести:

  • «потенційний шум у відносинах з МВФ»;
  • загальна динаміка (включаючи рух курсу гривні) і її наслідки для портфельних інвестицій;
  • будь-які потенційно несприятливі політичні зміни.

Читайте також: Fitch підтвердило рейтинг України на рівні «B». Прогноз стабільний

Про українські євробонди

На думку авторів Citi Research, українські євробонди з погашенням у березні 2033 року подешевшають. Тому фахівці ставлять на їх зниження на відміну від бондів Єгипту, відзначаючи позитивний тренд боргових паперів арабської країни. Причина — ризики економічної політики української влади на тлі млявих реформ.

Читайте також: Україна розмістила 12-річні євробонди на $2 мільярди

Про держбюджет

У Citi прогнозують дефіцит держбюджету в 7,3% на відміну від передбачуваного законопроєктом рівня 6%. Аналітики не виключають, що реальний бюджетний дефіцит у 2021 році може перевищити 8% валового внутрішнього продукту, оскільки прогнози номінального і реального зростання ВВП можуть виявитися занадто оптимістичними.

Читайте також: Кабмін опублікував основні показники проєкту бюджету-2021

Експерти відзначають, що уряд у проєкті держбюджету на 2021 рік очікує збільшення податкових надходжень за рахунок податку на доходи фізосіб, ПДВ та акцизів. «Наприклад, в проєкті йдеться про зростання надходжень від ПДВ з вироблених в Україні товарів більше ніж на 50%, що ми вважаємо надмірним, оскільки це означає різке збільшення внутрішнього споживання, а також значне підвищення ефективності збору податків», — вважають аналітики.

Про співпрацю з МВФ

В огляді Citi йдеться також, що Україна очікує до кінця року отримати ще два транші від МВФ по $700 млн кожен. Однак процес співпраці «став нестійкішим», і візит місії Фонду, запланований на серпень, не відбувся.

На думку аналітиків, прогрес з МВФ ймовірно вимагатиме повної ясності в питанні НАБУ після недавньої ухвали Конституційного суду про неконституційність призначення Артема Ситника директором бюро.

«Фонд також продовжує з особливою увагою стежити за призначенням наступного очільника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, а також за іншими внутрішніми подіями (такими як недавні зміни в правлінні НБУ). ЄС вже оголосив, що макрофінансова допомога в розмірі € 1,2 млрд залежатиме від прогресу програми з МВФ», — підкреслили аналітики Citi. І акцентують на тому, наскільки важлива необхідність проведення більш структурних реформ.

Читайте також: Morgan Stanley: отримання Україною траншу МВФ у 2020 році малоймовірно

Коментарі - 2

+
0
Smehue4ki
Smehue4ki
26 вересня 2020, 17:05
#
А чему удивляться - экономика падает с прошлого года. «Турборежим» реформ закончился особо не начавшись.
+
0
Z SZ
Z SZ
26 вересня 2020, 23:18
#
Все тільки покращують і покращують, але чомусь все гірше і гірше стає, подивіться в очі пенсіонерів у магазинах.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися