Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 вересня 2020, 16:31

Як пережили півроку пандемії різні країни світу

Редакція PaySpace Magazine проаналізувала, як відреагували на пандемію економіки різних країн світу і як їм вдалося пережити перші півроку кризи. «Мінфін» обрав головне.

Коронавірус, карантин, пандемія, економіка, ВВП, криза
фото: ru.reuters.com

Є світло у кінці тунелю

Китай

Ділова активність у виробничому секторі КНР сповільнила зростання в серпні через повені на південному заході країни. Це призвело до перебоїв у виробництві, хоча і не позначилося на активності у секторі послуг, який показав відчутне зростання на тлі відновлення економіки від коронакризи, пише Reuters.

Офіційний індекс менеджерів із закупівель (PMI) для виробничого сектора Китаю в серпні склав 51 пункт, у порівнянні з 51,1 пунктом в липні, за даними Національного бюро статистики КНР. Відмітка у 50 пунктів відокремлює зростання ділової активності від спаду.

Фото: s.abcnews.com

При цьому фактором ризику для китайської економіки називають зростання напруженості у відносинах з США. Нагадаємо, раніше Трамп озвучив песимістичний прогноз подальшого розвитку відносин Сполучених Штатів і КНР.

Японія

Промислове виробництво в Японії зросло рекордними темпами в липні за рахунок сектора автомобілебудування і виробництва автозапчастин, що також свідчить про поступове відновлення від наслідків пандемії, передає Reuters.

Дані Міністерства економіки, торгівлі і промисловості показали, що промислове виробництво Японії в липні зросло на 8%, у порівнянні з попереднім місяцем, проти медіанної оцінки економістів у 5,8%. За даними уряду, це найшвидше зростання з 1978 року.

При цьому роздрібні продажі в липні впали на 2,8% в річному вираженні, після падіння на 1,3% в червні — це гірше, ніж прогноз в мінус 1,7%, який робили економісти, опитані агентством Reuters.

Зниження попиту на автомобілі чинило тиск на загальний рівень роздрібних продажів, а універмаги і супермаркети постраждали від низької споживчої активності на тлі сплеску нових випадків covid-19.

Читайте також:

Німеччина

Незважаючи на те, що скорочення ВВП ФРН в другому кварталі склало рекордні 9,7%, на початку вересня міністр економіки Німеччини Петер Альтмайєр заявив в інтерв'ю DW, що з травня економіка ФРН знаходиться у фазі підйому, тому серед компаній та їх керівників зростає оптимізм. На думку політика, глибинна точка кризи (у другому кварталі) вже пройдена, а зростаючій кількості заражень можна буде протиставити цілеспрямовані і регіонально обмежені заходи.

Швеція

Економіка Швеції, яка уникнула введення суворих карантинних обмежень в період піку пандемії сovid-19, за період з квітня до червня скоротилася на 8,6%, у порівнянні з попередніми трьома місяцями. Попередня оцінка Статистичного управління Швеції показала, що в країні справи йдуть краще, ніж у інших державах ЄС, які скористалися суворішими заходами. Проте, це було найбільше квартальне падіння ВВП країни за останні 40 років. Крім того, рівень безробіття у Швеції (9%) залишається найвищим у Скандинавії — ще в березні він становив 7,1%.

Фото: telegraph.co.uk

При цьому, в Європейському союзі за той же період спостерігалося скорочення ВВП на 11,9%. В окремих країнах справи були ще гіршими: в Іспанії відбулося скорочення на 18,5%, в той час як економіка Франції та Італії скоротилася на 13,8% і 12,4% відповідно.

Досі не можуть вибратися з ями

Індія

Економіка Індії у першому кварталі фінансового року впала на 23,9% в річному вимірі. Рекордне падіння викликане введенням наприкінці березня, і потім неодноразовим продовженням, карантинних обмежень. Аналітики в середньому очікували скорочення ВВП країни на 18,3%, зазначає Trading Economics.

Індія входить до трійки найбільш постраждалих від коронавірусної інфекції економік в світі, відзначають експерти. Активність в будівельній галузі у квітні-червні впала на 50,3% в річному вираженні, у сфері готелів і транспорту — на 47%, у виробництві — на 39,3%. Зростання було відзначено у сільськогосподарській галузі — на 3,4%.

Великобританія

У серпні економіка найбагатшої країни Європи, Великобританії, у другому кварталі 2020 року впала на 20,4%, у порівнянні з попередніми трьома місяцями — свідчать попередні дані Національного статистичного управління (ONS). Це найістотніше падіння в квартальному вираженні з початку обліку показника у 1955 році.

Падіння ВВП було зафіксовано другий квартал поспіль, таким чином, економіка увійшла в рецесію. Порівняно з квітнем-червнем 2019 року, падіння склало 21,7%.

Однією з галузей, які найбільше постраждали від впливу коронавірусі, є сфера громадського харчування. І хоча ресторани, що працюють на винос, та інші заклади перебувають на шляху відновлення, бари та паби досі стикаються з важкими наслідками пандемії. Банк Англії прогнозує, що початкове відновлення економіки до рівня четвертого кварталу 2019 року триватиме до кінця 2021 року.

Читайте також:

США

ВВП США в другому кварталі скоротився на третину, в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Такого падіння економіка країни не відчувала принаймні півстоліття.

У порівнянні з першим кварталом цього року, ВВП країни впав на 9,5%. У річному вимірі це дає історично безпрецедентне падіння на 32,9%. Споживання домогосподарств, яке дає дві третини ВВП, скоротилася в річному вимірі на 34,6%. Експерти прогнозують, що економіка США буде відновлюватися повільніше, ніж в інших країнах, влада яких краще впоралася зі своєю роботою.

Фото: opinionua.com

Як раніше повідомляло BBC, демократи і республіканці не змогли домовитися в серпні про розміри допомоги з безробіття, фінансової допомоги школам і грошові вливанння у скарбницю штатів. На даний момент у США спостерігається рекордний рівень безробіття у 10,2%, який побив антирекорд фінансової кризи 2008 року.

«Нездатність членів Конгресу дійти згоди, залишить без виплат десятки мільйонів безробітних американців, які під час пандемії отримували додатково $600 на тиждень понад звичайної допомоги з безробіття. Термін платежу закінчився ще в липні, і республіканці хочуть його зменшити», — пише BBC.

Експерти міжнародної консалтингової компанії Deloitte заявили, що скорочення виплат зі страхування від безробіття очікувано відіб'ється на споживчих витратах і ВВП у серпні та вересні цього року. Також аналітики відзначили, що економічна діяльність відновиться не раніше середини 2021 року і тільки після появи вакцини від коронавірусу.

Ізраїль

Днями Міністерство фінансів Ізраїлю заявило, що карантин стане економіці країни, що впала в рецесію через коронавірус, приблизно у 6,5 млрд шекелів ($1,88 млрд). 18 вересня одна з найбільших країн Південно-Східної Азії знову вводить жорсткий тритижневий карантин, спрямований на стримування сovid-19.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, в умовах пандемії коронавірусу в другому кварталі 2020 року ВВП Ізраїлю скоротився на 28,7%, у порівнянні з першим кварталом (у річному вираженні). Так як в першому кварталі поточного року ВВП Ізраїлю впав на 6,7%, то ізраїльська економіка офіційно увійшла в стан рецесії. Як повідомляє Центральне статистичне бюро, мова йде про безпрецедентне падіння ВВП. До цього найбільш значне квартальне падіння ВВП Ізраїлю досі було зафіксовано в останньому кварталі 1995 року — 12,9%.

Голова Банку Ізраїлю Амір Ярон заявив, що через нові карантинні обмеження ВВП країни у 2020 році може впасти на 7%.

Читайте також:

Україна

За останніми оцінками Мінекономіки, падіння ВВП України за січень-липень сповільнилося до 6,2% з 6,5% за перше півріччя. Про це йдеться в огляді економічної активності за 7 місяців 2020 року.

Фото: hromadske.ua

Нагадаємо, за даними Держстату, реальний ВВП у другому кварталі 2020 року зменшився, у порівнянні з попереднім кварталом на 9,9% (з урахуванням сезонного фактора), а в порівнянні з другим кварталом 2019-го — на 11,4%.

Міжнародний валютний фонд прогнозує падіння ВВП України у 2020 році на 8,2%, Кабмін — на 4,8%, НБУ — на 6%, пише Finbalance.

Ще в квітні керівник аналітичного відділу інвесткомпанії Concorde Capital Олександр Паращій заявив, що кожного місяця карантин буде додавати 2,5 відсоткових пункти падіння українського ВВП.

Світова економіка втратить $35 трильйонів

Світова економіка відновлюється від шкоди, завданої пандемією коронавірусу. Однак цей процес може сповільнитися через низку факторів. Таку думку висловили експерти, опитані агентством Bloomberg. У числі причин експерти називають можливість нового спалаху інфекції взимку до завершення процесу розробки вакцини, передчасне завершення програм з підтримки економіки, а також потенційне зростання напруженості між Вашингтоном і Пекіном перед президентськими виборами у США.

За словами Уорвіка МакКіббіна, співробітника інституту Брукінгского інституту та Австралійського національного університету, навіть після розробки вакцини від коронавірусу знадобиться деякий час, щоб зробити її доступною в усьому світі і в необхідному масштабі. Експерт припускає, що до 2025 року covid-19 завдасть шкоди світовій економіці в розмірі $ 35трлн.

Коментарі - 2

+
+37
AleksandrBank
AleksandrBank
22 вересня 2020, 17:26
#
Супер статья
+
0
GrugoriyHoland
GrugoriyHoland
24 вересня 2020, 15:10
#
Что же тут супер? Констатация фактов, без раскрытия механизмов? Если просто почитать то да, может и интересно, а вот если подумать то просто статистика .
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися