Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 вересня 2020, 12:58

У ВР подано законопроєкт №4098 про збалансованість ставок акцизного податку на паливо

Автор законопроєкту зазначив, що відповідні зміни акцизів дозволять знизити ціни на бензин приблизно на 3 гривні за літр.

Автор законопроекту зазначив, що відповідні зміни акцизів дозволять знизити ціни на бензин приблизно на 3 гривні за літр.
Фото: УНІАН

У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збалансованості ставок акцизного податку на паливо», який дозволить істотно знизити ціни на бензин.

Текст відповідного проєкту закону №4098 ще не опублікований на сайті парламенту.

Автор законопроєкту народний депутат (фракція «Слуга народу») Олексій Мовчан у коментарі УНІАН розповів, що законопроект стосується вирівнювання акцизів для палива.

«Зараз акцизи прописані для бензинів на рівні 213 євро, для дизеля — 139 євро і для автомобільного газу — 52 євро. Це призводить до нерівності різного виду палива на одному ринку. Ми пропонуємо використовувати справедливий підхід до всіх автомобілістів там, де ставка для всіх видів палива однакова — на рівні 139 євро», — сказав він.

Як вплинуть акцизи на вартість палива

Нардеп спрогнозував, що ціни на дизельне паливо, яке купують споживачі, ніяк не зміняться від зміни акцизів. При цьому автогаз подорожчає на 3-3,4 гривні, а бензин подешевшає на 2,9-3,0 гривні.

«Тобто за сьогоднішніми цінами газ може коштувати 14 гривень, а бензин близько 18 гривень. Тоді споживач прийматиме рішення в сторону бензину, оскільки користуватися російським газом буде невигідно», — додав Мовчан.

Перспективи українських НПЗ

За його словами, через скорочення споживання бензину на користь дешевого автомобільного газу з Росії, українські нафтопереробні заводи (НПЗ) можуть закритися.

«У нас в країні залишився один нормально працює нафтопереробний завод (Кременчуцький — УНІАН), але якщо збережеться темп падіння споживання бензину, яке відбувається в країні з 2012 року, то в найближчі кілька років завод може закритися. Це означає, що ми будемо ще більше залежними від імпорту, ніде буде переробляти українську нафту, й скоротяться робочі місця », — пояснив депутат.

Падіння виробництва палива в Україні

Мовчан констатує, що виробництво на вітчизняних НПЗ падає, оскільки дешевий російський автомобільний газ через низький акциз витісняє бензин. Але нарощування поставок енергетичних ресурсів з країни-агресора є небезпечним й суперечить державній політиці.

Фото: УНІАН

«Дешевий імпортний російський газ — це пряме фінансування країни-агресора. Порядку 45% заходить з РФ і ще близько третини заходить з Білорусі. Хоча є ймовірність, що це той самий російський газ. Наше завдання цим регулюванням підтримати українського нафтопереробника, який зможе розвиватися, більше платити до бюджету, модернізувати своє виробництво. Фіскальний ефект ми оцінюємо порядку плюс 5 мільярдів гривень доходів на рік», — сказав він.

Мовчан зазначив, що цю законодавчу ініціативу підтримують всі вітчизняні нафтопереробники, включаючи державні Шебелинський НПЗ «Укргазвидобування», оскільки законопроект їм теж надасть можливості для ефективної роботи та розвитку.

Що цьому передувало

  • За даними Державної митної служби, Україна в січні-серпні 2020 року скоротила валютні витрати на імпорт нафтопродуктів на третину — до 2,19 мільярда доларів. Поставки нафтопродуктів з Росії становлять 839 мільйонів доларів або 38,2% від витрат на імпорт нафтопродуктів, з Білорусі — 712,5 мільйона доларів (32,5%), з Литви — 268,8 мільйона доларів (12,3%).
  • За даними митниці, протягом 2019 року в структурі імпорту високооктанових бензинів переважали обсяги з Республіки Білорусь (більше 65%) і Литви (близько 30%).
  • У структурі імпорту дизельного палива переважала ДТ, походженням з Республіки Білорусь (понад 40%) і Російської Федерації (понад 35%). У структурі імпорту зрідженого газу переважали поставки з Російської Федерації (понад 45%), Республіки Білорусь (понад 25%) і Республіки Казахстан (понад 20% в загальному обсязі імпорту).
  • За 5 місяців 2020 року в Україну імпортовано бензинів 366,4 тисячі тонн, що на 6,4% менше, ніж за аналогічний період минулого року (з РФ імпорт не здійснювався). Дизельного палива було імпортовано 2320,2 тисячі тонн, що на 0,5% більше (у тому числі 39,5% імпорту з РФ).
  • Поставки скрапленого газу (LPG) зросли на 4,8%, до 579,5 тисячі тонн, (в тому числі з РФ 38,3% імпорту).

Коментарі - 4

+
+30
BobKickass
BobKickass
18 вересня 2020, 13:30
#
Приплыли, если примут — LPG будет стоять не намного дешевле бензина и ГБО потеряет финансовый смысл.

ВР в заголовке это Верховна Рада или British Petroleum :)
+
0
Valent
Valent
18 вересня 2020, 15:35
#
По заголовку все понятно, ведь British Petroleum не принимает законопроекты)
+
+15
rredrred
rredrred
18 вересня 2020, 20:26
#
До рассмотрения думаю не дойдет этот проэкт.
а вот то что акцизы надо вывести из евро в гривну, это бы соответствовало Конституции. ведь платежным средством якляется только гривна, но акцизы в евро, что не соответствует закону. ценники в магазинах только в гривне требует государство, а сами ценники в чем выставляют??? абсурд правительств
+
0
ViktorS71
ViktorS71
20 вересня 2020, 15:52
#
Очередное лоббистское решение от «Слуги народа»?

А давайте стоимость электроэнергии поднимем в надцать раз и заставим всех собственников электромобилей заливать в их аккумуляторы бензин вместо электричества. Ведь это тоже поддержат все отечественные нефтепереработчики (а более точно -- все собственники отечественных нефтеперерабатывающих предприятий).

За 5 месяцев 2020 года в Украину импортировано дизельного топлива в том числе 39,5% импорта из РФ.
Поставки сжиженного газа (LPG) в том числе из РФ 38,3% импорта.
И где тут будет страховка энергетической зависимости от агрессора после поднятия акциза на сжиженный газ?
Неверный путь предлагает автор законопроекта народный депутат (фракция «Слуга народа») Алексей Мовчан.

А как быть с тем, что на 100 км пути расход газа на 20% больше, чем бензина при предполагаемой их одинаковой будущей стоимости? А выбросы в атмосферу от отработанного топлива, давайте опять наращивать потребление бензина, ведь это так приятно нюхать эту гадость?

Какой-то явно «проплаченный» законопрект получается((((..
Или явно дилетанский подход к решению важной задачи.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися