Мінфін - Курси валют України

Встановити
17 вересня 2020, 17:29

Teletrade розповіли, чи варто чекати зростання долара до кінця року

Ключовими факторами, що визначають курс долара до гривні, на сьогоднішній день є місцеві вибори у жовтні, ймовірність майбутнього траншу від МВФ і перспектива другого виходу на карантин, пов'язаного з поширенням коронавируса в Україні — прогнозує рух валютного ринку аналітик міжнародної фінансової компанії Телетрейд Сергій Родлер.

Традиційним питанням, хвилюючим багатьох українців напередодні закінчення бюджетного року, є питання курсу долара по відношенню до гривні. Фінансовий аналітик Телетрейд Сергій Родлер впевнений, долар буде рости:

«З початку вересня гривня просіла на 27 копійок по відношенню до долара США — з 27,56 до 27,83 грн. Потенціал падіння до рівня 30 і більше є, і вже найближчим часом. Основними причинами, і ризиками для гривні, є внутрішні політичні чинники на тлі поширення коронавіруса », — вважає експерт Телетрейд, -« Так, найближчим часом національна валюта може впасти під гнітом майбутніх виборів, що обіцяють політичну нестабільність, і невизначеності від МВФ щодо майбутнього переказу коштів в рамках 18-місячної програми stand-by ».

Одним з визначальних чинників курсу цієї осені в називають місцеві вибори і пов'язану з ними політичну невизначеність:

«Важливо зараз розуміти всю серйозність ризику того, що вибори можуть бути зірвані як через зовнішні причини, так і за внутрішніми. А значить МВФ не поспішає з коментарями щодо майбутніх виплат якраз-таки з-за майбутніх виборів».

Аналітик Teletrade Сергій Родлер впевнений, якщо не буде нових надходжень від МВФ, про які домовився в 2020 році, то є ризик нестачі коштів для виплат за зовнішніми зобов'язаннями. Втім, прогнозовані ризики не є настільки критичними, щоб говорити про дефолт:

«Дефолту не чекаємо, достатність ЗВР поки не загрожує гривні. Сьогодні золотовалютні резерви України (ЗВР) складають $ 21,8 млрд. Але побоювання у інвесторів є і вони виправдані, через те, що МВФ поки зовсім не вказують в термінах майбутніх виплат (були заяви, що навіть умови поточної програми можуть бути переглянуті ) »- каже Сергій Родлер.

Нагадаємо, що дана програма (загальним обсягом $ 5 млрд) була запропонована Україні після скасування в травні цього року вже узгодженої з Києвом програми EFF ($ 8 млрд).

Не дивлячись на зростаючу кількість зареєстрованих випадків захворювань коронавірусів в Україні, перенесення виборів влада поки не розглядають і якщо черговий масштабний догляд на карантин і очікує українців найближчим часом, швидше за все це відбудеться вже після голосування:

«Вибори в Україні повинні відбутися у встановлений законом термін — 25 жовтень 2020 року.

Виплати за зовнішнім боргом до кінця 2020 року такі: третій квартал — $ 5,24 млрд., В четвертому кварталі — $ 2,99 млрд. Виходячи з цієї інформації, інформаційно-аналітичний департамент зробив наступний висновок — в моменти виплат за борговими зобов'язаннями чекаємо валютні коливання в негативну сторону — гривня буде дешевшати до рівня 30 і навіть 32 по долару США. Але більш значної девальвації гривні не чекаємо, так як кошти на виплати у країни є »- заявляє експерт Телетрейд Сергій Родлер.

Крім того, аналітик Телетрейд зазначає, що перспектива здешевлення гривні є і через очікування відновлення ділової активності в країні:

«Це стане причиною для зростання попиту на валюту з боку бізнесу і населення, а далі і спекулятивні настрої будуть зростати. Але фактор відновлення ділової активності під питанням через нерозуміння того, як буде далі поширюватися коронавірус. До сих пір пандемія виступає негативним драйвером — як фактор невідомості. Це негативно позначається на курсі національної валюти »- коментує ситуацію Сергій Родлер.

І дійсно, якщо ми подивимося на світову практику, то на поточний момент і Ізраїль, і Великобританія, і США, і багато інших країн активно посилюють карантин. Ймовірно, що і Україна піде такий приклад.

«При такій ситуації оптимістичні прогнози МВФ про падіння ВВП на 6% за 2020 рік будуть переглядати в негативну сторону, а ось інфляція, більш імовірно, рости не зможе. Причиною такої динаміки стане низький попит на продукцію в країні з боку населення через високий рівень бідності, і відсутність накопичень »- кажуть в Телетрейд.

Таким чином, долар, з високою часткою ймовірності, виросте ще до закінчення виборчої кампанії в кінці жовтня. Далі результати місцевих виборів визначать долю майбутніх траншів МВФ і після того, як проясниться ситуація з посиленням карантину в Україні, можна буде складати більш точний прогноз щодо руху долара вже в наступному році.

Джерело: Мінфін