Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 вересня 2020, 17:18

Інвестори оцінили шведський фінтех-стартап Klarna в два рази дорожче Revolut

Шведський сервіс безпроцентної розстрочки Klarna залучив $ 650 млн від венчурного фонду Silver Lake Partners, Фонду суверенного добробуту Сінгапуру та інших інвесторів, передає Financial Times.

Шведський сервіс безпроцентної розстрочки Klarna залучив $ \650 млн від венчурного фонду Silver Lake Partners, Фонду суверенного добробуту Сінгапуру та інших інвесторів, передає Financial Times.
Фото: investing.com

Оцінка інвесторів

В ході останнього раунду інвестори оцінили Klarna в $10,6 млрд, зробивши компанію найдорожчим фінтех- «єдинорогом» в Європі, відзначає видання.

Що відомо про сервіс

Klarna дозволяє своїм клієнтам купувати товари в розстрочку, виступаючи свого роду гарантом, який бере на себе всі транзакційні ризики і обов'язки по обробці платежів.

Читайте також: Фінтех-єдиноріг з українським корінням Revolut зібрав $ 580 мільйонів інвестицій

Продавець отримує гроші в момент замовлення, а покупець може оплатити покупку протягом 14 днів з моменту її отримання або в кінці місяця, якщо він є користувачем Klarna Account.

Дорогий, але збитковий

За час своєї роботи стартап залучив понад $2 млрд фінансування. Тільки в 2020 році Klarna вдалося залучити $200 млн від Австралійського банку Співдружності (CBA) і продати міноритарну частку компанії Фінтех-підрозділу китайського технологічного гіганта Alibaba Group — компанії Ant Group. Ці інвестиції допомогли Klarna досягти оцінки в $5,5 млрд.

Інвестори охоче вкладають в стартап гроші, тому що довгий час він залишався прибутковим — в 2019 році компанія вперше в своїй історії стала збитковою.

У Klarna це пов'язують з витратами на будівництво технологічного центру в Берліні, а також інвестиціями в міжнародну експансію.

На тлі пандемії covid-19 безготівкові та онлайн-платежі користуються все більшою популярністю. За даними консалтингової компанії McKinsey & Company, під час пандемії 75% споживачів спробували нові бренди, нові способи покупок і нові методи оплати. При цьому 82% з тих, хто замовляв і оплачував товари онлайн, продовжать використовувати цей спосіб навіть після того, як ситуація в світі нормалізується.

Завдяки ситуації, що склалася, в першій половині 2020 року об`єм угод і дохід Klarna виріс на 44%, або 36% в річному численні — до $ 22 млрд і $ 466 млн відповідно. Однак це не привело до зростання прибутку. Навпаки, в першій половині року збитки стартапу різко зросли, тому що він продовжував інвестувати гроші в міжнародну експансію і змушений був накопичувати резерв для покриття кредитних збитків.

У проміжному звіті за перше півріччя 2020 року сказано, що збитки компанії досягли 522 млн шведських крон ($ 59,8 млн), що практично в сім разів перевищує аналогічний показник минулого року. При цьому кредитні збитки зросли в два рази — до 1,2 млрд шведських крон ($ 140 млн).

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися