Мінфін - Курси валют України

Встановити
14 вересня 2020, 9:12

Кредити онлайн: фінансова допомога або боргова яма?

Багатьом з нас хотілося б мати надійне і безпечне джерело екстреного фінансування. Оскільки не завжди зручно звертатися з подібними проханнями до друзів, колег і навіть родичів, актуальним стає питання отримання позики у фінансовій компанії або банку. Що ж вибрати: швидкий онлайн кредит на карту в мікрофінансовій організації (МФО) з високою процентною ставкою або менш дорогий у банку? Судячи з того, наскільки стрімко зростає ринок мікрокредитування в Україні, громадяни все частіше віддають перевагу «швидким» грошам.

У чому секрет популярності мікрокредитів?

МФО задовольняють потребу, яку не в змозі закрити банківські кредити в силу складності і тривалості процесу оформлення, а також жорсткіших вимог до позичальників. Це головна причина того, що з 70 млрд гривень кредитів, виданих в 2019 році фінансовими компаніями України, 40 млрд припадає на онлайн кредити (за даними Нацкомфінпослуг). Не дивно, що приріст обсягів кредитування в 2019 році в порівнянні з попереднім склав 144%. Такі темпи зростання пов'язані з можливістю отримати гроші протягом всього 5-30 хвилин, а автоматична обробка заявки, наприклад, в компанії Money4You, займає всього 2-3 хвилини. Отже, отримати онлайн кредит на карту в Money4You швидко, не виходячи з дому, без хвилювань і бюрократії — це комфортно! І клієнти про це знають.

6 переваг швидких кредитів

Швидкість розгляду заявки і надходження грошей на карту: за допомогою автоматичного кредитного скорингу клієнтів рішення приймається протягом 5 хвилин і до 80% заявників отримують схвалення за заявкою. У разі позитивного рішення фінанси надходять на карту протягом 1-5 хв.

Простота і зручність оформлення заявки: у більшості компаній заявку можна подати 24/7, не виходячи з дому. При цьому не потрібна довідка про доходи, застава або порука третьої особи. Такий підхід відкриває можливість кредитування всім категоріям населення, це означає, що лояльність до позичальників в МФО набагато вища, ніж в банках.

Можливість пролонгації кредиту в разі складнощів з його поверненням. У більшості компаній кількість можливих пролонгацій не обмежена.

Бонуси та акції постійним клієнтам. Для залучення та утримання клієнтів багато МФО проводять регулярні знижки та акції. Наприклад, при оформленні онлайн кредиту на карту в Money4You клієнт може виграти дорогу техніку або отримати знижку на кредитну ставку до 90%.

Прозорість інформації про розмір нарахованих відсотків та суму до повернення на кінець терміну. Істотною перевагою МФО є те, що інформація про всі виплати по кредиту відома клієнту ще до оформлення позики, оскільки сайт має в своєму розпорядженні спеціальний калькулятор. А розміри пені та штрафів у разі прострочення платежів вказані в договорі.

Простота повернення кредиту: погасити заборгованість можна також онлайн будь-якою банківською картою. При цьому, повертаючи позики вчасно, можна істотно поліпшити свою кредитну історію.

Ключові проблеми ніші

Незважаючи на всі переваги швидких кредитів і стрімке зростання ринку МФО, кількість прострочених заборгованостей і неповернень збільшується. Тому виною є три основні причини.

Відсотки по кредиту. Якщо рахувати в річному еквіваленті, то ставка досягає 700% річних. Однак, кредити в МФО – короткострокові, як правило, до 30 діб, тому має сенс розглядати ставку за добу. Для першого кредиту вона мінімальна – 0,01%, для повторних – базова ставка 1 — 2%.

Штрафні санкції за один день прострочення становлять до 5% від тіла позики, причому всі знижки та акції в разі несвоєчасної оплати анулюються.

Низький рівень фінансової грамотності населення. На жаль, частина позичальників бере кредити, не піклуючись про те, коли і як їх доведеться повертати, в результаті – зіпсована кредитна історія.

Брати чи не брати – ось в чому питання

Онлайн кредити – простий і швидкий фінансовий інструмент, але брати їх варто лише в разі повної впевненості у своїй платоспроможності і надійності кредитора.

Коментарі - 1

+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
14 вересня 2020, 13:04
#
«Штрафные санкции за один день просрочки составляют до 5% от тела займа, причем все скидки и акции в случае несвоевременной оплаты аннулируются.» - т.е. вместо 2% в день, будет 7% в день от изначальной сумму установленной, а не просрочки.  Эффективная тут уходит далеко за 2000% +.

НБУ аууу, может пора планку ограничить?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися