Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 вересня 2020, 14:22

На Кубі проведуть першу після революції 1959 року грошову реформу

Влада Куби планує девальвувати конвертований песо вперше після революції 1959 року. Про це повідомляє Reuters.

Влада Куби планує девальвувати конвертований песо вперше після революції 1959 року.
Фото: plantura.ru

Операція девальвація

В рамках запланованої реформ очікується об’єднання двох внутрішніх валют Куби. При цьому, звичайний песо, який зараз можна поміняти на долари по курсу 24 песо за $1, збережуть, а конвертований песо, що еквівалентний $1 для державних підприємств, буде скасовано.

Ключовим заходом реформ стане зміна офіційного обмінного курсу для державних компаній. За словами кубинського економіста Омара Еверлені, влада розглядає кілька варіантів, однак обмінний курс становитиме від $10 і вище. Вартість песо стосовно канадського долара, євро та інших конвертованих валют також буде скориговано в бік зниження на основі міжнародних ринкових курсів.

Експерти вбачають девальвацію шляхом боротьби з пандемічною кризою та жорсткими економічними обмеженнями з боку США при президенті Дональда Трампа.

Ситуація у країні

Кубинська економіка значною мірою управляється державою, а обмінні курси встановлюються урядом.

За даними агенції, наразі у загострилася проблема нестачі товарів першої необхідності, а скорочення туристичного потоку внаслідок пандемії залишило багатьох місцевих жителів без роботи.

Історія питання

На Кубі перебувають в обігу дві валюти – звичайний песо (CUP) і конвертований песо (CUC). Останній в основному використовують іноземні туристи, які обмінюють песо на євро та долари. Крім того, конвертованими песо на Кубі оплачуються валютні послуги і покупки в «доларових» магазинах.

Конвертовані песо, прирівняні владою Куби до долара США по штучно встановленому курсу, вперше з'явилися в 1994 році. При цьому для них було встановлено паритет до долара відносно один до одного.

У 2005 році конвертовані песо були девальвовані до позначки в 1,08 песо за $1. Їх ще раз девальвували навесні 2011 року – на 8%, щоб повернути курс валюти до паритетного з доларом США рівня.

Об’єднати дві валюти, що перебувають в офіційному обгу на острові, кубинська влада вже планувала у листопаді 2010 року у межах економічної реформи.

Коментарі - 3

+
+12
Alpenstein
Alpenstein
13 вересня 2020, 14:24
#
Devaluación o muerte!
+
+81
ballistic
ballistic
13 вересня 2020, 16:51
#
В передостанньому абзаці назви девальвація та ревальвація переплутані.
+
0
ballistic
ballistic
14 вересня 2020, 8:39
#
А тепер у другому реченні передостаннього абзацу слово «девальвували» треба замінити на «ревальвували». Паритетний курс — це 1:1, тому це було «зміцнення» нацвалюти, а не послаблення (девальвація).
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися