Мінфін - Курси валют України

Встановити
11 вересня 2020, 15:46

Лондон та Токіо підписали торговельну угоду. Першу після Brexit

Великобританія та Японія досягли домовленостей стосовно вагомої торговельної угоди, що набуде чинності з 1 січня 2021 року, повідомляє британське Міністерство зовнішньої торгівлі, пише Інтерфакс-Україна.

Великобританія та Японія досягли домовленостей стосовно вагомої торговельної угоди, що набуде чинності з 1 січня 2021 року, повідомляє британське Міністерство зовнішньої торгівлі, пише Інтерфакс-Україна.
Фото: ukrinform.ru

Що відомо про угоду

Відповідно до цього міжнародного договору – першого після виходу Великобританії з Євросоюзу – 99% британського експорту в Японію не буде обкладатися митом.

Фактично це означає встановлення режиму вільної торгівлі, про що йдеться у заяві Міністерства зовнішньої торгівлі Великобританії: «Сполучене Королівство забезпечило себе угодою про вільну торгівлю з Японією, яке є першою значною торговельною угодою Великобританії як незалежною країною, і вона збільшить торгівлю з Японією на 15,2 млрд фунтів стерлінгів».

Очікування сторін

У Лондоні наголосили, що угода може активізувати обсяг торгівлі з Японією на суму близько $19,5 млрд, або €16,5 млрд. Це принесе в британську економіку приблизно $1,9 млрд,

При цьому, британські компанії, що займаються експортом в Японію, отримають конкурентну перевагу. У Великобританії будуть створені нові робочі місця, а зарплати працівників у країні в довготривалій перспективі зростуть на загальну суму понад $1 млрд.

Читайте також: Прогноз падіння ВВП Британії покращили з 14% до 9,5%

Крім того, було досягнуто домовленості про співпрацю в сфері цифрових технологій, яка виходить далеко за рамки положень торговельної угоди Токіо з ЄС і буде націлена на підтримку діючих в Японії британських фінансово-технологічних компаній.

Також у британському відомстві зазначили, що договір розглядається як важливий крок у приєднанні Великобританії до угоди про Транс-Тихоокеанське торговельне партнерство.

Читайте також: Як Британія рятує ресторани та малий бізнес

Відносини з ЄС

У середині серпня, незважаючи на карантин, відновився діалог Великобританії та Євросоюзу щодо відносин після Brexit. Очільник делегації ЄС на перемовинах з Лондоном Мішель Барньє 19 серпня констатував, що «з угодою або без неї» зміни неминучі і підприємствам і громадянам слід готуватися до них.

Черговий раунд торговельних переговорів з ЄС пройшов у Лондоні 8 вересня.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися