Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 вересня 2020, 10:21

Експерти оцінили збиток світової економіки від коронавірусу в $35 трильйонів

Відновлення світової економіки після викликаної коронавірусом кризи сповільнюється, і до кінця 2020 року країни можуть зіткнутися з новими проблемами. Про це кажуть опитані Bloomberg експерти.

Відновлення світової економіки після викликаної коронавірусом кризи сповільнюється, і до кінця 2020 року країни можуть зіткнутися з новими проблемами.
Фото: interaffairs.ru

Загальний збиток глобальній економіці до 2025 року може досягти $35 трлн, оцінив професор економіки Австралійського національного університету Уорвік Маккіббін.

«Доведеться вакцинувати досить багато людей, перш ніж економічні витрати почнуть знижуватися», — зазначив він.

На те, щоб зробити вакцину доступною в світі, буде потрібно ще багато часу, попереджає Маккіббін.

Причини побоювання

Причин для побоювань з точки зору економіки в цьому році багато, зазначає агентство.

  • Зима в північній півкулі може спровокувати ще одну хвилю вірусу, поки вакцина не готова.
  • Держпідтримка працівників і мораторій банків на платежі за позиками поступово закінчуються.
  • Напруга між США та Китаєм може посилитися до виборів президента в листопаді, що також може негативно позначитися на настроях бізнесу.

Читайте також: Після пандемії світова економіка стане іншою — НБУ

«Ми пройшли пік відновлення. З цього моменту імпульс буде трохи скорочуватися», — вважає радник зі світової економіки інвестиційної компанії Pacific Investment Management Йоахим Фельс.

Серед факторів, які викликають занепокоєння, Bloomberg виділяє, зокрема, те, що в Китаї споживачі як і раніше не витрачають гроші на колишньому рівні, а найбільші банки відзвітували про найбільше падіння прибутку більш ніж за 10 років через зростання «поганих» боргів.

В Європі заводи намагаються скорочувати витрати через низький попит, а низькі ціни позначаються на прибутку.

Франція і Німеччина продовжили програми держпідтримки, але Великобританія свою планує завершити в жовтні, піддаючи ризику мільйони робочих місць.

Читайте також: Азіатський банк оцінив глобальні економічні втрати від пандемії в 10% світового ВВП

«Статистика показує швидке відновлення в другому кварталі, і більш повільне в третьому: економічна активність як і раніше нижче довірусного рівня. Щоб повернутися до нормальності, яка була до вірусу, потрібна вакцина», — вважає провідний економіст Bloomberg Том Орлик.

Позитивні ознаки дійсно є: уряди направили близько $20 трлн податкової та фінансової підтримки і можуть відзвітувати про успіхи, визнає Bloomberg.

У США безробіття різко впало в серпні, а ринок нерухомості зріс. Поступове відновлення китайської економіки «оптимісти називають керівництвом, по якому рухається інший світ», промисловість Німеччини теж показує хороші цифри.

«Щодо фондового ринку нам потрібно дивитися далі того, що сталося минулого тижня (падіння ринків). І довгострокова перспектива не виглядає зараз добре в плані підтримки споживання, а значить і з точки інвестицій бізнесу і зростання американської економіки в цілому», — вважає головний світовий економіст Citigroup Кетрін Манн.

Страхування від COVID-19. Виплата до 50 тисяч гривень

Слідкуйте за цікавими і ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка і коронавірус».

Коментарі - 2

+
0
bonv
bonv
7 вересня 2020, 10:27
#
Всі чомусь сподіваються відновлення у 2021 році.. Але криза тільки посилюватиметься. Десь на кінець наступного року економіка почне відновлюватись, по оптимістичному сценарію.
+
0
bonv
bonv
7 вересня 2020, 11:18
#
Китайські інвестори «Мотор Січі» оцінили свої збитки в $3,5 млрд і починають міжнародний арбітраж проти України. У нас своя пандемія при владі…
https://news.finance.ua/ua/news/-/477853/kytajski-investory-motor-sichi-otsinyly-svoyi-zbytky-v-3-5-mlrd-i-pochynayut-mizhnarodnyj-arbitrazh
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися