Мінфін - Курси валют України

Встановити
25 серпня 2020, 14:46

Рада ухвалила в першому читанні законопроект про портфельні держгарантії

Верховна Рада підтримала за основу і відправила на підготовку до другого читання законопроєкт №3659 про портфельні держгарантії, яким на 2020 рік пропонується встановити ліміт таких гарантій в обсязі 5 млрд грн. Про це пише ЕП.

За скорочення термінів підготовки законопроєкту до другого читання проголосували 250 народних депутатів.

Верховна Рада підтримала за основу і відправила на підготовку до другого читання законопроєкт №3659 про портфельні держгарантії, яким на 2020 рік пропонується встановити ліміт таких гарантій в обсязі 5 млрд грн.
Фото: freepik.com

Що змінить законопроєкт

Законопроєктом пропонується ввести механізм державних портфельних гарантій як часткового забезпечення по кредитах мікро-, малого та середнього бізнесу в розмірі до 80% загальної суми боргових зобов'язань.

На 2020 рік пропонується встановити ліміт таких гарантій в обсязі 5 млрд грн.

Читайте також: Кредити малому бізнесу. Кабмін підтримав надання часткових держгарантій на портфельній основі

Порядок відбору банків-кредиторів і умови надання держгарантій на портфельній основі, а також розмір і вид забезпечення, наданого суб'єктами господарювання, встановлюється Кабміном.

«Законопроєкт такоже пропонує ввести механізм, спрямований на розвиток іпотечного кредитування», — заявив перед голосуванням міністр фінансів Сергій Марченко.

За словами заступника глави бюджетного комітету ВР Олександра Трухіна, документ пропонує надати право Мінфіну проводити за рішенням Кабміну надпланові випуски ОВДП з подальшим придбанням у держвласність, що дозволить профінансувати Державну іпотечну установу.

Нагадаємо

13 липня Верховна Рада не підтримала законопроєкт №3598 про державні гарантії на портфельної основі, відправивши його на підготовку до повторного першого читання.

Що таке портфельні гарантії

Замість урядової програми кредитування «Доступні кредити 5-7-9» уряд планує запустити новий інструмент — портфельне забезпечення.

Ідеться про механізм пільгового забезпечення, прописаний у законопроєктах №3420 і №3419.

Портфельні гарантії — це зобов'язання держави погасити перед банком до 80% кількох кредитів (кредитного пулу) підприємця, якщо він збанкрутує.

Передбачається, що державні гарантії на портфельній основі надаватимуть у межах 3% від планових доходів загального фонду держбюджету або близько 30 млрд грн. З них левова частка дістанеться «Укравтодору».

Читайте також: Міністр про програму «5-7-9%»: Банки не хочуть брати на себе ризики

Коментарі - 2

+
0
bonv
bonv
25 серпня 2020, 14:57
#
Відсотки зменшуйте по іпотечному кредитуванню а не закони портфельні приймайте... Як не було 5-7-9 так і не буде.. Популісти і балаболи..
+
0
mary27
mary27
25 серпня 2020, 15:46
#
Так граждане через свои налоги опять заплатят за жуликов-бизнесменов, которые организуют фирмочку-однодневку, потом обанкротят ее, и уедут с деньгами за границу.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися