Мінфін - Курси валют України

Встановити
3 серпня 2020, 18:42

Подорожі 2020 — без «корони» краще

Літо 2020 ми, безумовно, запам’ятається назавжди як літо закритих кордонів. Але все ж таки деякі країни чекають на українців. Туреччина, Албанія, Хорватія, Чорногорія, Єгипет – у ці напрямки подорожувати можна, але, безумовно, з дотриманням правил «нової реальності». І головне з цих правил – страховий поліс, який включає захист від COVID-19. Андрій Басараб, начальник відділу продукт-менеджменту та методології департаменту особистого страхування страхової компанії «ARX», детально розповідає, що і як покриває такий необхідний поліс.

Що покриває

Протягом липня 2020 року кілька великих страхових компаній запустили опцію невідкладного лікування у зв’язку з захворюванням на СOVID-19 у полісах туристичного страхування, серед них і ARX. З самого початку наша компанія намагалася створити поліс максимально прозорим і зрозумілим для клієнтів. У чому це виражається?

По-перше, це чіткі формулювання ризику на сайті при виборі програм страхування, а також в індивідуальній оферті (договорі) з клієнтом. Із самого формулювання ризику чітко зрозуміло що покриває дана опція. Наразі це: надання швидкої невідкладної допомоги, невідкладної амбулаторної та стаціонарної допомоги в медичних закладах (оплачується вартість послуг та медикаментів) у зв’язку з захворюваннями, що пов’язані з особливо небезпечними інфекціями (в тому числі COVID-19). Даний ризик покриває оплату діагностичних тестів тільки при наявності симптомів особливо небезпечних інфекцій та симптомів хвороб органів дихання (клас Х Міжнародної класифікації хвороб).

По-друге,  розроблена опція, яка передбачатиме можливість лікування від всіх особливо небезпечних інфекцій, які до того часу були виключенням зі страхування в договорах. Перелік особливо небезпечних інфекцій затверджено наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 1995 року №133. Наприкінці лютого цього року, Mіністерство охорони здоров’я додало у цей наказ і захворювання COVID-19.

По-третє,  розроблена гнучка тарифікація ризику, ґрунтуючись на статистичних даних щодо кількості госпіталізацій, смертності в різних вікових категоріях від захворювання та оцінок науковців про кількість безсимптомних випадків.

По-четверте, на відміну від більшості компаній,  ARX  оплачує для клієнта діагностичні тести при наявності симптомів особливо небезпечних інфекцій та симптомів хвороб органів дихання (клас Х МКХ 10), навіть якщо такі тести негативні, тобто хвороба не підтверджується.

Крім того, що  поліс має опцію лікування особливо небезпечних інфекцій (в тому числі COVID-19) його перевагою також є й те, що в усі програми на сайті включена опція активного відпочинку. А це, наприклад, передбачає покриття дайвінгу з зануренням до 18 метрів, зимові види спорту (катання на лижах та сноуборді) та інші види активного відпочинку, якими часто користуються туристи: катання на квадроциклах, політ на парасейлі за катером, рафтинг 1-2 категорії складності, трекінг чи походи в гори до висоти 2500 метрів.

Програми

Три програми страхування: «Класична», «Оптимальна» та «Преміальна».

«Класична» програма містить 10 основних ризиків, серед яких: надання невідкладної швидкої допомоги, невідкладної стаціонарної та амбулаторної допомоги, оплата ліків, невідкладна стоматологічна допомога, транспортування застрахованої особи до найближчого медичного закладу, медична евакуація до України, репатріація тіла, оплата термінових повідомлень пов’язаних зі страховим випадком та надання невідкладної медичної допомоги у зв’язку зі захворюваннями, що пов’язані з особливо небезпечними інфекціями (в тому числі COVID-19).

«Оптимальна» програма додатково містить такі популярні серед туристів ризики як затримки рейсу та багажу, а також подовжене перебування та дострокове повернення, які зараз дуже актуальні в умовах невизначеності, пандемії та загрози захворіти.

«Преміальна» програма містить додатково до програми «Оптимальна» ще такі ризики, як надзвичайний приїзд третьої особи, оплата послуг адвоката при наявності судового позову до застрахованої особи, виплата при втраті особистих документів та організація доставки застрахованої особи до місця призначення при поломці авто.

Всі ці програми мають нульову франшизу та можуть бути придбанні віддалено, на сайті компанії.

На цей час вартість програм становить:

«Класична» – від 22 грн за добу перебування за кордоном

«Оптимальна» – від 24 грн за добу перебування за кордоном

«Преміальна» – від 25 грн за добу перебування за кордоном

Наприклад, вартість 7 денного полісу за програмою «Класична» на 20 липня становить орієнтовно 215 гривень.

Виключення

Купуючи туристичний поліс будь-якої компанії, дуже важливо уважно прочитати договір, а не просто, не дивлячись, натиснути на кнопку – це позбавить від багатьох розчарувань в майбутньому. Зверніть увагу на розділ «Виключення зі страхування» та уважно прочитайте саме наповнення ризиків, які входять в програму, чи немає там франшизи, інших прихованих виключень.

У більшості полісів є обмеження на покриття випадків, пов'язаних з лікуванням хронічних захворювань, зокрема онкології, діабету, гепатитів, туберкульозу і ряду інших системних захворювань. У списку винятків – вакцинація і різні профілактичні процедури, а також травми в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння.

Щодо покриття захворювання СOVID-19, то важливо також уважно читати умови страхування. Окремі страхові компанії на ринку, навіть заявляючи, що покривають лікування від цього захворювання, можуть залишати в договорі виключення епідемій та пандемій, що може викликати суперечності на етапі виплати.

Тож, якщо вже відпочивати, то краще забезпечити себе додатковим захистом – тим більше, усі країни зараз вимагають саме поліс, який включає покриття COVID-19.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися