Мінфін - Курси валют України

Встановити
30 липня 2020, 18:43

Ставки за депозитами скоро перестануть падати — банкіри

На думку банкірів, потенціал для подальшого зниження процентних ставок за депозитами у гривні практично вичерпаний. Дохідність вкладів у національній валюті зафіксується на рівні 10-11%, — вважають банкіри.

«На тлі девальвації курсу гривні по відношенню до долара США і враховуючи, що вона може посилитися, вклади в національній валюті стають менш привабливими. На сьогоднішній день ставки за депозитами і так знаходяться на мінімальному рівні. У банках, у яких процентні ставки в національній валюті нижче 10% річних, в липні, ймовірно, почнуться відтоки коштів», — прогнозує Микола Войтків, директор департаменту ризик — менеджменту Акордбанку.

Заступник голови правління Форвард Банку Андрій Прусов також вважає, що ставки за депозитами зафіксуються на поточному рівні 9%-11% річних у гривні. Максимальна дохідність вкладу залежатиме від суми, строку розміщення та програм лояльності банків.

«Подальше зниження ставок за гривневими вкладами малоймовірне у зв'язку з очікуваннями девальвації гривні, навіть при збереженні облікової ставки НБУ на рівні 6%», — переконаний він.

На думку Миколи Войткива, запасу для зниження ставок за валютними депозитами також вже не залишилося. Швидше за все, протягом найближчого місяця вони не будуть змінюватися.

Повний огляд ставок за депозитами в великих банках дивіться тут

Чому всі чекають на девальвацію 

Як писав «Мінфін», в держбюджеті-2020 уряд заклав курс 29,5 грн/$. Перед тим, як піти у відставку, ексголова НБУ Яків Смолій заявив, що його неодноразово намагались змусити «залити економіку грошима».

«На нарадах за участю народних депутатів, Кабміну, прем'єр-міністра та президента у бік НБУ неодноразово звучали пропозиції «залити економіку грошима», скасувати Базельські принципи, встановити такий курс, щоб експортерам було краще, поставити інфляцію 11% і курс 30 грн/$, тому що такі параметри закладені в бюджеті. Це все і змусило мене прийняти це рішення (про відставку)», — казав Смолій.

Читайте також: «Як жити, якщо бюджет порахований за курсом 30». Зеленський вважає, що підприємства закрились через «сильну» гривню

Ключові параметри макроекономічного прогнозу на 2020 рік

  • номінальний ВВП — 4 трлн гривень (раніше він оцінювався в 4,51 трлн грн);
  • зростання інфляції — 8,7%% (з 5,6%);
  • середньорічний курс — 29,5 грн/$ (з 27 грн/$);
  • середньомісячна зарплата — 11 тис. грн (з 12 тисяч);
  • рівень безробіття — 9,4% (з 8,1%).

Коментарі - 4

+
+63
sasok33
sasok33
31 липня 2020, 7:29
#
Конечно перестанут падать, сейчас за осень у людей закончаться 16-18% депо и тогда будет видна реальная картина как народ хочет ложить по 6-8%. Как бы ставки рост не возобновили.
+
+24
Wowww
Wowww
31 липня 2020, 8:30
#
В сентябре кончится депозит под 17,5% сниму, переведу в евро и больше никаких депозитов...(банк уже шлет СМС с щенячим восторгом рассказывая о пролонгации моего депозита под акционные, единственные в мире 8,9%)
Куда еще дальше падать ставкам по депозитам? Какой дурак понесет в банк гривну с такими колебаниями валюты?
+
+9
Toxa David
Toxa David
31 липня 2020, 8:30
#
Как перестанут падать? даешь ставку по депозиту -2%! при годовой инфляции 8%! вот тогда и понесут или вынесут.
+
0
Kuzyalik
Kuzyalik
3 серпня 2020, 18:45
#
Можно и под 6% ложить,но с отменой налога 19,5% . Почему еврейские олигархи не хотят отменять налоги для украинцев?
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися