Мінфін - Курси валют України

Встановити
15 липня 2020, 18:58

Apple виграла в суді ЄС справу про податки на 13 мільярдів євро

Американська Apple Inc. домоглася в суді скасування рішення ЄС про величезну доплату в бюджет Ірландії через її непрозору діяльність в країні в 2016 році. Мова йде про 13 млрд євро. Про це пише ЕП з посиланням на офіційне комюніке суду ЄС.

Apple, американська компанія, Ірландія, суд, ЄС, податки, офшори
фото: file.liga.net

Яке рішення ухвалив суд

Європейський суд сьогодні, 15 липня, скасував рішення Європейської комісії, прийняте в серпні 2016 року, про стягнення з Apple 13 млрд євро невиправданих податкових пільг на користь Ірландії за період з 2003 до 2014 року.

У рішенні судової інстанції зазначається: ЄК не змогла довести, що компанії було надано економічну перевагу. У суді вирішили, що ЄК помилково оголосила ніби Apple Sales International (ASI) і Apple Operations Europe (AOE) отримували державну допомогу в Ірландії.

Читайте також: Податок на Google по-українськи. Постраждають всі

Котирування акцій Apple ростуть на 1,9% в ході попередніх торгів 15 липня. За останній рік капіталізація компанії збільшилася більш ніж на 90%, у тому числі в поточному році — на третину.

Раніше повідомлялося

Справа проти Apple триває вже кілька років. Європейська влада підозрює американську компанію в укладанні сумнівних угод з податковою владою Ірландії, де розташована європейська штаб-квартира компанії.

Згідно з попередніми результатами розслідування Єврокомісії, Apple уклала незаконну угоду з податковими органами Ірландії, завдяки якій отримувала фінансову допомогу від влади країни. При цьому Apple платила податок в розмірі 1% доходів в Європі, а в деякі періоди — лише 0,005%.

Міністр фінансів Ірландії Паскаль Донохью заявив, що Apple скористалася незалежними правилами оподаткування. Ці правила відповідають ірландському і європейському законодавству. Ось чому в Ірландії наразі немає причин вимагати 13 млрд євро.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися