Мінфін - Курси валют України

Встановити
10 липня 2020, 11:50

Експерт розповів, навіщо інвесторам брати участь в IPO і скільки на цьому можна заробити

Інвестиції у акції, які вперше розміщуються на біржі вважаються високоризиковим напрямком. Проте часто такі вкладення приносять значний прибуток, а іноді можуть збільшити суму початкової інвестиції в кілька разів. Про це розповів директор Київського філіалу Фрідом Фінанс Україна Богдан Сидоренко під час ювілейного випуску вебінару «Інвестиції без кордонів і при будь-якому штормі».

IPO – це перший публічний продаж акцій, після якого вони торгуються на фондовому ринку. Компанії вдаються до цього кроку, коли хочуть залучити кошти. Після цього компанія з приватної перетворюється в публічну. Придбати її акції можуть усі, хто має доступ до біржі.

«Ніхто не відмовився б придбати акції Tesla за $17 або Facebook за $40, як вони коштували під час IPO», — зазначив Богдан Сидоренко. На його думку, серед нових компаній, які виходять на фондовий ринок, іноді можна знайти перлину. До таких «перлин» експерт відносить, наприклад, Zoom.

Фрідом Фінанс почала брати участь в IPO з 2012 року. Першою операцією була соцмережа Facebook. З того часу компанія прийняла участь у 110 IPO, з яких 70 виявилися прибутковими і показали хороші результати прибутковості.

Як вибрати компанію

Перш ніж брати участь в IPO, звертає увагу Богдан Сидоренко, потрібно перевірити, що це за бізнес, які його показники, хто топ-менеджери, яку потребу клієнтів закриває компанія.

«Купуючи такі акції, потрібно зрозуміти – ви готові через 5 років бути власником частини цього бізнесу. Якщо ви розумієте, чому у цього сектора є потенціал, значить ця інвестиція цікава для вас», — пояснює експерт

Які IPO пройшли в цьому році

У цьому році IPO проводили переважно технологічні та біотехнологічні компанії. На думку Богдан Сидоренко, в наступному році цей тренд буде продовжуватися.

Деякі з цих компаній показали значне зростання вартості. Наприклад, акції компанії Schrodinger, яка розробляє програмне забезпечення для хімічної промисловості, подорожчали на 412%.

Читайте також: Захід Уоррена Баффета: поховає нинішній криза стратегію біржового гуру

Також на 169% подорожчали акції 1life healthcare – компанії, яка займається наданням медичної допомоги і якій належить мережа клінік.

Коментарі - 3

+
0
AlexZag
AlexZag
10 липня 2020, 12:41
#
Ещё желательно указывать на какую сумму надо рассчитывать, когда собираешься участвовать в IPO
+
0
0xFF
0xFF
13 липня 2020, 12:57
#
2к доларів, якщо через Фрідом Фінанс
+
0
AlexZag
AlexZag
13 липня 2020, 13:54
#
Спасибо!
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися