Мінфін - Курси валют України

Встановити
6 липня 2020, 16:43

НБУ запустив реєстр небанківських фінустанов

Національний банк відкрив комплексну інформаційну систему, в яку завантажені реєстри фінустанов, прийняті від попереднього регулятора Нацкомфінпослуг. Про це повідомляє НБУ.

Що це означає

«У межах завершення приймання функцій регулювання ринку небанківських фінансових послуг Національний банк відкрив на офіційному вебсайті Комплексну інформаційну систему Національного банку України (КІС НБУ), в яку були завантажені реєстри фінансових установ, прийняті від попереднього регулятора Нацкомфінпослуг», — повідомляє НБУ.

Яка інформація в реєстрі

Реєстр дозволяє учасникам ринку та зовнішнім користувачам здійснювати розширений пошук інформації про фінансову установу у Державному реєстрі фінансових установ та інформації з Реєстру осіб, які не є фінансовими установами, але мають право надавати окремі фінансові послуги, в режимі онлайн.

Читайте також: Спліт в дії. Відсьогодні Нацбанк починає регулювати не лише банки

Водночас КІС НБУ дає змогу учасникам ринку подавати реєстраційні картки для внесення записів до Державного реєстру фінансових установ.

Відкривши КІС НБУ, Національний банк забезпечує рівень функціоналу з ведення реєстрів небанківських фінансових установ на рівні попереднього регулятора та готовий до його подальшого вдосконалення.

КІС НБУ розміщений на вебсайті НБУ за посиланням.

Доступи для авторизованих користувачів системи для роботи з Державним реєстром фінансових установ перенесено до нової системи Національного банку.

Читайте також: Спліт на старті. НБУ стане регулятором «небанків» за графіком, попри карантин

Варто відзначити, що КІС НБУ призначена лише для ведення реєстрів фінансових установ, а звітність учасників ринку подаватиметься через вебпортал НБУ.

Нагадаємо

1 липня Національний банк  отримав повноваження з регулювання діяльності небінківських фінустанов: страхових, лізингових, фінансових компаній, кредитних спілок і ломбардів у рамках закону про спліт, який передбачає розподіл функцій між Нацбанком і НКЦБФР та ліквідацію Нацкомфінпослуг.

Чому цей закон важливий

  • 12 вересня 2019 року ВР підтримала в цілому законопроєкт №1069-2 про так званий спліт. Це означає, що контроль над більшістю небанківських фінансових установ тепер перейде до Національного банку.

Читайте також: Чому потрібен СПЛІТ

  • Закон приводить регулювання та нагляд у небанківському фінансовому секторі у відповідність до міжнародних стандартів.
  • Ухвалення законодавства, важливого для забезпечення розвитку фінансових ринків, і зокрема закону про «спліт», є також одним із пунктів меморандуму співпраці з МВФ в рамках програми stand-by.

Коментарі - 1

+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
6 липня 2020, 17:21
#
З 2 березня розпочалось тестування Національним банком процесу подання звітності небанківськими фінансовими установами (НФУ), регулювання та нагляд за якими з 1 липня 2020 року перейде до НБУ від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг в межах проєкту «спліт».
Тестове подання звітності дозволить НФУ адаптуватися до формату подання даних, який використовується в НБУ, при цьому перелік звітних показників залишатиметься незмінним до кінця 2020 року.
Протягом тестового періоду (до 1 липня 2020 року) спеціальний ресурс Національного банку для подання звітності http://portal.bank.gov.ua/ (далі — вебпортал) буде функціонувати в режимі отримування, перевірки звітності, надання протоколів помилок. Тестова звітність буде подаватись за 4 квартал 2019 року. Термін подання тестової звітності не обмежений існуючими нормативно-правовими актами.

Незабаром на сторінках Національного банку у соціальних мережах та на сайті також буде розміщено відеоінструкцію про процедуру формування звітності.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися