Мінфін - Курси валют України

Встановити
8 травня 2020, 12:41

Спліт на старті. НБУ стане регулятором «небанків» за графіком, попри карантин

У Національному банку України повідомили, що, попри карантин, планують вчасно розширити межі свого регулювання на небанківські фінустанови відповідно до закону про «спліт». Про це повідомляє пресслужба НБУ.

У Національному банку України повідомили, що, попри карантин, планують вчасно розширити межі свого регулювання на небанківські фінустанови відповідно до закону про «спліт».
Фото: prm.ua

Що кажуть в НБУ

«Успішно та вчасно завершити перетворення НБУ на регулятора небанків не заважає навіть коронавірус. Хоча в країні карантин, процес нашої підготовки йде в повному обсязі та за графіком», — повідомили у Нацбанку.

Розширення повноважень Нацбанку відбувається відповідно до ухваленого Радою закону про «спліт», у межах якого в Україні ліквідують регулятора ринку небанківських фінансових установ — Нацкомфінпослуг, а його повноваження розподіляють між НБУ та Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Читайте такожЧистки на небанківському ринку не буде — НБУ

Коли НБУ стане регулятором небанківського ринку

Відповідно до цього закону, з 1 липня 2020 року Нацбанк почне регулювати не лише банки, а й страхові компанії, кредитні спілки, ломбарди та інші фінансові установи, крім недержавних пенсійних фондів.

Читайте також: «Спліт»: Що НБУ обіцяє небанківським фінустановам

Нагадаємо

  • 12 вересня 2019 року Рада ухвалила закон про «спліт». Тоді за нього проголосувало 296 депутатів. 16 жовтня цей закон підписав президент.

Читайте також: НБУ поки не дозволить небанківським фінустановам залучати кошти вкладників

  • Модель нового регулювання ринку факторингу Нацбанк презентував 4 травня під час обговорення з фінкомпаніями «Білої книги» і опублікував у документі «Майбутнє регулювання небанківського мікрокредитування».
  • Згідно з ним НБУ планує дозволити фінкомпаніям додатково залучати кошти афілійованих осіб і кошти на умовах субборгу. Також компанії можуть випускати акції й корпоративні облігації з їх публічним розміщенням.

Коментарі - 2

+
0
Alexey Prihodko
Alexey Prihodko
8 травня 2020, 13:00
#
Что случилось с НБУ? Почему он начал хорошо работать?)
+
0
Все буде Україна
Все буде Україна
8 травня 2020, 13:36
#
Так у нас же Смолий президент:-)
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися