Мінфін - Курси валют України

Встановити
27 червня 2020, 9:23

Три віхідних: що буде з курсом долара в обмінниках

За період з 22-го по 26 червня курс долара на міжбанку особливо не змінився. Безготівковий долар стартував у понеділок з 26,69 / 26,72 гривень. На кінець тижня він зупинився на позначці 26,695 / 26,715 гривень, а на готівковому ринку всі ці дні він «протоптався» у межах коридору 26,55-26,85.

Незважаючи на активні розпродажі валюти Нафтогазу, курс практично залишився на тому ж самому місці. Причини — викуп надлишку пропозиції долара Нацбанком (у понеділок і вівторок), а також нерезидентами і місцевими компаніями.

Іноземці в ці дні не були оригінальні та купували валюту через Сітібанк, а Нафтогаз продавався через держбанки (основні обсяги — через Укргазбанк).

Саме розпродажі держкомпанією долара у понеділок та вівторок дозволили регулятору непогано поповнити резерви. За 22-26 червня НБУ придбав $424,5 млн, поступово знизивши свої цінники з 26,68 до 26,59 гривень. Всю валюту НБУ купував через Matching за єдиним курсом.

Особливого тиску на курс гривні на міжбанку не було. Спочатку надлишок пропозиції купував Нацбанк, а потім свої потреби без великої напруги закрили  нерезиденти і великі імпортери.

Читайте також: Долар чи єна: в якій валюті перечекати кризу

НБУ в цей раз не перегнув з обсягами купівлі долара на торгах. Саме цим і пояснюється відносно спокійне завершення тижня, незважаючи на перерахування клієнтам відшкодувань ПДВ та купівлі валюти іноземцями, що виходять з українських облігацій.

Готівковий ринок продовжував орієнтуватися на два основних маркера:

1) поведінка міжбанку;

2) реальний попит і пропозиція по готівковій валюті у своєму регіоні.

Відносна стабільність міжбанку в кінці тижня дозволить і готівковому ринку також не особливо побоюватися курсових ризиків у всі три дні вихідних. Обмінники будуть працювати у форматі «з обороту» з досить низьким рівнем спреду.

Лише у понеділок, 29 червня (неробочий день в Україні, але робочий в США і ЄС) — власники обмінників відкоригують цінники по євровалюті щодо гривні. Вони будуть діяти залежно від ситуації по парі євро/долар на міжнародних ринках і своїх котирувань по парі долар/гривня.

Дивіться також: Чи можливий крах долара, і що буде з курсом (відео)

«Мінфін» не бачить особливих ризиків на готівковому ринку в ці три вихідних дня. Більш того — в зв'язку з традиційним зростанням обсягів здачі валюти населенням в період свят, частина обмінників буде намагатися зменшити курс прийому валюти у громадян, залишаючи при цьому курс продажу на рівні п'ятничного міжбанку або навіть трохи вище.

Курс валют на 27-29 червня

Котирування готівкового долара будуть у межах коридору: прийом 26,60- 26,67 гривень, продаж 26,68 — 26,80. Спред по долару складе від 8 до 20 копійок. Частина пунктів обміну валют в залежності від своїх індивідуальних завдань — може ще скорегувати розраховані «Мінфіном» курси на плюс-мінус 2-5 копійок.

Котирування євро. Особливих планових новин, здатних істотно вплинути на співвідношення пари євро / долар увечері в п'ятницю 26 червня і у понеділок 29 червня фінансисти не очікують. Тому власники обмінників на суботу та неділю закладуть крос-курс євро / долар у межах рівнів від 1,12 до 1,1220 долара за євро.

А у вихідний в Україні понеділок (але робочий в США та ЄС) — лише скорегують свої цінники по євро залежно від поведінки пари євро / долар на міжнародних майданчиках.

Сюрпризів по євровалюті у понеділок «Мінфін» також не очікує і за нашими розрахунками, курс готівкового євро в обмінниках 27-29 червня буде у межах коридору: прийом 29,79 — 29,87 гривень і продаж 29,93- 30,07 гривень при спреді від 14 до 25 копійок.

Можлива ще невелика корекція до наших котирувань (максимум у межах плюс-мінус до 3 -6 копійок на євро) в залежності від індивідуальних завдань того чи іншого пункту обміну валют у своєму регіоні, наявності у них вільної гривні та готівкового євро, а також рівень конкуренції і «жвавості» розташування точки обміну.

Котирування російського рубля. За розрахунками «Мінфіну» в обмінниках 27-29 червня прийом рубля буде перебувати у межах 0,365-0,375 гривень, а продаж 0,377 — 0,386.

Коментарі - 4

+
+2
Патріот України
Патріот України
27 червня 2020, 22:22
#
Три вихідних: що буде з курсом долара в обмінниках? Буде те, що сайт Мінфін і написав нижче в статті. Шкода, не можна ставити + за статті.
+
0
Pens
Pens
27 червня 2020, 23:44
#
Кто бы знал, как я жду выходных, чтобы прочитать этот прогноз! Боюсь даже представить что случится, если в какую-нибудь пятницу/субботу его не будет… :)
+
+5
Патріот України
Патріот України
28 червня 2020, 10:57
#
Розслабтесь - літо, класна погода, все буде добре.
+
0
motoruller
motoruller
29 червня 2020, 15:48
#
Аналитики опять обещают ревал. На чем? Нефтегаз слился. Покупайте доллар пока не поздно
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися