Мінфін - Курси валют України

Встановити
24 червня 2020, 14:30

Рада ухвалила закон про деривативи, який підтримував ЄБРР. Чому це добре (думка)

Верховна Рада ухвалила пакет законів, які створюють законодавчу і нормативно-правову базу для використання деривативів — фінансових інструментів, які допомагають хеджувати ризики, пов'язані із змінами цін, процентних ставок або валютних курсів. У ЄБРР позитивно оцінили цей закон

Верховна Рада ухвалила пакет законів, які створюють законодавчу і нормативно-правову базу для використання деривативів — фінансових інструментів, які допомагають хеджувати ризики, пов'язані із змінами цін, процентних ставок або валютних курсів.
Фото: epravda.com.ua

Що змінює цей закон

У Європейському банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) вважають, що виробники і споживачі відчують позитивні наслідки цього закону.

Наприклад, запуск таких деривативів, як свопи, дозволить українським суб'єктам господарювання, у тому числі банкам, сільськогосподарським і виробничим компаніям, хеджувати свої валютні ризики.

ЄБРР тісно співпрацював з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку України в розробці нового законодавства.

Читайте також: НКЦПФР змінить правила торгівлі цінними паперами

Новий закон, який відповідає законодавству ЄС, дає можливість проводити транзакції з деривативами в примусовому порядку та вводить такі концепції, як неттінг і неттінг при закритті, а також містить положення про фінансову заставу. Деривативи також допомагають у встановленні цін та управління ризиками.

Закон дозволить компаніям безпечно і ефективно хеджувати їх ризики, що, в свою чергу, буде сприяти розвитку гривневого ринку.

Що експерти кажуть про закон

«Новий закон сприятиме створенню ринку деривативів в Україні. Ми з нетерпінням будемо чекати можливості попрацювати разом з НКЦПФР над іншими ініціативами щодо розвитку ринку капіталу. Це великий крок вперед, завдяки якому Україна стане більш помітною і привабливою для інвесторів », — заявив керуючий директор ЄБРР у країнах Східної Європи та Кавказу Маттео Патроні.

Голова НКЦПФР Тимур Хромаєв додав: «Ми дуже вдячні ЄБРР за те, що він досвідом і знаннями допоміг нам у розробці цього важливого пакета законодавства. Ми зробили великий крок вперед у створенні умов для переходу нашої економіки до більш просунутого етапу розвитку ».

Нагадаємо

  • Нещодавно ЄБРР підписав з Національним банком України (НБУ) угоду про своп розміром $500 млн. для забезпечення надійного доступу до гривневої ліквідності і надання кредитів у місцевій валюті новим та наявним клієнтам.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися