Мінфін - Курси валют України

Встановити
12 червня 2020, 13:15

Як Tesla стала найдорожчим автовиробником у світі

Після стрибка цін на акції Tesla компанія стала найдорожчим автовиробником в світі, обійшовши за капіталізацією Toyota. Загалом за рік вартість Tesla зросла в 5 разів.

У чому причина такого зростання і чи варто зараз купувати акції компанії, у колонці для Investing.com розповів трейдер Харіс Анвер. «Мінфін» наводить скорочену версію публікації.

Нові вершини

Створюється враження, що ралі Tesla не можна зупинити. Кожен відкат віщує ще більш сильний рух акцій виробника електромобілів до нових вершин.

Свіжий приклад: 1 травня генеральний директор Ілон Маск написав у Twitter, що вважає вартість акцій Tesla занадто високою. З того часу ринкова капіталізація компанії підскочила ще на 29%. З початку року папери компанії злетіли на неймовірні 140%.

У середу акції взяли чергову висоту, додавши 9% до позначки $1025,05. Папери компанії вперше подолали позначку $1000.

При цьому ралі не зупинилося навіть під натиском пандемії, яка призвела до падіння попиту на автомобілі та змусила компанію тимчасово закрити ряд складальних виробництв. Але інвестори Tesla дивляться в майбутнє. COVID-19 рано чи пізно буде переможений, і Tesla (як лідер на ринку електромобілів) стане одним з головних бенефіціарів цього сектора на тлі відновлення економічної активності.

Китай забезпечив зростання

Спостерігаються явні ознаки того, що Tesla змогла оговтатися від ряду помилок 2019 року. Компанія публікує сильні квартальні результати і випереджає прогнози за числом проданих електромобілів навіть на тлі пандемії коронавірусу.

Недавнє зростання акцій Tesla було викликано новинами про зростання продажів автомобілів на китайському ринку в минулому місяці (вперше майже за рік). За даними Китайської асоціації виробників легкових автомобілів, моделі Tesla виявилися найбільш продаваними електромобілями, всього було продано більше 11 тис. автомобілів компанії. Загалом продажі Tesla в Китаї після квітневого спаду (спровокованого тиском з боку COVID на споживачів і корпоративний сектор країни) зросли на 205%.

Нові технології

Позитивний фон дозволяє ряду аналітиків припустити, що у акцій Tesla ще є простір для подальшого зростання. Експерти Wedbush (які підвищили цільовий рівень Tesla з $800 до $1000) зазначили, що основним драйвером зростання капіталізації, як і раніше, залишається величезний китайський ринок, який демонструє явні ознаки стрибка попиту:

«Ми вважаємо, що влітку темпи зростання попиту на Model 3 в Китаї перевищать очікування, країни Європи та США послаблять заходи карантину, а на ринку з'являться якісно нові батареї (які можуть бути представлені на заході Tesla Investor Battery Day, що попередньо намічений на кінець червня). Таким чином, у акцій Tesla залишається потенціал подальшого зростання».

При цьому таргет «оптимістичного сценарію» Wedbush зріс з $1350 до $1500 за акцію.

Читайте також: Чому рішення ФРС послабило долар

Згідно Bloomberg, китайська Contemporary Amperex Technology Co Ltd, яка постачає акумуляторні батареї для електромобілів Tesla і Volkswagen, розробила нові акумулятори, розраховані на сумарний пробіг 1,24 млн миль (близько 2 млн кілометрів) або 16 років служби.

Чи варто купувати акції?

Інвестори, які не володіють акціями Tesla і не стежили за долею компанії, можуть задатися питанням: чи не занадто пізно входити на ринок після такого потужного ралі? Однозначної відповіді на це питання немає.

На Уолл-стріт досі немає єдиної думки щодо компанії. З 23 аналітиків, які займаються аналізом Tesla, 8 рекомендують «купувати», а ще 8 зберігають нейтральну позицію. Решта 7 експертів рекомендують продавати акції з 12-місячним таргетом у $633.

«Бики» Tesla штовхають ринок вгору на тлі поліпшення фундаментальної картини, зростання продажу та перспектив зростання на ринку Китаю. Але деякі консалтингові компанії попереджають, що неймовірне ралі останнього часу багато в чому зумовлене емоціями, а не тільки економічним обґрунтуванням.

Читайте також: Хто найбільше заробив під час карантину

Головний інвестиційний стратег Bank of America Майкл Хартнетт охарактеризував ралі Tesla як приклад «ірраціонального оптимізму», натхненного безпрецедентним потоком дешевих грошей з боку центральних банків.

Коментарі - 5

+
0
bonv
bonv
12 червня 2020, 14:43
#
Чи варто купувати акції?  Однозначної відповіді на це питання немає. Інвестор вкладає - інвестор і відповідає за своє рішення.
+
+85
36619677
36619677
12 червня 2020, 16:17
#
Як високо акції взлетіли так і низько можуть впасти.
+
+15
Igor310776
Igor310776
14 червня 2020, 20:59
#
Покупать акции за тыщу баксов при номинале в 1 цент? Здравый смысл сдесь не работает
+
0
Юрий Новокрещенов
Юрий Новокрещенов
15 червня 2020, 11:45
#
И здесь...
+
0
Tisha ™
Tisha ™
14 червня 2020, 22:01
#
Несколько секретов успеха Илона Маска — https://minfin.com.ua/blogs/55956947/144293/
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися