Мінфін - Курси валют України

Встановити
4 червня 2020, 12:42

Американська Freedom Holding купує 20% Української біржі

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку дозволила американській компанії Freedom Holding Corp придбати акції Української біржі. Про це йдеться в повідомленні біржі в фейсбуці.

«Згідно з повідомленням НКЦПФР рішенням від 3 червня 2020 року було погоджено придбання компанією Freedom Holding CORP. (США) істотної частини акцій професійного учасника фондового ринку Української біржі. Freedom Holding Corp. є материнською компанією ТОВ «Фрідом Фінанс Україна», професійного учасника ринку цінних паперів», — йдеться в повідомленні.

«Входження в капітал біржі іноземного акціонера у нинішній ситуації є дуже позитивним сигналом для фондового ринку країни», -  заявив голова правління Української біржі Артемій Єршов в фейсбуці.

«Це говорить про те, що не тільки місцеві гравці, але і системні міжнародні інвестори бачать хороший потенціал у цьому сегменті ринку і вірять в швидке відновлення української економіки», — сказав він.

Нагадаємо

Українська біржа

Українська біржа заснована 15 травня 2008 року провідними учасниками українського ринку цінних паперів спільно з російською фондовою біржою РТС. УБ першою запустила ринок заявок, інтернет-трейдинг, ринок РЕПО, розрахунки через центрального контрагента й строковий ринок.

Фондовий майданчик з 18 липня 2018 року призупинив торгівлю всіма цінними паперами в режимі безадресних заявок. Відповідне рішення обумовлено включенням Московської біржі до санкційного списку. Санкції передбачають заборону українським компаніям використовувати у своїй діяльності програмне забезпечення Московської біржі, на базі якого було побудовано програмне забезпечення УБ.

На початку 2018 року компанія Український біржовий холдинг вийшла зі складу акціонерів Української біржі, продавши 8,6% акцій. Тоді ж компанія з управління активами  Універ Менеджмент придбала 7,3% акцій. Крім того, 20,8% акцій УБ належить інвестгрупі Dragon Capital.

В реєстрі юросіб і фізосіб-підприємців зазначається, що в Української біржі відсутній кінцевий бенефіціар.

Freedom Holding Corp

До складу холдингу Freedom Holding Corp також входять російський брокер і банк Фрідом Фінанс, казахстанський брокер Фрідом Фінанс, Freedom Finance Cyprus Limited, Freedom Finance Germany TT GmbH., Фрідом Фінанс Узбекистан.

Станом на кінець вересня 2019 року власний капітал холдингу оцінювався в $125 млн, активи — $429 млн, клієнтські активи — $1,3 млрд. 

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися