Мінфін - Курси валют України

Встановити
1 червня 2020, 11:34

Доля гривні: «холодне» літо не залишає останнього шансу

Українці, які звикли до сезонності гривні, в минулому році були дуже здивовані – завдяки масованим покупкам нерезидентами ОВДП, гривня продовжила свою ревальвацію до нового року, фактично дійшовши до позначки в 23 гривні за долар.

Цього року традиційне весняне зміцнення гривні обірвала пандемія COVID-19, хоча гривня і виявилася стійкою на тлі економічної драми, що розгорталася. Все це стало можливим, завдяки ситуації з економікою, яка зустріла кризу в набагато кращому стані, ніж у 2008-му і 2014 роках, а також плаваючому курсу вітчизняної валюти.

На порозі літа і поступового ослаблення карантину в Україні, гривня зустрічає літо близько рівня 27,00, який за сьогоднішніми мірками вважається оптимальним варіантом. Але про все по порядку.

Зрозуміло, що ажіотажного попиту на наш держборг в цьому році не передбачається. Але не варто відкидати деяке посилення української валюти до середини літа на тлі запуску економіки, а також збільшення внутрішнього туризму. Пошарпані карантином українські кишені й кордони інших країн, що повільно відкриваються, на порядок знизять відсоток тих людей (по відношенню до минулих років), хто відправиться в цьому році витрачати свої кревні на закордонних курортах. Така реальність, але навіть кількість безробітних, що збільшилася, які також почали відкривати свої валютні «матрацні» кубушки для обслуговування поточних витрат, піділлють своїми «вічнозеленими» масла у гривневий вогонь.

Між іншим, позитивним фактором на користь зміцнення гривні, на початку літа, є очікування майбутнього схвалення кредиту від МФВ на 5 мільярдів доларів, терміном на 18 місяців. Перший транш, після позитивного рішення на засіданні ради директорів Фонду, складе 1,9 мільярда доларів і повинен прибути в Україну вже наступного дня, 6 червня.

Враховуючи вищеперелічені фактори, досягнення позначки в 26 гривень за долар до середини літа – реальний, але мінімальний варіант цього відпускного сезону. Хоча до кінця літа, реально можемо побачити і зростання долара, враховуючи опалювальний сезон, що наближається, коли потрібно закуповувати енергоносії, та балансування бюджету, для виконання якого котирування можуть перескочити і «психологічну» позначку в 27 гривень за долар і оформитися в районі 27.50-27.70. Причому, НБУ днями заявив про те, що може знизити облікову ставку нижче прогнозованих 7% в цілях стимулювання української економіки, а це може стати додатковим поштовхом до помірної девальвації української гривні.

З великою часткою впевненості можна сказати одне — не варто українським громадянам розраховувати на зміцнення гривні до торішніх значень.На тлі прогнозів падіння українського ВВП на 7,7% (МФВ), уряд Дениса Шмигаля явно не буде повторювати досягнень попереднього Кабінету Міністрів щодо зміцнення гривні до 23 гривень за долар і нижче, справедливо і обґрунтовано вважаючи, що в цьому зараз немає особливої ​​необхідності. Сподобатися виборцям — улюблена гра будь-якої української влади, але на іншій чаші ваг — економіка, для якої екстремально високі курси гривні, що може спостерігатися, можуть тільки нашкодити.

Тому, поступове зниження гривні з кінця літа і аж до Нового року — цілком логічний і закономірний сценарій в поточній фінансовій ситуації. І таку поведінку української валюти ми спостерігали впродовж останніх років, за винятком 2019 року, що цілком вписувалося в економічні реалії нашої країни.

Олег Свиргун, аналітик брокерської компанії Tickmill

Коментарі - 1

+
+32
37198534
37198534
1 червня 2020, 12:12
#
Олег Свиргун, вичитуйте свої статті, їх важко читати. Особливо зверніть увагу на розділові знаки.

завдяки станом економіки
Пошарпані карантином українські кишені й повільно відкриваються кордони інших країн, на порядок знизити відсоток
враховуючи наближається опалювальний сезон
уряд Дениса Шмигаль
Сподобається виборцям — улюблена гра
може спостерігатися екстремально високі курси
сценарій в поточної фінансової ситуації
поведінка української валюти ми спостерігали

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися