Мінфін - Курси валют України

Встановити
23 травня 2020, 12:12

Як буде відновлюватися авіація: прогнози асоціації

Пасажирооборот авіації в світі може впасти в 2021 році на 24%-34% у порівнянні з докризовим 2019 роком в залежності від того, як будуть зніматися обмеження на польоти. Про це йдеться в розроблених Міжнародною асоціацією повітряного транспорту (IATA) сценаріях відновлення галузі, пише avianews.com.

Пасажирооборот авіації в світі може впасти в 2021 році на 24%-34% у порівнянні з докризовим 2019 роком в залежності від того, як будуть зніматися обмеження на польоти.
Фото: glavcom.ua

Сценарії відновлення

Базовий сценарій буде реалізований, якщо до третього кварталу 2020 року країни повністю відкриють внутрішні ринки на тлі повільного поетапного відновлення міжнародних рейсів. При цьому показник 2019 року авіаперевізники зможуть подолати не раніше 2023 року.

В цьому прогнозі IATA очікує початок сильного підйому економіки наприкінці 2020 року, однак навіть у 2025 році авіація буде відставати на 10% від тих показників, які спочатку передбачалися без урахування кризи.

Песимістичний сценарій передбачає більш повільне відновлення польотів і зняття обмежень з продовженням карантинних заходів на третій квартал 2020 року через можливу другу хвилю поширення COVID-19. У такому разі пасажирооборот у 2021 році виявиться на 34% менше, ніж у 2019 році.

Читайте також: «Коронакриза». Wizz Air скорочує персонал на 19% і знижує зарплати

«Значна підтримка від урядів разом з вливаннями ліквідності від центробанків прискорять відновлення економіки після того, як пандемія опиниться під контролем. Але для відновлення довіри пасажирів буде потрібно більше часу. І навіть після цього мандрівники швидше за все будуть ретельно стежити за витратами на поїздки, вважаючи за краще залишатися ближче до дому», — прокоментував ситуацію глава IATA Олександр де Жюньяк.

Проведене організацією в квітні опитування пасажирів показало, що 40% респондентів готові повернутися до польотів тільки через півроку і більше, після того, як пандемія буде взята під контроль.

При цьому 69% мандрівників назвали стабілізацію особистого фінансового стану як умову для відновлення подорожей.

Збитки авіакомпаній

За оцінками Airports Council International Europe, європейської асоціації аеропортів, загальні збитки від епідемії коронавірусу складуть 14 млрд євро.

На початку березня IATA оновила прогноз фінансових втрат світових авіакомпаній в 2020 році у зв'язку з поширенням коронавірусу COVID-19.

Асоціація погіршила свій лютневий прогноз, оцінивши сумарні збитки авіакомпаній, у разі подальшого поширення вірусу до $113 млрд проти $29,3 млрд в лютому.

В IATA відзначають, що з моменту початку спалаху ціни на акції авіакомпаній впали майже на 25% — це приблизно на 21 процентний пункт більше, ніж зниження, яке спостерігалося під час епідемії SARS 2003 року.

Стежте за цікавими та ексклюзивними матеріалами про вплив пандемії на економіку в телеграм-каналі «Економіка та коронавірус».

Коментарі - 1

+
0
mary27
mary27
23 травня 2020, 14:03
#
Медленно и мучительно.
А спасение авиакомпаний глсударствами будет по ошибочности сравнимо со спасением ''АИГ'' в 2008.
Деньги проще сжечь.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися