Мінфін - Курси валют України

Встановити
22 травня 2020, 13:49

60% бізнесів потрібно не менше року, щоб «піднятися» після карантину (опитування ЄБА)

Щоб досягти докарантинного рівня розвитку 20% опитаних компаній знадобиться шість місяців, а 39% — близько року. Про це свідчать результати опитування, проведеного Європейською Бізнес Асоціацією.

Щоб досягти докарантинного рівня розвитку 20% опитаних компаній знадобиться шість місяців, а 39% — близько року.
Фото: hightech.fm

Як планують відновлювати роботу

«Більшість з опитаних компаній готові відновити офлайн-роботу або повернутися в офіс вже найближчим часом — 35% в травні і 34% у червні.

16% опитаних повідомили, що вже відновили роботу або ж зовсім не припиняли її на період карантину у зв'язку з особливостями діяльності компанії. Ще 15% не планують поки повернення в офіс або ще не визначилися з остаточною датою», — йдеться в результатах дослідження.

Читайте також: 5 етапів. Кабмін представив план виходу з карантину

Щодо організації роботи в офісі, 42% компаній планують вводити гнучкий або позмінний графік роботи, ще 13% будуть рекомендувати своїм працівникам продовжувати роботу з дому.

До поетапного виходу на роботу, починаючи з 25% працівників в офісі з можливим збільшенням до 50%, готуються 20% компаній. Ще 17% підприємств готові до виходу 50% працівників з перших тижнів з можливим розширенням до 75%.

Читайте також: Від карантину найбільше постраждає малий бізнес — соціолог

62% директорів компаній повідомили, що розглядають варіант повної або часткової зміни режиму роботи на віддалену на постійній основі. Більшість з них готові дозволити до 50% персоналу працювати віддалено.

Що говорять про зарплату

62% респондентів повідомили, що їм вдалося зберегти заробітну плату працівникам у незмінному вигляді.

При цьому скорочення заробітної плати торкнулося 23% компаній, а 7% збільшили заробітну плату для деяких категорій працівників. Ще в 3% випадків деякі категорії працівників пішли у неоплачувану відпустку.

Читайте також: Які бізнеси найбільше постраждали від карантину

Зберегти персонал компанії в незмінному складі вдалося 82% бізнесів, а 8% навіть зараз шукають нових працівників. Відповідно, 11% компаній були змушені скоротити свій штат.

Читайте також: Які бізнеси найбільше постраждали від карантину

«Якщо говорити про фінансові результати двох місяців карантину, то більшість бізнесів повідомляють про втрати. Так, 36% опитаних отримали до 20% втрат від доходів, ще 28% — на рівні 20-50%, і 18% — 50-75% втрат від доходів. Тільки 11% повідомили, що жодних змін не відбулося, а 3% не змогли збільшити дохід до 20%», — наголосили в Асоціації.

За скільки відновляться компанії

Щоб досягти докарантинного рівня розвитку, на думку 20% підприємців, знадобиться шість місяців, а для 39% — близько року. Ще 17% знадобиться два роки, а 7% — більше двох років. Ще 10% не можуть спрогнозувати необхідний час на відновлення, а 4% не втратили темпи розвитку за час карантину.

Опитування проводилося в період з 12 по 21 травня 2020 року. У ньому взяли участь 105 учасників — керівників членських компаній Європейської Бізнес Асоціації.

Нагадаємо

  • Кабінет міністрів вирішив пом'якшити карантинні обмеження з 22 травня, але з продовженням адаптивного карантину до 22 червня.
  • З 22 травня запускають громадський транспорт, роботу дитячих садків. З 25 травня повинні запустити метрополітен.

Коментарі - 1

+
0
bonv
bonv
22 травня 2020, 14:04
#
Оптимістично..
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися