Мінфін - Курси валют України

Встановити
21 травня 2020, 17:07

АМКУ взявся за авіакомпанії. У разі порушень погрожує штрафами

Антимонопольний комітет попереджає авіаперевізників про відповідальність за продаж квитків на міжнародні рейси, які можуть не відбутися через продовження карантину, і про замовчування інформації про повернення коштів. Про це повідомляє пресслужба АМКУ.

АМКУ попереджає

«Така інформація може ввести в оману споживачів, оскільки може бути сприйнята як гарантоване відновлення регулярного авіасполучення між Україною та іншими країнами, що не відповідає дійсності», — йдеться в повідомленні.

За інформацією АМКУ, авіаперевізники вже заявляють про можливість купити квитки до 23 травня.

Крім цього, в АМКУ відзначають, що на деяких сайтах авіакомпаній через скасований рейс пропонують тільки заміну бронювання або обмін квитка на промокод.

При цьому відсутня опція грошового відшкодування вартості квитка, що свідчить про надання неповної інформації.

Читайте також: Лоукостер Ryanair хоче відновити 40% рейсів з липня

Рекомендації авіакомпаніям

Утриматися від поширення неповної інформації про продаж квитків з 23 травня і регулярного авіасполучення між Україною та іншими країнами до офіційного підтвердження компетентними органами обох країн.

Надавати споживачеві авіапослуги повну та актуальну інформацію про неможливість здійснення регулярного рейсу, у випадку якщо авіасполучення між Україною та іншими країнами не буде відкрито.

Надавати повні і доступні відомості про всі варіанти обслуговування, передбачені авіаційними правилами, зокрема інформувати на сайті про відшкодування вартості авіаквитків у зв'язку зі скасуванням рейсів.

Хто вводить в оману

Wizz Аіг — відкрила бронювання квитків на рейси з Києва, Запоріжжя, Львова, Одеси і Харкова з 23 травня 2020 року.

«Міжнародні авіалінії України» — з 23 травня 2020 пропонували забронювати квитки на значну кількість рейсів. Згідно з онлайн-таблом компанії були заплановані як міжнародні, так і внутрішні рейси.

Читайте також: МАУ закрила продаж квитків на міжнародні рейси до 1 липня

Czech Airlines — повідомила на своєму сайті про те, що з 24 травня 2020 відновить рейси до Києва (7 рейсів на тиждень), а з 25 травня 2020 — в Одесу (3 рейси на тиждень).

Lufthansa — планувала частково відновити перевезення з України з 1 червня. Можна було забронювати квитки на рейси з Києва в Берлін і Франкфурт.

Ryanair — пропонувала на червень бронювання лише до Німеччини та Литви.

Swiss — планувала відкрити регулярні авіарейси з Цюріха до Києва з 21 червня 2020 року.

Ці і ще шість авіакомпаній повинні повідомити АМКУ про результати розгляду рекомендацій у 10-денний термін з дня їх отримання.

В АМКУ нагадують, що порушення закону тягне на штраф у розмірі до 5% доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за останній звітний рік, що передував року, в якому накладається штраф.

З якою кредиткою краще їхати за кордон

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися