Мінфін - Курси валют України

Встановити
18 травня 2020, 12:00

Глава ФРС США: Поступове відновлення може початися в другій половині цього року

Економіка США повністю відновиться після негативного впливу поширення коронавірусу при наявності вакцини. Про це заявив голова ради керуючих Федеральної резервної системи (ФРС) Джером Пауелл в інтерв'ю телекомпанії CBC.

Падіння ВВП

Глава ФРС не виключає серйозного спаду ВВП у другому кварталі.

«Цифри будуть дуже великими. Важко сказати точно, я б не хотів робити припущень. Це цілком може бути в районі 20 або 30 відсотків», — сказав Пауелл про можливі параметри зниження ВВП.

При цьому, на думку глави ФРС, нинішню ситуацію не варто називати Другою Великою депресією.

«Є деякі дуже фундаментальні відмінності. По-перше, причина — у нас була дуже здорова економіка два місяці тому. Це зовнішня подія, по суті це стихійне лихо. У 1920-х роках, коли стався крах і все таке, фінансова система провалилася. Тут наша фінансова система сильна і здатна витримати це», — сказав він.

Читайте також: ФРС США знизила ключову ставку майже до нуля

«Це буде дуже різкий спад, але цей спад має бути набагато коротшим ніж той, що у вас асоціюється з 1930-ми роками», — переконаний Пауелл.

Безробіття

Глава ФРС очікує «великого зростання» безробіття. З середини березня понад 36 млн жителів Сполучених Штатів подали заяви на отримання допомоги по безробіттю.

«Рівень безробіття в Сполучених Штатах у другому кварталі поточного року у зв'язку з наслідками пандемії нового коронавірусу може досягти 20-25%.», — зазначив він.

Відновлення економіки

Для повного відновлення необхідна повна впевненість" населення, що, можливо, зажадає очікування вакцини проти збудника COVID-19.

Цей процес може зайняти деякий час" і «розтягнутися до кінця наступного року», вважає Пауелл.

При цьому поступове відновлення може проходити вже в другому півріччі 2020-го при відсутності другої хвилі коронавірусу, припустив він.

«Я думаю, що протягом наступних кількох місяців ви побачите, як почнеться відновлення — у міру того, як компанії знову відкриваються і люди повертаються до роботи. Нам важливо уникнути другої хвилі вірусу в цей період часу. Якщо нам це вдасться, економіка зможе продовжити відновлюватися. Ми побачимо, як ВВП повертається до зростання після дуже низьких показників в цьому кварталі. Ми побачимо, як знизиться безробіття», — зазначив Пауелл.

Передісторія

У середині березня Федеральна резервна система США знизила базову ставку відразу на один процентний пункт, встановивши новий поріг на рівні 0 — 0,25 відсотка.

Рішення було обумовлено протидією негативному впливу пандемії на світову економіку.

ВВП США в I кварталі 2020 року вперше за шість років скоротився на 4,8% в річному вирахуванні у зв'язку з ситуацією навколо пандемії.

Коментарі

Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися