Мінфін - Курси валют України

Встановити
13 травня 2020, 14:32

Економіка України повернеться до зростання наприкінці 3 кварталу — ЄБРР

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) прогнозує швидке відновлення української економіки в 2021 році на 5% після спаду у цьому році на 4,5%. Економіка повернеться до зростання орієнтовно наприкінці 3 кварталу. Такий прогноз банк опублікував у регіональному звіті, передає Інтерфакс-Україна.

Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР) прогнозує швидке відновлення української економіки в 2021 році на 5% після спаду у цьому році на 4,5%.
Фото: delo.ua

Прогноз ЄБРР

«Наш базовий сценарій передбачає поступове послаблення заходів щодо стримування і повернення до нормального життя у другій половині року, з деяким стійким негативним впливом на сукупний попит, зокрема в секторах послуг — як туризм та готельний бізнес», — заявив регіональний економіст ЄБРР і ексглава Центробанку Македонії Дімітар Богов.

Нагадаємо, що в листопаді 2019 року банк прогнозував зростання української економіки цього року на 3,5%.

Читайте також: ВВП України за перший квартал скоротився на 1,2%

За прогнозом ЄБРР, економіка України повернеться до зростання в кінці третього кварталу 2020 року. Проте спиратися на ці очікування складно через невизначеність.

«Якщо соціальне дистанціювання буде підтримуватися довше, ніж передбачалося, рецесія може бути набагато глибшою, і знадобляться роки, щоб знову вийти на показники ВВП на душу населення 2019 року», — йдеться у звіті.

Читайте також: JP Morgan погіршив прогноз для України очікує зниження ВВП на 5,1%

Прогноз для інших країн

У цілому, за оцінками ЄБРР, ВВП країн регіону його діяльності може скоротитися цього року в середньому на 3,5% через вплив коронавірусу, однак у 2021 році можливе зростання на 4,8%.

Читайте також: У НБУ допускають корекцію цін на товари й послуги після карантину (огляд інфляції)

Раніше повідомлялося

  • Нацбанк України очікує падіння ВВП на 5% в цьому році та його відновлення в наступному на 4,3%, оцінюючи дефіцит поточного рахунку в цьому році до 1,7% ВВП і на рівні 3,1% — в наступному.
  • Аналітики інвестиційного Bank of America (BofA) спрогнозували зниження ВВП України за підсумками 2020 року на 5,6%.
  • В оновленому консенсус-прогнозі Мінекономіки йдеться про падіння ВВП у 2020 році на 4,2%. Зростання в 2021 році — 2,4%. Інфляція зросте до 7%, в наступному році очікується її зниження до 5,9%.

Коментарі - 5

+
+37
bonv
bonv
13 травня 2020, 14:37
#
Міжнародний валютний фонд (МВФ) прогнозує падіння ВВП України у 2020 році на 7,7%
+
+10
Maleficarum
Maleficarum
13 травня 2020, 14:38
#
Есть  и  другие  прогнозы  Так  что  как   и от  ЕБРР  так и от  «Капитал  Таймс»- могут  быть  точными   или  ошибочными  как  в  сторону  негатива   так  и  в  сторону  позитиваБАЗОВЫЙ СЦЕНАРИЙ: в эпицентре мирового кризиса
Ключевые изменения
Мы ухудшили ожидания динамики и реального и номинального ВВП Украины в 2020 году.
По нашим оценкам, реальный ВВП страны упадет на 7%, а номинальный ВВП снизится, впервые в истории Украины, по итогам года на 5%. Данный факт негативно отразится на доходах госбюджета, способствуя расширению бюджетного дефицита до 8% от ВВП.
Долларовый ВВП сократится на $20 млрд. до уровня 2018 года.
Одновременно мы улучшили прогноз по инфляции до 9,8%, а также по валютным резервам НБУ и валютному курсу гривны – среднегодовой курс составит 28 грн/долл. Улучшение обусловлено снижением цен на энергоносители, сокращением импорта, в том числе на внешний туризм, и сохранении умеренно жесткой монетарной политики.
+
+10
Maleficarum
Maleficarum
13 травня 2020, 14:47
#
ЕБРР  считает  что  восстановление  пойдёт  по  « V»  образному  сценарию..  Может   это  и  так  Но    миркую  слишком  всё  оптимистично..  Не  забываем  что    с  2008  по  2020  год  Штаты  создали  около  20-ти  млн  рабочих  мест  То есть  за 12  лет  после  кризиса  и  падения  «Лемманов» При  пандемии  только  за  два  месяца  эти  места  все  были  Штатами-  утеряны. 12  лет  создавали  За  два  месяца-  потеряли   Так  что  никакого  «V»  образного  сценария  для  Мира  не  будет  по  восстановлению  Пока  Штаты  не  войдут  в  колею  как  мировой  локомотив   Опять   будет  очень  долгое  восстановление  по Штатам  -а значит  и в Мире  (  Украина  не  исключение)  Так  что  сценарий  скорей  «L»  образный  всех  ждёт.
+
+10
Італій .
Італій .
13 травня 2020, 14:55
#
В заголовке:

Экономика Украины вернется к росту в конце 3 квартала — ЕБРР

В тексте, первое же предложение:

Европейский банк реконструкции и развития (ЕБРР) прогнозирует быстрое восстановление украинской экономики в 2021 году на 5% после спада в этом году на 4,5%.

А вот ещё одна цитата: «Якщо соціальне дистанціювання буде підтримуватися довше, ніж передбачалося, рецесія може бути набагато глибшою, і знадобляться роки, щоб знову вийти на показники ВВП на душу населення 2019 р.»
+
0
Wless
Wless
13 травня 2020, 20:35
#
Это типа дно достигнуто, ага, да людей просто отпустили на работу за деньгами и вперёд на пробитие дна.
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися