Мінфін - Курси валют України

Встановити
7 травня 2020, 14:49

Мін'юст хоче стягнути з Приватбанку $250 мільйонів на користь Суркісів

Держвиконавець хоче стягнути з Приватбанку $250 млн на користь сім'ї Суркісів. Раніше у Мін'юсті заявляли, що підстав для цього немає. Тож Приватбанк попросив правоохоронців дати оцінку цим діям, повідомляє прес-служба держбанку.

Держвиконавець хоче стягнути з Приватбанку $250 млн на користь сім'ї Суркісів.
Фото: epravda.com.ua

Що відомо

5 травня Приватбанк отримав від державного виконавця — Печерського відділу державної виконавчої служби Міністерства юстиції — чотири нові постанови. У них ідеться про відкриття виконавчого провадження про стягнення з банку на користь сім'ї Суркісів $250 млн.

Приватбанк звернувся до правоохоронців і міністра юстиції, щоб отримати правову оцінку цих дій.

Читайте також: Перемога офшорів Суркісів. Суд підтримав стягнення $250 мільйонів з Приватбанку

Нові постанови стосуються примусового виконання Приватбанком постанови Печерського райсуду від 2017 року, яким банк зобов'язали виплатити Суркісам $250 млн, або близько 7 млрд грн, депозитів і відсотків за ним.

Читайте також: Приватбанк VS Суркіси: Верховний Суд назвав винних у тиску по справі банку

Як стверджують у держбанку, ці гроші були конвертовані в капітал Привату під час націоналізації через пов'язаність Суркісів з інсайдерами банку (процедура bail-in).

Чому важливий цей суд

Члени сім'ї Суркісів намагаються довести в суді, що не є особами, пов'язаними з ексвласниками Приватбанку. Також вони хочуть скасувати процедуру bail-in. У межах цієї процедури гроші на їхніх рахунках в Приватбанку були стягнуті на користь держави.

Читайте також: Суд Приватбанку із Суркісами: одного дня може бути мало

Від рішення в цій судової битві залежить, чи буде державний Приватбанк виплачувати грошові кошти особам, пов'язаним з Коломойським. Держава може втратити суму договорів bail-in, а це близько 29 млрд грн.

Bail-in — процедура, яка дає змогу використовувати для фінансового оздоровлення банку не кошти держави, а кошти кредиторів. У підсумку, кредитори перетворюються на акціонерів, а їхні грошові вимоги — на акції.

Також від рішення залежить хід усіх інших судових процесів про націоналізацію Приватбанку. Це ті справи, в яких Ігор Коломойський хоче визнати незаконною націоналізацію Приватбанку і повернути його собі.

Читайте також: Приватбанк оскаржить рішення суду про неправомірність процедури bail-in

Коли продовжиться суд

  • Розгляд справи сім'ї Суркісів і Приватбанку продовжиться 15 червня о 10:30. Таку дату погодили Палата Верховного Суду, хоча раніше в Нацбанку повідомляли про можливе засіданні 18 травня.

Коментарі - 10

+
+43
zzel
zzel
7 травня 2020, 15:21
#
Мы сделали их вместе
+
0
arhimandrit
arhimandrit
7 травня 2020, 16:00
#
Да обвалите вы уже гривну и не мучайте народ!
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 травня 2020, 23:08
#
Да кто вас мучает , кроме вас самих...

Не читайте такие новости на ночь и мучиться не будете...
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 травня 2020, 16:23
#
С юр.точки зрения Суркисы правы.

Фактов насчет них я так и не увидел. Они же не были по бумагам Акционерами Привата?
+
0
AnatoliiD
AnatoliiD
7 травня 2020, 17:23
#
Вони пов'язані особи(і Коломойський, і Суркіс володіють 1+1 media та ін.)  і правильно зробили, провівши щодо них  bail-in(конвертували депозити в акції).
+
0
AleksandrBank
AleksandrBank
7 травня 2020, 17:25
#
То что они владеют 1+1 это одно, как Банк это иное. Если человек через какую-то компанию владеет 1-5%, где основной владелец Беня, что у него должны все деньги в Привате были списать?

У меня вопрос во владении акциями Привата на тот момент Суркисами.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 травня 2020, 23:06
#
Если два дружбана владеют на паритетных началах
несколькими бизнесами — они партнёры или посторонние друг другу люди?

Если партнёр по бизнесу держит свою кассу в банке своего друга и по совместительству бизнес-партнёра — они связанные лица или вообще друг друга не знают?

Каким боком владение или не владение акциями Приватбанка
имеет отношение к бизнес-партнёрству по другим юридическим лицам…
+
+24
72781239
72781239
7 травня 2020, 17:14
#
Я все больше и больше офигеваю с всего этого... все в стране знали что А-банк был создан на подобия Привата и были программы как депозитные и кредитные, так само программное обеспечение общее, а тут типа в «правовом государстве » все гос. структуры закрывают глаза на очевидное и говорят нет типа не связаны... страшно жить в этой стране с такими законами и правосудием. А где реакция Зеленского на это? где обещанные реформы в судах, прокуратуре, полиции и СБУ?
+
+17
AnatoliiD
AnatoliiD
7 травня 2020, 17:35
#
Баканов(друг Зеленського, голова СБУ) приїздив святкувати день народження Суркіса, і Баканов за словами колишнього генпрокурора Рябошапки, блокує експертизу по Приватбанку, що не дає можливості Набу притягнути до відповідальності за шахрайство колишніх власників.
+
0
Qwerty1999
Qwerty1999
7 травня 2020, 23:01
#
По словам министра юстиции Дениса Малюськи, четкий механизм взыскания в сложившейся ситуации отсутствует.
Министр юстиции Денис Малюська заявил, что с ПриватБанка не будут взыскивать $250 млн по депозитным договорам компаний семьи Суркисов из-за отсутствия четкого механизма взыскания в сложившейся ситуации. Об этом Малюська написал в Facebook.
По словам министра, 28 апреля шесть связанных с Суркисами британских компаний обратились с заявлениями о принудительном исполнении решения Печерского суда от 2017 года. Печерское отделение государственной исполнительной службы на следующий день открыло производства по этим заявлениям.

https://nv.ua/biz/finance/malyuska-s-privatbanka-ne-budut-vzyskivat-250-mln-dollarov-surkisov-novosti-ukrainy-50086899.html
Щоб залишити коментар, потрібно увійти або зареєструватися